Plagiatul i-a scăpat, plagiatul îi înfundă! Cazul Copos deschide calea reîncarcerării „savanţilor închisorilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Copos FOTO Mediafax
George Copos FOTO Mediafax

Milionarul George Copos este primul deţinut, eliberat condiţionat după ce a scris în închisoare o „operă ştiinţifică”, care este acuzat oficial de plagiat. Afaceristul s-ar putea întoarce după gratii, dacă va fi găsit vinovat, deoarece faptele sunt făcute în recidivă post-condamnatorie.

George Copos (63 de ani) este acuzat, începând de ieri, de furt intelectual, fals intelectual şi participaţie improprie la abuz în serviciu. Asta după ce pe 29 septembrie 2014 a publicat lucrarea-plagiat „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)” care i-a adus liberarea din închisoare mai devreme.

Practic, milionarul  a fost închis 399 de zile deşi ar fi trebuit să stea după gratii peste 1.400 de zile. Concret, Copos a intrat în Penitenciarul Rahova pe 4 martie 2014 şi a fost eliberat pe 7 aprilie 2015, deşi a fost condamnat la o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală primită în dosarele „Loteria I” şi „Transferurile din fotbal”.

Însă, în perioada detenţiei, afaceristul a scris cinci cărţi în timp ce muncea ca tâmplar, participa la cenacluri literare sau redacta articole pentru revista închisorii. Numai cărţile i-au adus câştig 150 de zile de libertate, potrivit unei prevederi care este în acest moment suspendată: o carte scrisă de un deţinut îi aduce „cărturarului” scurtarea pedepsei cu 30 de zile. Procurorii l-au audiat ieri, în acest caz, în calitate de martor pe Gică Popescu. Fostul internaţional a fost coleg de celulă cu George Copos şi a dat detalii despre ce făcea milionarul zilnic în celulă.

Legătura: profesorul universitar

Anchetatorii susţin că George Copos atunci când a scris cartea „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova (secolele XIV-XVI)” şi-ar fi însuşit opera unui alt autor. Este vorba despre cartea istoricului Cătălin Parfene care şi-a scris lucrarea de master în 2005 cu o temă similară. Coordonatorul lui Parfene a fost profesorul universitar Stelian Brezeanu, cel care de altfel i-a redactat o prefaţă elogioasă cărţii lui Copos.

Odată cu publicarea cărţii, Copos ar fi încălcat legea drepturilor de autor, şi de aceea riscă o condamnare între 3 luni şi 5 ani de închisoare. Mai mult, înainte de a se apuca de scris, omul de afaceri a semnat un angajament, prin care a declarat că în demersurile de a scrie lucrarea ştiinţifică „se obligă să respecte normele de bună conduită în cercetare ştiinţifică şi inovare care interzic plagiatul”. După ce a publicat opera, Copos a cerut conducerii Penitenciarului Rahova să-i fie scurtată pedeapsa cu 30 de zile „determinând astfel comisia de liberare condiţionată să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu”.

Plagiat subtil, prin copiere deghizată

Iar la scurtă vreme, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a anunţat că lucrarea „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, scrisă de George Copos în închisoare, este un plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată şi repovestire.
Pentru că noile infracţiuni comise de Copos sunt considerate recidive post-condamnatorii, noua pedeapsă s-ar putea contopi cu restul de condamnare rămasă neexecutată din primele dosare.

Setea de scris

Cazul lui George Copos, acuzat că ar fi plagiat în timp ce executa o pedeapsă în penitenciar, nu este singular. Pofta deţinuţilor de publica cărţi, pentru a  câştiga zile de libertate, a devenit o modă în România. Penitenciarul Rahova era un adevărat focar de ştiinţă: 46 de lucrări pretins ştiinţifice erau în redactare în luna ianuarie. Potrivit datelor transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani.

Dan Voiculescu, Dan Diaconescu, Ioan Niculae, George Copos, Gigi Becali şi Cătălin Voicu se numără printre condamnaţii celebri care s-au ocupat susţinut de scrierea de cărţi în penitenciar, dovadă multiplele titluri publicate, valorând fiecare o lună de detenţie în minus. Presa a dezvăluit că o parte din aceste cărţi erau plagiate. Pe 3 februarie, Guvernul a dat o ordonanţă prin care a suspendat articolul care le permitea deţinuţilor reducerea pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă.

 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite