Poliţia te amendează pentru injuriile de pe Facebook. Instanţa a menţinut o sancţiune dată pentru apelativele de „maimuţoi” sau „bulangiu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

O instanţă din ţară a menţinut amenda de 200 de lei pentru un tânăr care a criticat pe Facebook Poliţia Locală fososind apelativele de „maimuţoi”, „fetiţe” sau „bulangii”, considerate cuvinte jignitoare de către judecător

Judecătoria Piteşti a concluzionat că apelativele „maimuţoi” sau „bulangii” se încadrează în sfera noţiunii de cuvinte jignitoare, potrivit Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Judecătorii au respins astfel solicitarea unui bărbat de anulare a unei amenzii de 300 de lei primită în ianuarie 2019 după ce i-a numit pe poliştii locali din comuna Bradu (Argeş) „fetiţe”, „maimuţoi” şi „bulangii”. Bărbatul era nemulţumit că strada din faţa casei sale refula la fiecare ploaie şi inunda strada cu mizerii. Acesta a cerut poliţiei locale să amendeze compania de apă şi canal. Când problema a persistat, bărbatul a decis să-şi spună oful pe pagina sa de Facebook.

„A venit poliţia locală şi mi-a spus clar agentul că are ordin să îmi facă cadou. Şi mi-a făcut cadou o amendă de 300 de lei. Am folosit cuvintele maimuţoi şi fetiţe. Nu cred că pot fi considerate jignitoare. Ce anume, de bulangiu? Ăsta, în DEX, nu înseamnă neapărat un cuvânt jignitor, poate să fie recepţioner, primitor sau ospitalier. Acum ... fiecare interpretează în modul în care înţelege”, a declarat bărbatul în apărarea sa. Astfel că a decis să conteste amenda în instanţă.

În faţa judecătorului, Poliţia Locală a susţinut că, în sensul uzual al celor două expresii, ele constituie jigniri. „Apelativul maimuţoi reprezintă o jignire, fiind un termen peiorativ adresat unui bărbat foarte urat, iar în contextul folosit de petent acest cuvânt are sensul de a arată că poliţiştii locali din Bradu, în opinia să, sunt nişte persoane extrem de proaste. Referitor la termenul bulangiu, a arătat că acesta are în mod şi mai vădit un caracter jignitor, termenul în sine reprezentând un termen depreciativ, peiorativ pentru un homosexual pasiv,” a fost poziţia poliţiştilor.

Judecătoria Ploieşti a dat dreptate poliţiei locale, considerând că „apelativele folosite se încadrează în sfera noţiunii de cuvinte jignitoare în sensul art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991. În primul rând, apelativul maimuţoi este folosit în mod peiorativ, fiind o jignire care arată că petentul desconsideră agenţii constatatori ai Poliţiei Locale. Conform Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, acest apelativ este folosit în limbajul familiar cu un sens depreciativ, semnificând un bărbat care obişnuieşte să imite pe alţii. În al doilea rând, apelativul bulangiu este de notorietate un termen depreciativ cu privire la persoanele cărora le este adresat. Prin urmare, fapta petentului din dată de 27.01.2019 se circumscrie elementului material al contraventiei prevăzute de art. 2 pct. 1 din Legea nr. 61/1991,” a motivat instanţa. În plus, instanţa a arătat că postările şi comentarii efectuate de către bărbat pe profilul său de Facebook întrunesc cerinţele de a se considera efectuate într-un loc public, făcând trimitere la decizia Curţii Supreme care a stabilit caracterul public al postărilor pe reţelele de socializare.

Instanţa trebuie să facă diferenţa între o critică întemeiată, chiar dacă vorbim de termeni mai duri, şi jigniri gratuite, altfel va permite ca întrega forţă a Ministerului de Interne să vină după persoane obişnuite Cristian Surcel, avocat

O lege veche, ce permite abuzul autorităţilor

Experţii în Drept susţin că aplicarea Legii 61/1991, o lege ce a apărut înaintea internetului în România, în cazul postărilor pe Facebook este cel puţin discutabilă şi lasă o portiţă deschisă abuzurilor autorităţilor. „Există deja o jurisprudenţă în acestă materie şi, în cazul unor postări publice, au acoperire juridică. Pe de altă parte, pe interpretarea legii, este destul de discutabil. Pe timpuri avem în lege o crimă de lezmajestate, prin care nu puteai să zici nimic rău de rege. Acum există riscul să nu mai putem să zicem nimic rău de o instituţie a statului. Să fie calr, vorbim de o lege veche, de pe vremea când nici nu exista internet în ţara noastră, şi care acum se vrea să acopere astfel de situaţii. Nu este clar de ce aceste instituţii nu se adresează unei instanţe civile. Din moment ce insulta şi calomnia nu mai sunt incriminate în Codul penal, ca orice persoană privată, în cazul unei jigniri, să se adreseze instanţei civile. Să ne gândim la recentul caz Caracal, dacă am scris pe Facebook, «Poliţia merită scuipată în ochi», atunci intru automat la Legea 61; dacă scriu însă «Poliţia din Caracal s-a făcut de râs prin apărarea interlopilor», atunci vorbim de o critică legitimă, iar dacă scriu «Comisarul A. trebuie scuipat în ochi», atunci e un delict civil, pentru că nu am zis nimic de Poliţia Română. Practic uniforma este apărată”, este de părere avocatul Cristian Surcel. „Aplicarea Legii 61 în astfel de cazuri vine pe logica ultrajului, o insultă adusă unui funcţionar aflat în exerciţiul funcţiei. Dacă o facem în sensul de a critica o instituţie, chiar şi atunci când folosim termeni mai degrabă duri, cred că ar trebui să se încadreze în limitele libertăţii de exprimare”, este de părere şi Sergiu Bogdan, lector în Drept, la Universitatea Babes-Bolyai. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite