Plagiatul, boala politicienilor. Psiholog: „Pentru aceştia, diploma de doctorat nu este decât un moft, un indicator al orgoliului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Ultima acuzaţie de plagiat, cea în care acum personajul principal este primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, aminteşte că demnitarilor plagiatori li se aplică alte reguli decât celorlalţi români. Preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti cere schimbarea legii.

Cazurile cunoscute de plagiat: Victor Ponta, Ioan Mang, Olguţa Vasilescu sunt doar vârful aisbergului copy-paste în societatea românească. Însă, diferenţa dintre oamenii normali şi demnitari este că singurul organ administrativ care poate să ceară retragerea titlului de doctor Ministerului Educaţiei, în cazul demnitarilor, este Consiliul Naţional de Etică, acelaşi for care a hotărât acum doi ani că Victor Ponta nu a plagiat, atrag atenţia specialiştii.

„Regulamentul Consiliului Naţional de Etică prevede o procedură în aceste cazuri care îi privesc pe demnitari. De altfel, este convingerea mea că Ordonanţa Guvernului nr. 28 din 2011 trebuie modificată pentru a nu mai produce astfel de discriminări. Practic, ordonanţa spune că numai Consiliul Naţional de Etică are dreptul să examineze suspiciunile de abateri de la conduita ştiinţifică produse de persoanele cu funcţii de demnitate publică“, a explicat Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, care s-a autosesizat în cazul celui mai recent scandal de plagiat, cel al edilului Craiovei, Olguţa Vasilescu.

„De ce un demnitar care se poate afla într-o situaţie de malpraxis academic nu poate fi subiectul examinării la universitatea care i-a acordat titlul de doctor? De altfel, faptul că universitatea poate propune acordarea titlului, dar nu poate retrage titlul este, după mine, o ciudăţenie“, a continuat Marian Popescu.

Aceasta este acuzată că ar fi plagiat capitolul şapte al tezei sale de doctorat de pe internet, însă Vasilescu spune că este vorba despre un rezumat al unei alte lucrări scrise de ea. Însă, Marian Popescu atrage atenţia că deşi plagiat înseamnă, în accepţiunea cea mai largă, să preiei o bucată de text din lucrarea altcuiva fără să citezi şi să îl dai drept textul tău, plagiatul este de mai multe feluri, unul fiind autoplagiatul. „Malpraxisul academic nu se referă însă numai la plagiat, ci şi la nereguli, abateri de la practica cercetării şi atribuirii surselor de unde ţi-ai luat ideile“, a explicat acesta.

Prevenirea plagiatului şi educarea publicului

La rândul său, expertul în etică şi profesorul de filosofie Valentin Mureşan de la Universitatea din Bucureşti spune, referitor la fenomenul de plagiat, că pentru viitor trebuie luate măsuri preventive prin educarea tinerilor. „Plagiatul nu înseamnă numai copiat, el se poate manifesta şi în forme mult mai subtile. Studenţii ar trebui învăţaţi de la început ce înseamnă ghilimelele, trimiterile bibliografice. Ne trebuie coduri etice adoptate şi funcţionale, nu ca cele de acum şi trebuie create instituţii care să le aplice, infrastructuri etice, traininguri etice, cum există în Statele Unite“, este de părere Mureşan. El a mai explicat că, în prezent, Universitatea din Bucureşti dispune de un soft care verifică tezele de doctorat pentru plagiat.

Cât despre influenţa exemplelor de tip Ponta, şi Mang asupra tinerilor, psihologul Mihai Copăceanu spune că aceştia sunt încurajaţi să plagieze la rândul lor. „Astfel de practici descurajează actul academic şi educaţional. Pentru aceşti politicieni, diploma de doctorat nu este decât un moft, un indicator al orgoliului. Au bani, au maşini, dar mai vor ceva – un doctorat“, este de părere Copăceanu. Şi sociologul Mircea Kivu vorbeşte despre această dorinţă a politicienilor să adune cât mai multe diplome.

„Nu înţeleg de ce politicienii simt nevoia să aibă cât mai multe diplome. În mod normal, când îţi faci un doctorat nu ai timp să fii şi senator, să conduci şi un partid, deci politicienii care fac doctorat sunt suspecţi de la bun început. Vina aparţine şi celor care semnează aceste teze, conducătorilor de doctorat“, a explicat Kivu.


VIDEO Lia Olguţa Vasilescu, după ce Universitatea Bucureşti o suspectează că a plagiat doctoratul. „Am lucrat patru ani la teză. Au făcut o gafă de gâgă“

Cîmpeanu: Am cerut Direcţiei juridice găsirea unei soluţii la cererea lui Ponta privind retragerea titlului de doctor

Băsescu trage ultimul glonţ în plagiatul lui Ponta

Victor Ponta vrea să renunţe la titlul de „Dottore”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite