Alocaţiile şi ajutoarele sociale, întârziate de schimbarea sistemului de plăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plata alocaţiilor întârzie din cauza schimbării unui program IT (foto)
Plata alocaţiilor întârzie din cauza schimbării unui program IT (foto)

După ce plata salariilor bugetarilor a întârziat în luna ianuarie, acum şi alocaţiile, ajutoarele sociale şi indemnizaţiile sunt blocate din cauza schimbării programului IT de raportare a plăţilor. Adrian Toader, directorul Agenţiei de Prestaţii Sociale, susţine că banii au plecat deja spre beneficiari.

Adrian Toader, director Agenţia de Prestaţii Sociale a declarat vineri la Realitatea TV că întârzierile de 3-4 zile au fost cauzate de noul mod de raportare a plăţilor în sistemul IT, dar că banii au plecat deja spre beneficiari. 

"Am fost preocupaţi să rezolvăm problema, mulţi dintre beneficiari au luat ca dată de referinţă luna decembrie, lună în care noi am făcut plăţile în avans", a precizat Toader.

Ministerul Finanţelor Publice a replicat vineri printr-un comunicat de presă în care arată că eventualele întârzieri sunt generate de neprezentarea în termen a documentelor de plată de către unele unităţi judeţene ale Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), fără a avea legătură cu implementarea noului sistem informatic de raportare.

Mai mult, Ministerul susţine că până în acest moment ANPIS nu a transmis nicio solicitare sau sesizare cu privire la existenţa unor probleme privind plata ajutoarelor sociale.

Norme complicate

Guvernul a introdus norme prin care complică procedurile de înregistrare a unităţilor bugetare, primele afectate fiind cele din învăţământul preuniversitar. Acestea trebuie să obţină avizări separate pentru fiecare tip de activitate, fapt care duce la întârzierea plăţii salariilor.

Sindicatele din învăţământ au intrat în alertă după ce au observat că unităţile şcolare se află în imposibilitatea tehnică de a trage bani din trezorerii şi, în consecinţă, nu pot plăti salariile dascălilor.

Blocajul este generat de faptul că unităţile trebuie să se înregistreze în trezorerii obţinând câte un cont separat pentru fiecare ciclu de învăţământ, iar procedurile sunt atât de complicate încât – potrivit sindicatelor – nu pot fi încheiate la timp şi, astfel, salariile profesorilor vor întârzia.

Ce au de făcut contabilii

Potrivit Ordinului 2006/2013, care se aplică de la 1 ianuarie, plăţile salariilor se fac pe fiecare articol în parte, pentru fiecare persoană, respectiv câte un ordin de plată pentru fiecare reţinere (sănătate, pensii, şomaj, CAR, alte reţineri). De asemenea, facturile pentru fiecare utilitate în parte se fac separat, pentru fiecare nivel de învăţământ (preşcolar, primar, gimnazial, secundar inferior, secundar superior, postliceal, şcoală profesională, cămine şi cantine).

Unei persoane care este încadrată pe două sau trei niveluri de învăţământ la aceeaşi unitate de învăţământ îi corespunde un număr dublu/triplu de ordine de plată. O unitate de învăţământ are un număr de aproximativ 70 de conturi, faţă de 6 conturi existente la data de 31 decembrie 2013 şi pentru un singur salariat se întocmesc minimum patru ordine de plată. Astfel că o unitate de învăţământ genereză un minim de 96 de ordine de plată, pe vechiul sistem fiind maxim 10 ordine de plată“, arată conducerea Federaţiei sindicale „Spiru Haret“, într-o scrisoare adresată primului-ministru pe această temă.

Având în vedere situaţia astfel creată, liderii de la „Spiru Haret“ cer premierului să intervină pentru „sancţionarea drastică a tuturor persoanelor care au generat această bulversare a sistemului de învăţământ“ şi să dispună „remedierea tuturor deficienţelor care au apărut în urma aplicării Ordinului nr. 2006/2013“.

Potrivit liderilor sindicatelor de învăţământ din teritoriu, situaţia descrisă mai sus se răsfrânge negativ mai ales asupra angajaţilor şcolilor care aveau planificată acordarea salariilor în zilele de 5,6,7 ianuarie.

Sindicaliştii speră ca situaţia să fie reglementată într-o săptămână, iar cadrele didactice să-şi primească salariile, însă tot ei se aşteaptă la întârzieri şi de 10 zile. În învăţământ, salariile se dau între datele de 5 şi 15 ale fiecărei luni.

Pricopie: „Nu banii sunt problema“

Nu sunt probleme legate de lipsa banilor, ci despre un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie, nu numai în sectorul de învăţământ. Este vorba despre o nouă formulă de raportare, mult mai analitică, pentru a face distincţia între diferitele tipuri de categorii de capitole bugetare, corelate cu activităţile. De exemplu, la noi în educaţie va fi făcută corelaţia cu ciclurile de învăţământ“, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Acum, nu putem spune cât am cheltuit cu grădiniţele sau cu învăţământul primar. Cu excepţia universităţilor, în toate celelalte zone sunt cifre aproximative“, a mai spus ministrul Educaţiei.

Poziţia Ministerului Finanţelor

În legătură cu această situaţie, Ministerul Finanţelor ne-a comunicat următoarele: „Până pe data de 8 ianuarie 2014, la unităţile trezoreriei statului s-au prezentat potrivit programărilor şi au fost decontate salariile pentru 2.300 de instituţii publice, utilizând noua soluţie implementată, inclusiv pentru unităţile de învăţământ. Toate solicitările primite de trezorerie privind plata salariilor sau a altor obligaţii au fost procesate imediat (...) eventualele reprogramări realizându-se numai la solicitarea acestora“.

Citiţi pe aceeaşi temă:

Premierul Ponta susţine că nu vor mai fi întârzieri în plata salariilor dascălilor

Salariile profesorilor, blocate în sertarele Finanţelor. De ce întârzie banii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite