Poliţia, alarmată de mesajele protestatarilor pe Facebook

Poliţia, alarmată de mesajele protestatarilor pe Facebook

Poliţia a deschis o anchetă pentru instigare la violenţă

După ce pe Facebook au fost postate îndemnuri precum „Atacaţi secţiile de poliţie şi luaţi arme de acolo!”, Poliţia Română face un apel către cetăţenii care vor să participe la manifestări publice să îşi exercite dreptul la liberă exprimare fără violenţă şi într-un mod civilizat.

„În aceste zile, pe reţelele sociale, cetăţenii sunt invitaţi să participe la o serie de manifestaţii publice. Înainte de a da curs invitaţiei, recomandăm tuturor să fie atenţi cu cine interacţionează în mediul on-line, astfel încât să nu devină victime ale unor persoane rău intenţionate.

Sub protecţia anonimatului, există tendinţa ca utilizatorii de bună-credinţă să fie manipulaţi, cu ajutorul unor tactici ascunse în interes propriu (prin comentarii, lansarea unor teme/ştiri false, partajarea unor articole, incitarea la acte de violenţă). Astfel, dacă primiţi mesaje de genul: ”Atacaţi secţiile de poliţie şi luaţi arme şi muniţii de acolo!”, ”Ca să faceţi rost de oameni dispuşi la violenţă, atacaţi închisorile, eliberaţi deţinuţii şi înarmaţii!”, „La furci şi topoare tată, că nicio manifestare de-asta domnească nu a adus rezultate!”, „Până nu intram peste ei în Parlament cu ce se prinde în mână şi rupţi în bătaie, atât ei cât şi jandarmii, care apără hoţii nu se rezolvă nimic!”, e bine să ştiţi că acestea pot îmbrăca forma infracţiunii de instigare la tulburarea ordinii şi liniştii publice“, arată Poliţia Română. 

În acest context, la nivelul Poliţiei Române, au fost demarate cercetări, sub coordonarea unităţilor de parchet teritorial competente, faţă de  persoane bănuite de săvârşirea infacţiunii de instigare la tulburarea ordinii şi liniştii publice.

„Instigarea este o infracţiune prevăzută de articolul 368 din Codul Penal şi este pedepsită de lege.

 Libera exprimare este un drept prevăzut de articolul prevăzut de articolul 30 din Constituţia României. Totuşi, aliniatul 7 al acestui articol prevede expres că:  ”Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”, mai precizează Poliţia Română.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările