Parlamentul a dublat alocaţia pentru copii. Cum a reuşit PNL să păcălească PSD. Deputatul Ponta nu a votat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amendamentul PNL prevede dublarea alocaţiei FOTO Adevărul
Amendamentul PNL prevede dublarea alocaţiei FOTO Adevărul

Amendamentul PNL care prevede dublarea alocaţiei pentru copii a trecut de Parlament cu 332 de voturi favorabile şi două abţineri.PSD şi PNL s-au înţeles asupra legii.

UPADTE Siteul Camerei Deputaţilor arată că deputatul Victor Ponta nu a votat proiectul de lege, deşi na fost prezent în sală. Votul electronic mai arată că deputatul PNL Gabriel Andronache s-a abţinut de la vot, în ciuda faptului că amendamentul a fost susţinut de propriul partid. 

UPDATE  Alina Gorghiu: „E o măsură a PNL adoptată cu sprijinul Puterii“, a spus Gorghiu. 

UPDATE Victor Ponta: “Guvernului nu i s-a cerut punctului de vedere, nici nu i s-a indicat sursa de finanţare. Impactul financiar pentru acest an îl vom acoperi cu siguranţă. Vă rog ca la întocmirea bugetului pe 2016 să avem sprijinul întregului Parlament. Nu vreau să retrăim un episod, episodul sfârşitului anului 2008, când s-au dublat salariile pentru profesori şi, după aceea, un Guvern mai puţin competent a trebuit să le amâne. Ne vom supune voinţei suverane a Parlamentului. Pentru acest an vom găsi resursele financiare”, a declarat Victor Ponta la finalul votului. 

UPDATE Amendamentul PNL a fost adoptat cu 332 de voturi „pentru“, două abţineri şi niciun vot împotrivă. 

UPDATE În şedinţa de Guvern ce a urmat Victor Ponta a declarat că dublarea alocaţiei pentru copii este un lucru bun, pe care îl susţine, dar că cei care au votat amendamentul nu au spus de unde vor fi luaţi cei 1,8 miliarde de lei, care ar reprezenta impactul bugetar anual. „Înseamnă că vor să ne lase numai pe noi la guvernare”, a comentat premierul.

„Spun ca principiu, suntem social-democraţii, suntem primii care ne bucurăm, ne era teamă că dreapta se va opune. Nu am dat aviz de la guvern pentru că nu ni l-a cerut nimeni. Din punct de vedere social-democrat, mie mi se pare un lucru bun, îl susţin cu toată inima, dar vreau să ştiu că ne costă 1,8 miliarde de lei pe an.Partea proastă este că cei care au votat amendamentul nu ne-au spus de unde luăm banii. Dar nu aş fi social-democrat dacă mă opun unei asemenea idei. Tot noi va trebui să ne gândim de unde găsim banii. Acum îi găsim anul ăsta, îi găsim şi la anul, dar înseamnă că ei vor să ne lase numai pe noi la guvernare. Noi îi găsim pentru alocaţii, nu ştiu de unde or să găsească ei în continuare. Ei (PNL – n.r.) în 2010 s-au priceput foarte bine la tăieri, noi la pus la loc”, a declarat Victor Ponta.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 65 din 2014 (privind alocaţia pentru copiii din centrele de plasament), adoptat de Senat, a fost amendat de către liberali, care au propus mărirea alocaţiei pentru copii de la 42 de lei la 84 de lei. Amendamentul a primit în plen 98 voturi favorabile şi doar 77 voturi împotrivă, pentru că mulţi deputaţi PSD nu au venit la votul pe articole. În schimb, liberalii au reuşit să mobilizeze 98 din cei 113 deputaţi, astfel, amendamentul a fost adoptat. 

La ora 15.00 urmează votul final asupra întregului proiect venit de la Guvern (cu tot cu amendamentul PNL) şi rămâne de văzut dacă PSD va vota, până la urmă, o iniţiativă a Opoziţiei sau va respinge cu totul proiectul iniţiat de Guvern. 

Proiect susţinut de PNL

Imediat după vot, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a cerut pauză de consultări. După pauză, Neacşu a cerut în plen verificarea prezenţei deputaţilor, prin apel nominal, şi a susţinut că a constatat "cu neplăcută surprindere" că mulţi dintre deputaţi au ales să nu fie în sală. 

Proiectul care a intrat astăzi în dezbatere la Camera Deputaţilor a fost susţinut de către purtătoarea de cuvânt a grupului deputaţilor PNL, Cristina Pocora. “Astăzi avem ocazia să ajutăm copiii. Fac un apel la dumneavoastră să cântăriţi această ocazie pe care o avem pentru că dacă astăzi nu majorăm alocaţia pentru copii în urma acestei dezbateri, orice am încerca să mai facem după această zi nu va fi decât joc de imagine. Avem un act normativ, avem amendamentele formulate în aşa fel încât alocaţia să crească la 200 de lei pentru copiii cu dizabilităţi, la 84 de lei sau, dacă nu, la 50 de lei. Dumneavoastră decideţi cu cât mărim alocaţia: cu 8 lei, cu 40 de lei sau deloc”, a spus Pocora. “Suntem absolut de acord ca acest proiect să treacă, dar lucrurile astea trebuie să le facem cu resurse de care chiar să dispunem”, a spus Marian Neacşu, liderul deputaţilor PSD.

“Ce poate face un copil cu 42 de lei? Să cumpere o cutie de lapte pe zi sau un penar”, a spus Pocora. “Aş vrea să auzim punctul de vedere al doamnei Rovana Plumb. Vă rog, doamna ministru, să ne spuneţi de ce nu sunteţi de acord cu majorarea alocaţiei de stat pentru copii la 84 de lei!”, a insistat Pocora.

Pe ce se bazează liberalii

Ca să pledeze în favoarea propunerii lor, liberalii arată cu degetul către excedentul bugetar şi spun că banii rămaşi la bugetul de stat ar putea sevi la majorarea alocaţiei. “Ştim că mărirea alocaţiei nu se poate face decât treptat, din acest motiv acest amendament vizează creşterea alocaţiei de stat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani la 0,168 ISR, respectiv 84 de lei, nu mai mult decât a declarat eronat premierul zilele trecute că este nivelul acesteia în momentul de faţă, urmând ca într-un viitor cât mai apropiat, când bugetul o va permite, să o aliniem la 200 de lei, cât este pentru copii cu vîrste cuprinse între 0 şi 2 ani”, a susţinut Pocora.

Pesediştii şi liberalii s-au bătut în voturi, marţi

Deputaţii nu au reuşit marţi să se înţeleagă vizavi de mărirea alocaţiei pentru copiii cu dizabilităţi la 200 de lei pe toată perioada cât sunt minori şi nici asupra dublării alocaţiei pentru ceilalţi copii, la 84 de lei.

La şedinţa Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială care a avut loc la Camera Deputaţilor, deputatul PNL Cristina Pocora a venit cu o serie de amendamente la o ordonanţă de urgenţă care reglementează aspecte financiare. Ea a propus ca alocaţia pentru copii să fie dublată, adică de la 42 de lei, toţi copiii cu vârste cuprinse între 0-18 ani să primească o alocaţie lunară de 84 de lei, având în vedere că ultima dată când această sumă s-a modificat a fost în urmă cu şapte ani.

De asemenea, un al doilea amendament îi viza pe copiii cu dizabilităţi, unde s-a propus ca alocaţia de 200 de lei pe care o primesc cei care au până în 3 ani să se extindă până la 18 ani. În momentul de faţă, după vârsta de 3 ani, copiii cu dizabilităţi primesc o alocaţie în valoare de 84 de lei. Din cei 22 de deputaţi prezenţi ieri în şedinţă, 12 au votat împotrivă, iar alţi doi au ieşit din sală în momentul votului. Interesant este că toţi cei care au votat împotrivă sunt membri PSD şi toţi cei care au votat pentru mărirea alocaţiei sunt membri PNL, cărora li s-a alăturat un membru din partea minorităţilor.

Contactată de „Adevărul”, deputatul Cristina Pocora spune că lista votului arată foarte clar un vot electoral. „În momentul de faţă, pentru PSD, alocaţia pentru copii este mai mult o miză politică. Dublarea alocaţiei a fost respinsă, am încercat şi o propunere de mărire la 50 de lei, dar şi asta a fost respinsă. În schimb, săptămâna viitoare va fi luată în discuţie o altă propunere de la grupul PSD de mărire la 50 de lei. Fac campanie pe spatele copiilor, tot acest joc de imagine e făcut pe spatele copiilor”, a explicat parlamentarul.

Deputatul Florin Iordache, din partea grupului PSD, a confirmat pentru „Adevărul” că săptămâna viitoare se va discuta o propunere de mărire a alocaţiilor pentru copii la 50 de lei, însă propunerea aşteaptă un punct de vedere din partea comisiilor de finanţe şi de muncă, motiv pentru care a şi votat, marţi, împotriva amendamentelor propuse de Cristina Pocora.

Vot Comisie 19 mai

 Jumătate dintre copiii români trăiesc în sărăcie

În ceea ce priveşte efectul social pe care l-ar putea avea mărirea alocaţiei pentru copii, sociologul Anca Bucheru spune că o mărire de 8 lei a alocaţiei nu va avea un efect vizibil. „Dacă s-ar dubla, ar fi altceva, s-ar resimţi puţin, dar nu cred că ar putea fi estompată sărăcia. Mărirea alocaţiei e doar un fragment din strategia care ar trebui implementată la nivel naţional pentru estomparea sărăciei“, a explicat Bucheru.

În România sunt peste 3,7 milioane de copii, la o populaţie de aproape 20 de milioane de locuitori, procentul copiilor în risc de sărăcie şi excluziune socială fiind de 48,5%, pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria, cu 51,5%, dar la mare distanţă de media europeană 27,7%, conform Eurostat.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite