„Pinalti“ - colecţia de escrocherii penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Ştefan, unul dintre cei mai puternici politicieni din România ultimilor ani, fost vicepreşedinte PDL şi fost primar timp de 10 ani, se preda Poliţiei pentru a fi încarcerat, în 13 octombrie 2016, când făcea aceste declaraţii: "sunt frustrat pentru că adevăraţii hoţi care au furat banii din Microsoft sunt liberi şi au băut şampanie Cristal în Bamboo".

 Fostul primar al oraşului Piatra Neamţ (63 de ani) tocmai fusese condamnat la 6 ani de închisoare cu executare şi confiscarea şpăgii de aproape 4 milioane de euro în Dosarul Microsoft.

Săptămâna trecută, Gheorghe Ştefan a fost trimis în judecată într-un nou dosar, fiind acuzat de trafic de influenţă. Procurorii anticorupţie susţin că fostul edil ar fi primit şpagă de la un afacerist suma de 200.000 de lei. În schimbul banilor el ar fi intervenit pe lângă persoane din conducerea Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) pentru ca afaceristul, care este denunţător în dosar, să primească un contract de aproape 2 milioane de lei. Acesta este al şaselea dosar, în care Pinalti este judecat sau cercetat de procurorii DNA. În esenţă, cam toate acuzaţiile care I se aduc vizează primirea de bani în schimbul folosirii influenţei de vicepreşedinte PDL pe lângă diverşi înalţi funcţionari sau demnitari.

Similar, în cel mai recent dosar al său, „Pinalti” a fost acuzat că ar fi intervenit pe lângă unul din colegii săi din PDL, şeful APDRP Iaşi. Miza era ca societatea Energoterm să câştige o licitaţie organizată de primăria comunei Brusturi (Neamţ). Ulterior, firma a câştigat şi alte lucrări. Toate aceste contracte, în valoare fiecare de aproximativ 2 milioane de euro, au fost finanţate din fonduri europene, gestionate de APDRP Iaşi.„Comisionul” lui Gheorghe Ştefan ar fi fost de 10% din contract. Reprezentantul firmei Energoterm i-ar fi dat banii lui „Pinalti” în numerar într-o geantă pentru laptop prin intermediul unui fost deputat local.  Fostul primar al oraşului Piatra Neamţ a negat toate acuzaţiile aduse de procurorii DNA, şi a făcut plângeri penale împotriva principalilor martori pe care-i acuză de înşelăciune şi mărturie mincinoasă.

Firma din umbră

Ancheta a mai dezvăluit că „Pinalti” controla prin intepuşi societatea Tehnoutilaj SA Piatra Neamţ, devenită ulterior SC Strong Montaj SA Piatra Neamţ, care primea mai multe contracte cu statul. „Gheorghe Ştefan era implicat în activitatea societăţii în sensul că îi prezentam situaţia financiară a acesteia, respectiv venituri, cheltuieli, încasări, plăţi. De asemenea, domnul Gheorghe Ştefan se mai implica şi în obţinerea unor contracte pentru societate”, a declarat la DNA, unul dintre apropiaţii fostului edil.

Păcatul lui Pinalti

Echipa de fotbal locală a fost unul din „păcatele” lui Pinalti. Fostul edil a încercat să o menţină timp de mai mulţi ani în prima ligă din campionatul local. Porecla tot de aici i se trage, Ştefan devenise arhicunoscut pentru vehemenţa cu care cerea lovituri de la 11 metri pentru echipa din Piatra Neamţ, atât în timpul meciurilor, la care asista de pe banca de rezerve, cât şi în emisiunile tv sportive în care se analiza etapa: „Am fost dezavantajaţi, trebuia să ne dea pinalti arbitrul”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite