Poliţia Capitalei: Arma furată de la jandarmeriţă a fost folosită de două ori. „Inculpatul nu are o motivare pentru acţiunile sale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Poliţiei Capitalei a oferit noi detalii cu privire la modul în care a fost recuperată arma sustrasă de la femeia jandarm în timpul violenţelor de la mitingul diasporei precizând că aceasta a fost folosită de două ori de hoţ.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, comisarul-şef Diana Sarca, a explicat că bărbatul reţinut de poliţişti pentru că a furat arma jandarmeriţei în Piaţa Victoriei este cel care în cele din urmă i-a condus pe poliţişti la locul unde o îngropase, şi anume pe malul unui lac de pescuit din comuna Petrechioaia, Judeţul Ilfov. 

Potrivit autorităţilor bărbatul a tras două focuri cu această armă, pe un teren viran din apropiere. „Inculpatul i-a condus pe anchetatori la locul unde a fost îngropată arma. Arma a fost îngropată acolo încă de sâmbătă”, a precizat Sarca.

Potrivit aceleiaşi surse au fost găsite şi cele patru tuburi de cartuş nefolosite. „Bărbatul ne-a condus şi în spaţiul, unde, pe un teren viran, a executat două focuri de armă”, a mai declarat Diana Sarca. Aceasta a precizat şi că „inculpatul nu are o motivare pentru acţiunile sale”.

Poliţia a precizat că inculpatul are 32 de ani şi este din Judeţul Ilfov, acesta fiind arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile sub acuzaţia de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor prin sustragerea unei arme şi tulburarea liniştii publice. Autorităţile au declarat că alături de acesta, în acest dosar, mai sunt reţinuţi doi bărbaţi din Bucureşti de 24 şi respectiv 30 de ani.

Autorităţile au precizat că este vorba de un pistol Carpaţi, calibrul 7,65mm, şi de un singur încărcător sustras.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, le-a mulţumit poliţiştilor care au lucrat pentru recuperarea armei furate de la jandarm, la protestul din 10 august, mesajul fiindu-i adresat în special şefului de la Omoruri, Radu Gavriş, cel a cărui demisie a solicitat-o la începutul anului. 

Cererea de demisie a venit în contextul scandalului privindu-l pe poliţistul acuzat de pedofilie, însă anterior Radu Gavriş a criticat, într-un interviu, modificările aduse codului de procedură penală.

„Poliţia Română a identificat arma dispărută. Vreau să adresez mulţumiri pe această cale celor care au coodonat activitatea, dar şi structurii de crimă organizată coordonată de Radu Gavriş. Eu sunt omul care trag un semnal de alarmă când fac referire la o activitate care m-a nemulţumit, dar şi care recunoaşte profesionalismul şi capacitatea", a spus Carmen Dan.

Profilul psihologic al autorului acestui furt

Psihologii consultaţi de „Adevărul” spun că individul care a furat arma este o persoană căreia îi place să se lase în voia impulsurilor, pentru a trăi momente afective foarte intense.

„Poate fi o persoană care a suferit mult şi îşi revarsă furia în astfel de incidente, în încăierări cu forţele de ordine pe stradă sau pe stadioane. Poate fi o formă de revoltă care a influenţat dinamica sa psihică şi i-a degradat comportamentul. Îi place să trăiască momente afective foarte intense, de aceea nu a putut rezista tentaţiei de a sustrage acel pistol, chiar dacă nu avea ce să facă cu el. A fost sub puterea impulsului. În viaţa de zi cu zi, această persoană se poate comporta normal, având chiar o existenţă anostă, lipsită de evenimente importante. Dar se exteriorizează în astfel de momente. Este ceva cu care ar putea să se laude sau ar putea să-şi proiecteze o imagine pentru sine, ca într-un film în care el ar fi eroul. Are o capacitate scăzută de a reacţiona adecvat pe plan social şi emoţional. Dar asta nu-l absolvă de consecinţe“, a explicat psihologul Keren Rosner.  

Specialistul spune că autorul furtului armei nu a rezistat tentaţiei, într-un moment în care raţiunea este anulată.

„Nu a rezistat impulsului. În acele momente nu predomină raţiunea, te laşi purtat de val. Nu s-a gândit nicio clipă ce se va întâmpla apoi. Nu a avut un plan să fure arma, a fost o situaţie de moment în care s-a comportat impulsiv, fără să realizeze consecinţele. Şi dacă va recunoaşte furtul armei, el nu va putea să explice de ce a făcut asta“, a mai spus psihologul.

„Este vorba de spiritul de turmă, de dorinţa de a face rău. Se regăseşte în ADN-ul multor oameni, cum sunt ultraşii din galeriile echipelor de fotbal. Mulţi merg la meciuri special pentru a se încăiera cu forţele de ordine. Ar putea fi şi cazul acestui tânăr, care în viaţa de zi cu zi este o persoană normală. Acest gen de oameni parcă sunt întorşi cu cheia, îşi doresc să lovească şi nu o pot face decât la adăpostul gloatei, a mulţimii. Individul nu a plănuit furtul armei, nu a făcut decât să speculeze o  oportunitate: a văzut arma jandarmeriţei şi a scos-o din toc. În acele momente, pistolul a reprezentat pentru el un trofeu“, a explicat un expert crimonolog.

Potrivit acestuia, faptul că suspectul neagă furtul armei, în ciuda imaginilor în care se vede clar că a pus mâna pe pistol, este un indiciu că individul a scăpat de corpul delict.

„E o prostie ceea ce a făcut, oricum nu avea ce să facă cu arma. Un gest ilogic, făcut într-un moment în careraţiunea era undeva departe. Când s-a dus adrenalina, s-a trezit că i-a apărut imaginea la televizor. Firesc, era să se predea singur. Este genul de om cu sânge rece, care neagă fapte împotriva tuturor probelor. E liniştit pentru că, probabil, a scăpat de armă, şi crede că fără corpul delict nu poate fi condamnat. Aşa s-a comportat şi poliţistul Cristian Cioacă, pentru că ştia că Elodia nu va fi găsită. Dar uite că a fost condamnat“, a mai spus specialistul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite