Corpul de control al premierului vrea să facă plângere penală vizând Spitalului Floreasca pentru Secţia de Arşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corpul de control al premierului Dacian Cioloş vrea să depună plângere penală împotriva Spitalului Floreasca acuzând un posibil fals în declaraţii în legătură cu funcţionarea Secţiei de Arşi, relatează news.ro, citând surse guvernamentale.

„Există o evidentă neconcordanţă între documentele comunicate în ianuarie, respectiv în martie 2016 de către Spitalul Floreasca şi cele anunţate ieri de Ministerul Sănătăţii. Există, de altfel, neconcordanţe chiar şi în aceste documente, în cadrul lor, şi am hotărât, în acest cotnext, că e important să clarificăm ce s-a întâmplat de fapt în această unitate. A fost folosită, parţial sau total, sau nu? Inclusiv dacă această unitate a fost folosită parţial ridică un semn de întrebare. Este concepută, din câte întelegem cu toţii, de a folosi toate acele facilităţi ca pacienţii să aibă într-un loc tot ce le este necesar, iar în ianuarie Spitalul Floreasca ne spunea că era complet dotată şi fucnţională la bloc operator şi la saloanele pacienţilor. Iar în martie spunea ceva diferit, începea să nuanţeze. Ieri am avut o informaţie cu totul diferită, deci lucrurile au evoluat într-un sens în care cele două seturi de date se contrazic flagrant”, a explicat Valentin Mircea, într-o intervenţie la Digi 24, şeful Corpului de Control al primului ministru.

Pe 21 aprilie 2016, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu l-a demis pe managerul interimar al Spitalului de Urgenţă Foreasca, doctorul Nicuşor Louchi, pe motiv că Unitatea de Arşi de la Spitalul Floreasca, deşi inaugurată, nu era complet operaţională. 

În prezent, director interimar a fost numit Sorin Păun, fostul director medical al unităţii sanitare. 

„Doctorul Louchi a fost demis în această dimineaţă după ce ministrul Sănătăţii s-a dus la Spitalul Floreasca pentru a vedea cum funcţionează Unitatea de Arşi despre care conducerea spitalului spunea ieri că este funcţională. În realitate, nu este aşa, pentru că, pe lângă faptul că niciun medic nu se afla în momentul vizitei ministrului acolo, camera pentru oxigenoterapie hiperbară nu funcţionează nici ea. Astfel, în eventualitatea în care ne-am mai confrunta cu o tragedie precum cea de la Colectiv, nu îţi preia nimeni pacienţii”, a explicat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii pentru „Adevărul”.

De altfel, aceasta a arătat că medicii şi asistentele angajate în Unitatea de Arsuri s-au şcolit pe banii Ministerului Sănătăţii şi ai Băncii Mondiale în Franţa, promisiunea făcută după tragedia Colectiv de conducerea unităţii medicale fiind aceea că în cel mult trei luni Unitatea va deveni funcţională. 

„Chiar cred că nu am forţat pe nimeni să fac imposibilul, aşa mi s-a spus atunci, că în trei luni se rezolvă problema”, a declarat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.

Doctorul Nicuşor Louchi era şeful Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din decembrie 2015, după ce Radu Macovei, fostul manager, a demisionat din funcţie.

Unitatea de Arşi, inaugurată de trei ori

Profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Arsuri de la Spitalul Floreasca, a declarat că unitatea şi-a început activitatea, după ce personalul medical a fost instruit în Franţa. „Acum avem 12 persoane care se instruiesc la Paris,  Bordeaux şi Lille. Ultima echipă, adică alţi opt, vor fi la Bordeaux şi Lille. Acum, secţia pentru mari arşi este funcţională, are şase paturi, în loc de cinci, câte au fost prevăzute iniţial. Nu avem pacienţi încă. Internarea în această secţie se face aşa cum este în toată lumea, după criterii foarte bine stabilite, trecute într-o listă cu caracter de lege pentru personal", a explicat profesorul Ioan Lascăr.

Medicul a mai spus că secţia este folosită doar pentru bolnavii arşi grav, fiind estimate, la nivel naţional, aproximativ 200 de cazuri pe an. Următoarele unităţi de genul celei care funcţionează la Floreasca ar urma să fie înfiinţate la Iaşi, Târgu Mureş, Cluj şi Craiova, care vor fi spitale regionale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite