Plagiat la nivel înalt: Ministrul Ecaterina Andronescu pierde din portofoliu cele trei articole suspecte de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Andronescu rămâne fără cele trei articole de cercetare despre materialele ceramice
Ecaterina Andronescu rămâne fără cele trei articole de cercetare despre materialele ceramice

Conducerea Institutului pentru Fizica Materialelor a decis joi că angajaţii instituţiei se fac vinovaţi de autoplagiat şi va cere vineri retragerea celor trei articole care au fost publicate în reviste ştiinţifice, pe care şi-a pus semnătura şi ministrul Ecaterina Andronescu, considerate de cei de la integru.org lucrări care implică ”autoplagiat, plagiat şi încălcări repetate ale dreptului de autor”.

Consiliul Ştiinţific şi Comisia de Etică de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM), Măgurele, au decis joi să ceară oficial retragerea din publicaţiile de specialitate a celor trei articole ştiinţifice care au făcut obiectul celor mai recente acuzaţii de plagiat din partea integru.org.

Experţii integru.org susţin că acestea sunt reproduceri fidele ale unei lucrări din 2006, pe care ulterior şi-au pus semnătura actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu şi profesorul Sorin Jinga, de la Universitatea Politehnică.

Aceştia au decis că cei doi angajaţi care mai sunt în Institut, M.G. Banciu şi L. Nedelcu, parte din echipa de nouă autori ai lucrării originale publicată în 2006, care se presupune că a fost plagiată ulterior în cele trei articole, se fac vinovaţi de autoplagiat.

”Ştiau toţi că acel articol urmează să fie republicat, însă au susţinut în comisie că nu s-au putut opune publicării acelor articole. Unul dintre ei era de altfel doctorand pe vremea aceea, de un an, şi lucra de doi ani la noi”, a explicat pentru ”Adevărul” directorul Institutului, Prof. Dr. Lucian Pintilie. 

Acesta a spus că decizia forurilor etice ale instituţiei a fost de a cere oficial celor trei publicaţii ştiinţifice să retragă cele trei articole ”care se referă la acelaşi grup de rezultate”, adică ar fi fost plagiate după originalul din 12 iunie 2006. Este vorba despre revista internaţională IEEE-CAS (octombrie 2006 ), „Jurnalul Român de Informaţie, Ştiinţă şi Tehnologie“ (2007) şi tot în 2007 apare republicat într-un alt jurnal al editurii olandeze Elsevier, unde a apărut în 2006 originalul.

”Avem hârtiile oficiale pregătite, mâine (vineri- n.r.) le vom trimite revistelor implicate pentru a cere oficial eliminarea articolelor vizate de acest scandal de plagiat”, a mai spus Pintilie.

Care sunt concluziile anchetei Institutului pentru Fizica Materialelor

Raportul final al comisiei de anchetă înfiinţată la Institutul de la Măgurele, pe 3 decembrie, după izbucnirea celui de-al treilea scandal de plagiat care o vizează pe Ecaterina Andronescu, printre alţii,mai arată că cei doi angajaţi actuali ai instituţiei eu primit avertisment scris, fiind la prima abatere, după cum explică directorul Pintilie, iar unul dintre ei, Banciu, şi-a dat şi demisia din Consiliul Ştiinţific din care făcea parte.

”Autorul corespondent, care poartă răspunderea principală pentru gestionarea relaţiei grupului de autori cu editurile şi coordonarea grupului de autori, nu mai este de 2 ani angajatul INCDFM”, adică primul autor al lucrării originale (A. Ioachim), mai arată raportul.

Documentul indică şi faptul că Institutul ”va face toate eforturile pentru a preveni, în viitor, abaterile de la normele de bună conduită în cercetare”, în condiţiile în care astfel de situaţii pun cercetarea autohtonă pe lista neagră la nivel internaţional.

Raportul integru.org, de la autoplagiat la încălcări multiple ale dreptului de autor

„Plagiat, autoplagiat şi suspiciuni de multiple încălcări ale drepturilor de autor“. Aşa sună titlul cu care portalul Integru.org a dezvăluit duminică seară un nou caz de încălcare a eticii academice în care este implicată Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării. De data asta este vorba de un articol publicat de patru ori între anii 2006 şi 2007, cu modificări minore între diversele versiuni, dar ai căror autori diferă semnificativ.

Primul articol, referitor la materiale ceramice, a fost publicat pe 12 iunie 2006 într-unul dintre jurnalele editurii ştiinţifice Elsevier din Olanda. Lucrarea avea nouă autori: opt de la Institutul Naţional pentru Fizica Materialelor de la Măgurele (Ioachim, Toacsăn, Banciu, Nedelcu, Duţu, Feder, Plăpcianu, Lifei) şi unul de la firma Metav SA Bucureşti (Niţă). În finalul articolului se precizează că studiul a fost finanţat de Ministerul Educaţiei prin contractul 09N/505.2003.

Al doilea articol, cu titlu schimbat, dar cu modificări minore de conţinut, a fost publicat în septembrie 2006 într-o altă revistă internaţională (IEEE-CAS), dar echipa de autori era semnificativ schimbată. Rămâneau primii cinci de la prima publicare, adică Ioachim, Toacsăn, Banciu, Nedelcu, Duţă, dar dispăreau ultimii patru, în locul cărora apăreau două nume noi: Ecaterina Andronescu şi Sorin Jinga, ambii de la Politehnica din Bucureşti.

A urmat în 2007 o nouă publicare, în „Jurnalul Român de Informaţie, Ştiinţă şi Tehnologie“, a aceluiaşi articol, cu titlul schimbat şi cu aceeaşi echipă de autori de la a doua publicare.

În sfârşit, tot în 2007, articolul apare din nou, într-un alt jurnal al editurii olandeze Elsevier, în care echipa de autori este din nou modificată. Pe lângă cei cinci prezenţi la prima publicare şi la fiecare republicare, rămân Andronescu şi Jinga, li se adaugă un alt nume de la Politehnică, H.V. Alexandru, şi revine Niţă, de la Metav SA Bucureşti, care figurase şi la prima publicare a articolului.

Dublă finanţare pentru aceeaşi cercetare

Cele trei republicări ale articolului original indică drept finanţator tot Ministerul Educaţiei, dar este consemnat un alt număr de contract: CEEX no.4/2005, ceea ce naşte ipoteza că aceeaşi cercetare să fi fost finanţată de două ori din fonduri publice.

Integru.org a transmis spre analiză cele patru exemplare ale articolului către patru reputaţi specialişti în domeniul chimiei şi şi materialelor ceramice: James F. Scott de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, Nathan Newman de la Universitatea de Stat din Arizona, SUA, Michael Carpenter de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, şi Susmita Bose de la Universitatea de Stat din Michigan, SUA.

Concluzia celor patru a fost unanimă: este un caz clar de auto - plagiat multiplu din partea autorilor principali, prin publicarea aceleiaşi lucrări în patru reviste diferite, iar cei intraţi ulterior pe lista de autori, Andronescu şi Jinga, pot fi acuzaţi de plagiat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite