Ministrul Muncii: Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea în sectorul public va fi adoptată pe 7 iunie.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru. Foto: Mediafax
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru. Foto: Mediafax

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru a declarat, marţi, că Ordonanţa de Urgenţă privind corecţiile din sistemul bugetar va fi adoptată de Guvern pe 7 iunie. Totodată, Pîslaru a zis că Ordonanţa se axează pe corectarea unor disfuncţionalităţi, nu pe creşteri populiste de salarii. Totodată, acesta a mai spus că, în acest moment, modificările grilei de salarizare din sistemul sanitar este prioritară.

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a anunţat, marţi, potrivit News.ro, că ordonanţa privind corecţiile din sistemul bugetar va fi adoptată în şedinţa de Guvern din 7 iunie, sindicatele din educaţie fiind aşteptate să opteze pentru una dintre variantele propuse până la sfârşitul acestei săptămâni, în caz contrar Executivul urmând să îşi asume răspunderea.

Pîslaru a mai spus că Ordonanţa nu are de a face cu creşterile populiste de salarii.

„Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă  nu a are de-a face cu creşterile populiste de salarii din trecut, actul normativ vrea să corecteze discrimnarea la locul de muncă, prin care personale din aceeaşi familie bugetară cu funcţii şi vechime egale sunt plătite diferit”, a declarat Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru

Totodată, acesta a subliniat că se evită astfel plata unor miliarde de lei, cu titlu executorii. 

Pîslaru a mai explicat că aplicarea unor creşterile procentuale ale salariilor nu ar face decât să accentueze şi mai mult inegalităţile. 

„Nu are de a face cu creşterile populiste de salarii din trecut. Ordonanţa nu are legătură cu creşteri de 15-20 la sută. Creşterile procentuale nu fac decât să exarcerbeze disfuncţionalităţi. Deciziile de anul trecut, când s-au crescut salarii, au accentuat decalajele.Este o diferenţă între echitate şi egalitate. Repet că sunt corecţii de creştere salarială, nu în sens negativ”, a mai spus Pîslaru.

Modificarea grilei de salarii în sănătate

   În afara corecţiilor, Ministerul Muncii are în vedere modificarea grilei de salarizare din sănătate.

„Ce facem în afara corecţiilor, ne ocupăm de sectorul de sănătate, modificăm grila de salarizare, pe verticală şi pe orizontală, pe principiile unei legi unitare, pentru că suntem în situaţia în care multiplele probleme ale sistemului ies la suprafaţă, pentru că a existat o neglijenţă în trecut. Reforma de grilă salarială este cuplată cu nişte măsuri care să dea încredere în sănătate”, a mai declarat reprezentantul Miniterului. 

Reamintim că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea în sectorul public este în dezbatere publică până pe 1 iunie.

 Proiectul are ca prioritate realizarea unei reforme în privinta personalului din sănătate. De măririle de salarii vor beneficia 400.951 de salariaţi. De asemenea, vor fi prevăzute creşteri în administraţia publică centrală, astfel încât salariile funcţionarilor să fie aduse la nivelul a 70% din cele de la Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite