Plângerea făcută împotriva Laurei Codruţa Kovesi de procurorii DNA revocaţi din funcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost reclamată la Inspecţia Judiciară
Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost reclamată la Inspecţia Judiciară

Procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat revocarea din funcţie a procurorilor Mihaela Iorga Moraru şi Nicolae Marin, după ce aceştia au depus o plângere împotriva acesteia la Inspecţia Judiciară. Sesizarea a fost făcută publică de Luju.ro.

Procurorul şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat joi revocarea din funcţia de procuror la DNA a Mihaelei Iorga Moraru. Motivul, potrivit DNA: „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte”. „Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesuale penale în raport cu persoane cercetate”, mai arată DNA.

În aceeaşi zi, DNA a  transmis Secţiei de procurori a CSM şi cererea de avizare a revocării din funcţia de procuror al DNA a lui Doru Florin Ţuluş, DNA motivând „existenţa unei suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”.

Tot pe 29 iunie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a aprobat încetarea delegării Mihaielei Iorga din funcţia de procuror şef al Serviciului de combatere a macrocriminalităţii  economico – financiare din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie.

De unde a pornit scandalul

Anterior, procurorii DNA Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au depus o plângere la Inspecţia Judiciară împotriva şefei DNA Laura Codruţa Kovesi.

Conform documentului, sesizarea depusă de cei trei procurori pe 26 iunie 2017 aduce la cunoştinţă inspectorilor judiciari unele aspecte ”extrem de grave constatate în activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, care îmbracă forma atât a unor fapte penale, cât şi abateri disciplinare.

Potrivit Mediafax, totul ar fi început odată cu apariţia în presă a înregistrărilor cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi privind ordinele pe care le dădea procurorilor. Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a discuţiilor, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şedinţele cu procurorii nefiind publice.

În cauza de la DNA au fost audiaţi toţi magistraţii care au participat la şedinţele respective, solicitându-se şi realizarea testului poligraf, au declarat surse judiciare pentru Mediafax. Ca urmare a acestei solicitări, procurorii DNA Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară. Sesizarea a fost înregistrată săptămâna aceasta, fiind vizată conducerea DNA, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii Inspecţiei Judiciare.

Procurorii DNA Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară după ce au fost citaţi în dosar şi s-ar fi cerut testul poligraf.

Ce reclamă procurorii

”În data de 20 iunie 2017, pe emailul de serviciu procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au primit din partea doamnei procuror-şef un mesaj prin care li se comunică faptul că a fost înregistrat dosar penal, că informaţiile puse la dispoziţia procurorilor anchetatori de cei audiaţi au condus la stabilirea unui cerc de suspecţi, care este format dintr-un «el» şi o «ea», este exrimată opinia că aceştia sunt infractori şi că trebuie pedepsiţi”, se arată în sesizarea depusă la Inspecţia Judiciară.

Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin susţin că ancheta declanşată în sânul DNA a vizat exclusiv identificarea persoanei care ar fi înregistrat şedinţa.

”Audierea nu a vizat niciun moment existenţa elementelor constitutive ale infracţiunii, respectiv informaţiile nepublice care s-ar fi discutat în această şedinţă şi care ar fi fost utilizate, în orice mod, direct sau indirect, de către cel care a făcut înregistrarea sau la care ar fi permis accesul unor persoane neautorizate, ci exclusiv identificarea persoanei care ar fi înregistrat această şedinţă. În condiţiile în care înregistrarea şedinţei nu constituie element constitutiv al infracţiunii prevăzute de art. 12 din Legea 78/2000 este evidentă exercitarea cu rea credinţă a atribuţiilor în ceea ce priveşte instrumentarea acestui dosar, scopul acestei anchete fiind în mod cert acela de a decredibiliza procurorii şi de a crea suspiciuni asupra unor procurori mai vechi din Direcţia Naţională Anticorupţie de la care mass-media a susţinut că ar proveni aceste informaţii”,

Potrivit celor trei procurori, exercitarea cu rea credinţă a atribuţiilor de către şefa DNA rezultă din:

-Înregistrarea în penal a unei sesizări ce nu vizează o faptă penală;
-Interogarea martorilor exclusiv pentru identificarea persoanei care se presupune că a înregistrat şedinţa;
-Solicitarea acceptului de a fi testat poligraf fără a se preciza care sunt aspectele esenţiale privind existenţa infracţiunii cu privire la care ar exista suspiciuni în ceea ce priveşte declaraţia sa;
-Antepronunţarea cu privirea la vinovăţia unor persoane ce rezultă din modul de sesizare şi de desfăşurare a anchetei şi faptul că unul dintre membrii echipei de anchetă (procurorul şef adjunct Marius Iacob) a participat la şedinţă şi teoretic poate fi autorul acestei infracţiuni imaginare.

DNA: „Nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii”

Într-o soliitare transmisă de „Adevărul”, DNA a explicat că: „Prin urmare, s-a apreciat că aceştia nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aşa cum rezultă din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea nr. 328 din 24 august 2005 a  Consiliului Superior al Magistraturii”. Secţia pentru procurori a CSM va lua o decizie pe 4 iulie.

plangere Tulus Iorga Luju

SURSĂ: luju.ro

plangere Tulus Iorga Luju
plangere Tulus Iorga Luju
plangere Tulus Iorga Luju
plangere Tulus Iorga Luju
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite