Pintea, despre transferul întârziat al unei femei arse în Viena: Nu avea acte şi nu am primit imediat aprobare de transport de la familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au explicat marţi de ce femeia de 41 de ani, din Timişoara, care a suferit arsuri grave pe 50% din suprafaţa corpului, a fost transportată cu ambulanţa la o clinică din Viena, la 72 de ore de la momentul exploziei care a mutilat-o. Oficialii susţin că pacienta nu avea asigurare medicală, iar aparţinătorii nu şi-au dat acordul din capul locului ca femeie să fie dusă la Viena. Familia însă susţine altceva.

„Ministerul Sănătăţii a făcut toate demersurile necesare pentru ca pacienta din Timişoara care a suferit arsuri pe 50% din suprafaţa corpului să beneficieze de îngrijirile medicale necesare în acest caz. Menţionăm că pacienta suferă şi de alte afecţiuni asociate care pot genera complicaţii medicale” a transmis ministrul Sănătăţii Sorina Pintea.

Pacienta nu avea asigurare medicală

Ministerul Sănătăţii a menţionat că pacienta care a suferit arsuri pe 50% din suprafaţa corpului nu avea asigurare medicală şi că, în mod normal n-ar fi putut beneficia de îngrijiri medicale în străinătate.

„Aparţinători pacientei au declarat că pacienta s-a întors din Italia în luna decembrie a anului trecut şi nu este asigurată medical nici în România, nici în Italia. Deşi pacienta nu avea calitatea de asigurat şi nu putea beneficia de îngrijiri medicale în străinătate, ea a fost transferată luni, 10 iunie, într-o clinică din străinătate în baza unui acord transmis de Ministerului Sănătăţii, în cursul zilei de duminică,  prin care instituţia s-a angajat că va suporta toate cheltuielile pentru îngrijirile medicale care îi vor fi acordate în această clinică” a declarat Sorina Pintea.  

De asemenea, Ministerul Sănătăţii susţine că transferul femeii în străinătate a fost întârziat deoarece nu au obţinut acordul de transfer din partea primei rude de gradul I contactată şi a apoi au sunat o altă rudă de gradul I care şi-a dat acceptul. Un alt motiv al întârzierii transferului a fost şi faptul că pacienta nu avea acte. Între timp, starea pacientei s-a înrăutăţit şi nu a mai putut fi transferată, susţine Ministerul. 

„Menţionăm că COSU a informat Ministerul Sănătăţii şi DSU despre acest caz şi necesitatea transferului în străinătate în seara zilei de 7 iunie, ora 23:30. La scurt timp, DSU a contactat clinica din Viena în vederea transferului în străinătate.Temporizarea transferului a fost determinată de mai multe cauze. După internarea la clinica din Timişoara şi evaluarea stării pacientei, medicii au decis transferul pacientei în străinătate, însă procedura prevede că este necesar acordul unei rude de gradul I pentru acest transfer. Personalul medical a făcut toate demersurile pentru a obţine acest acord, contactând telefonic rudele pacientei. Prima dintre rudele de gradul I contactate a refuzat transferul, iar la momentul primirii acceptului de transfer din partea celei de-a doua rude cu care medicii au luat legătura, starea pacientei s-a degradat, fapt care nu a mai permis transferul la acel moment, conform raportului întocmit de medicii care o îngrijeau.Stabilizarea pacientei a fost semnalată de medicii curanţi duminică, 9 iunie, data la care aparţinătorii au prezentat pentru prima oară un act de identitate al pacientei (certificatul de naştere), necesar pentru întocmirea procedurilor de transferă”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătăţii.

Poliţia de Frontieră a reuşit să convingă autorităţile maghiare să permită pacientei să treacă spaţiul Schengen chiar dacă aceasta avea asupra sa numai certificatul de naştere.

„Fiind un caz special în care se impunea ca pacienta să ajungă la clinica din Viena, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Timiş au făcut demersurile necesare astfel încât autorităţile maghiare să accepte trecerea graniţei în spaţiul Schengen al pacientei în baza certificatului de naştere. În mod normal, procedurile prevăd identificarea cu carte de identitate sau paşaport la trecerea graniţei în spaţiul Schengen, certificatul de naştere rereprezentând document de identificare acceptat. În prezent se fac demersurile necesare pentru ca pe numele pacientei să fie eliberat formularul S2, care acordă dreptul de decontarea tratamentelor în străinătate pentru persoanele asigurate. Pentru a-şi produce efectele, el trebuie transmis la clinica din Viena în termen de 48 de ore din momentul în care pacienta a fost preluata. Luni,  Ministerul Sănătăţii a fost informat că au fost plătite sumele necesare pentru dobândirea calităţi de asigurat a pacientei” au precizat oficialii de la Sănătate.

Explozia

Vineri, 7 iunie, Mihaela şi logodnicul ei, se aflau în apartamentul unor prieteni când o scurgere de gaze a provocat o explozie care i-a produs femeii arsuri pe 50% din suprafaţa corpului şi probleme ale căilor respiratorii. 

Prietenii şi rudele femeii spun că autorităţile competente au refuzat transportul pacientei cu elicopterul sau cu avionul şi că din acest motiv familia a fost de acord ca pacienta să fie transportată cu ambulanţa. 

Autorităţile ar fi transmis familiei că trebuie să suporte taxele de drum şi combustibilul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite