Poliţia a confiscat peste 36 de tone de petarde şi artificii, în valoare de 1,4 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pste 36 de tone de articole pirotehnice, în valoare totală de 1,4 milioane de lei, au fost confiscate de poliţişti în cadrul acţiunii naţionale „Foc de Artificii 2013”, transmite Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

De la declanşarea acţiunii şi până în prezent, sub coordonarea de specialitate a Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, cu sprijinul Direcţiei de Ordine Publică, poliţiştii au efectuat aproape 2.370 de controale şi verificări în urma cărora au fost constatate 533 de infracţiuni, de comiterea cărora sunt suspectate 532 de persoane, potrivit unui comunicat IGPR citat de Agerpres.

De asemenea, au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 16.400 de lei.

„Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. Mai trebuie menţionat faptul că articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an", mai subliniază sursa citată.

Acţiunea „Foc de artificii” a fost declanşată, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, pentru prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2013/2014.

În acest sens s-au desfăşurat controale la societăţile comerciale autorizate pentru operaţiuni cu articole pirotehnice, dar şi activităţi specifice structurilor de ordine publică în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale.

„Din datele statistice deţinute de Poliţia Română a rezultat că, în anul 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II-a se comercializau "la liber" către publicul larg, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 350 de răniri şi un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestor articole pirotehnice. După apariţia, în anul 2006, a restricţionării vânzării către publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioada similară, au fost înregistrate, în medie, 25 de răniri anual, fără să fie înregistrate decese”, se arată în comunicat.

Poliţia Română precizează că persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite