Plângere la Inspecţia Judiciară împotriva şefei CSM, Lia Savonea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Savonea/ Foto: Adevărul
Lia Savonea/ Foto: Adevărul

Juristul USR Vlad Gheorghe a depus luni o plângere la Inspecţia Judiciară împotriva preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea. Aceasta din urmă este acuzată că şi-a depăşit atribuţiile de serviciu prin faptul că a transmis vineri, în nume personal, un comunicat de presă, neasumat de plenul Consiliului, prin care ia apărarea secţiei speciale de investigare a magistraţilor în contextul anchetării fostei şefe a DNA.

„În data de 15.02.2019, CSM a publicat pe website un comunicat de presă semnat “Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii” prin care îşi “manifestă în mod ferm dezacordul faţă de” ceea ce considera a fi “speculaţii publice, formulate într-o modalitate continuă şi agresivă, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public, de natură a intimida şi afecta în mod grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurii judiciare” desfăşurate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Conform informaţiilor publice disponibile la data prezentă, comunicatul sus-menţionat nu a întrunit votul membrilor CSM în data de 15.02.2019, majoritatea acestora votând împotriva emiterii comunicatului. Cu toate acestea, doamna Savonea, uzând de funcţia sa, a dispus emiterea comunicatului în numele preşedintelui CSM, pe site-ul oficial al CSM, generând astfel aparenţa oficialităţii mesajului din textul transmis publicului şi mass mediei”, a explicat Vlad Gheorghe, potrivit publicaţiei G4Media, argumentele pe care se bazează plângerea sa.

Potrivit juristului USR, viitor candidat la alegerile europarlamentare din partea acestei formaţiuni politice, prin emiterea acelui comunicat sub titulatura „preşedintele CSM” a general aparenţa legalităţii şi legitimităţii CSM.

„Conform atribuţiilor stabilite prin art. 24 al. 3 din legea 317/2004, preşedintele CSM “reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii în relaţiile interne şi internaţionale” şi “semnează actele emise de Plenul Consiliului Superior al Magistraturi”. Or, în cazul de faţă doamna Savonea a semnat un document ce nu a fost emis de plenul CSM. De asemenea, a generat în rândul publicului aparenţa legalităţii şi legitimităţi CSM a mesajului prin folosirea titulaturii “preşedinte CSM”.  Mai mult, şi-a folosit funcţia pentru a dispune personalului angajat în cadrul CSM publicarea comunicatului prin modalităţile oficiale CSM”, a mai explicat Vlad Gheorghe motivele plângerii faţă de preşeditele CSM.

În opinia acestuia suspendarea şefei CSM se impune „tocmai prin natura faptei sale, prin care a dat dovada că este dispusă să nesocotească chiar votul CSM pentru a-şi impune convingerile personale”.

Preşedintele CSM, Lia Savonea a transmis vineri un comunicat de presă, în nume prorpiu, referitor la "discursul" clasei politice şi al unor lideri de opinie în legătură cu activitatea de urmărire penală derulată de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în urma citării Laurei Codruţa Kovesi în calitate de suspect într-un dosar penal. Aceasta critica afirmaţiile grave care „acreditează ideea desfăşurării unei cercetări penale de către Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în afara cadrului legal, la comandă politică şi în scop de intimidare”.

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, drept răspuns la comuniactul şefei CSM, a  considerat benefică luarea de poziţie a acesteia,  însă a atras atenţia că ”în toate celelalte cazuri în care au existat discursuri şi luări de poziţie agresive şi denigratoare faţă de procurori, o reacţie a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii a lipsit”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite