Plângere la Curtea Supremă împotriva modului de stabilire a completelor de judecată. Plângerea vizează dosarul lui Liviu Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul avocat al Bombonicăi Prodana în dosarul DGASPC, Adrian Toni Neacşu, a depus, vineri, o plângere la Curtea Supremă, împotriva hotărârilor care au stabilit componenţa completelor de 5 judecători în materie penală în anul 2018, în document fiind cerută anularea acestora, anunţă Mediafax.

Adrian Toni Neacşu, fostul avocat al Bombonicăi Prodana în dosarul DGASPC în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, a depus, în cursul zilei de vineri, o plângere prealabilă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva hotărârilor de colegiu care au stabilit componenţa completelor de cinci judecători în materie penală pentru anul 2018, solicitând anularea acestora, potrivit unor surse judiciare.

Plângerea prealabilă este formulată pentru o altă parte din dosarul DGASPC, şi trebuie soluţionată de Colegiul de conducere al instanţei supreme în maximum 30 de zile. Concret, sursele citate au precizat, potrivit  Mediafax, că în document a fost invocată nelegalitatea hotărârilor privind desemnarea în complet a unor judecători care nu au fost traşi la sorţi, potrivit legii în vigoare în anul 2017, când s-a stabilit compunerea celor două complete de 5 judecători. Potrivit legii contenciosului administrativ, înaintea solicitării în justiţie a anulării unor acte administrative partea trebuie să depună o plângere prelabilă prin care să ceară revocarea acestora.

Liviu Dragnea a acuzat ilegalitatea completului de la Curtea Supremă

Cu două săptămâni înainte de primul termen al apelului formulat la condamnarea la 3 ani şi şase luni, preşedintele PSD a acuzat judecătorilor de la Curtea Supremă că nu respectă modificările aduse la Legea 304/2004, promulgată în luna iulie. „Vor să mă bage la puşcărie cu un complet făcut cu încălcarea legii. Legea spune că preşedinţii completelor sunt repartizaţi aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca să desemneze două complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei”, a declarat săptămâna trecută Liviu Dragnea.

La Curtea Supremă sunt două complete de apel de 5 judecători, care dau sentinţele definitive în dosarele în care acuzaţii sunt demnitari. Unul dintre complete este condus de vicepreşedintele ÎCCJ, Iulian Dragomir şi un altul condus de şefa interimară a Secţiei penale, judecătoarea Sorina Mirela Popescu. Potrivit noilor modificări aduse la Legea 304/2004, copleturile nu mai sunt conduse de membrii de drept, precum vicepreşedintele ÎCCJ şi şeful Secţiei penale, ci toţi judecătorii din complet sunt traşi la sorţi. 

La începutul lunii septembrie, Colegiul de conducere al Curţii Supreme a decis însă că nu se impune schimbarea componenţei acestor complete în 2018, pentru că au fost deja alese pe legea veche. „Dispoziţiile noii legi sunt norme de organizare ce vizează formaţiuni de judecată cu reglementare specifică, constituite „la începutul fiecărui an” şi, în absenţa unei norme tranzitorii, devin aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2019”, se arată în hotărârea Colegiului. Decizia a fost luată cu opinia separată a judecătoarei Simona Neniţă care a susţinut că „dispoziţiile legii noi sunt norme de organizare ce vizează compunerea completelor şi, în absenţa unei norme tranzitorii, sunt de imediată aplicare”. 

Colegiul de conducere al ÎCCJ este format din 12 judecători, printre aceştia fiind Cristina Tarcea, preşedintele Curţii Supreme şi cei doi vicepreşedinţi, Iulian Dragomir şi Gabriela Bogasiu. Simona Neniţă este preşedinta completului de trei care a a închis definitiv dosarul penal de plagiat al lui Victor Ponta, iar în 2012 a făcut parte din completul de cinci judecători ai Curţii Supreme care au dispus achitarea definitivă a lui Adrian Năstase în dosarul Mătuşa Tamara. Mai mult, judecătoarea Neniţă a făcut opinie separată şi a vrut să o achite pe fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, în dosarul în care a primit 4 ani cu executare. De asemenea, ea este cea care a confirmat plasarea sub control judiciar a procurorilor Lucian Onea şi Mircea Negulescu de la DNA Ploieşti. Ea va face parte şi din completul care va judeca apelul lui Liviu Dragnea.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit pentru 8 octombrie data de desfăşurare a primului termen al apelului în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Dosarul a fost repartizat completului penal condus de vicepreşedintele instanţei supreme Iulian Dragomir, din care mai fac parte judecătorii Simona Neniţă, Daniel Grădinaru, Florentina Dragomir şi Lavinia Lefterache. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite