UPDATE Pilotul MiG-ului prăbuşit a fost operat. Medic Spitalul Militar: „Pacientul s-a trezit, are reflexe şi sensibilitate la picior şi a fost detubat"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pilotul Adrian Stancu, rănit în urma prăbuşirii unui avion Mig 21 Lancer la Constanţa, a fost supus marţi unei intervenţii chirurgicale la coloană. Operaţia a decurs bine din punct de vedere tehnic, pacientul s-a trezit şi a răspuns la testele de sensibilitate la picioare făcute de neurologi.

UPDATE Deşi iniţial medicii spuneau că vor aştepta aproape două ore, după operaţie, pentru a-l trezi pe pilotul rănit, acesta s-a trezit singur, fiind supus imediat unor teste de sensibilitate la picioare.

„Pacientul s-a trezit, are reflexe şi sensibilitate la picior şi a fost detubat", a precizat medicul Marian Mitrică, şeful clinicii de neurochirugie, cel care l-a operat pe pilot.

Operaţia la care a fost supus pilotul avionului MiG 21 LanceR prăbuşit, luni, în judeţul Constanţa a durat peste patru ore şi a fost foarte dificilă, bărbatului fiindu-i montate în coloană opt şuruburi de titan, pentru fixare, în timpul intervenţiei măduva osoasă nefiind afectată, a declarat comandantului Spitalului Militar, medicul Florentina Ioniţă-Radu.

UPDATE „Pacientul deşi a ieşit din sala de operaţie este în continuare intubat, nu s-a putut aprecia dacă pacientul poate să îşi folosească sau nu picioarele. În funcţie de ce se întâmplă atunci vom stabili care va fi conduita ulterioară. La nivelul măduvei spinării, un cheag de sânge apăsa pe coaloană. Coloana lui este integră, există riscul să rămână un oarecare deficit”, a explicat conferenţiarul Florentina Ioniţă, şeful Spitalului Militar Central. 

La rândul său, medicul Mitrică a explicat că „operaţia a decurs exact cum ne aşteptam, suntem obişnuiţi ca astfel de operaţii să dureze mult. Tehnic operaţia a decurs foarte bine, doar că statusul neurologic va fi determinată în jurul orei 19.00. O vom face după ce pacientul va fi conştient. Lucrurile sunt în dinamică”, a explicat acesta. 

„Contuziile pulomare înseamnă o afectare pulmonară serioasă. Aici e vorba de un alt mecanism în cadrul catapultării, din acest motiv pacientul a rămas intubat postoperator, va fi trezit pentru reevaluare neurochirurgicală”, a explicat şi medicul Corneci, anestezist.

Ce probleme de sănătate avea pilotul

Medicul Florentina Ioniţă-Radu, bărbatul a fost adus la ora 16.45 la Unitatea Primire Urgenţe de la Spitalul Militar Central din Capitală, fiind evaluat de o echipă pluridisciplinară  formată din ortoped, neurochirug, terapie intensivă, specialist în chirugie buco-maxilo-facială, şi făcându-i-se o tomografie computerizată.

„Pacientul are un politraumatism prin catapultare, leziunile cele mai importante sunt leziunile de coloană vertebrală, are o fractură cu tasare de corp vertebral T4 şi L1, dar cea mai importantă afecţiune este tasarea corpului vertebral L1, care este o tasare cu deplasare de fragmente osoase care comprimă canalul medular şi determină o parapareză, adică pacientul nu-şi poate mişca picioarele în acest moment”, a explicat comandant, director general, general de brigadă medic conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu, potrivit News.ro.

Pilotul mai are o contuzie toracică minoră şi o pleurezie minimă bilaterală, o contuzie craniană minoră şi o fractură de calcaneu.

Adrian Stancu va fi internat la Secţia de neurochirurgie şi până marţi dimineaţă se va afla la Terapie Intensivă pentru a fi stabilizat, urmând ca la ora 11:00 să înceapă operaţia la coloană.

„Pacientul a fost internat până marţi dimineaţă, în Terapie Intensivă, unde se vor face proceduri complexe de sedare, de analgezie, antibioterapie şi corticoterapie. Marţi dimineaţă la ora 11 este programată intervenţia chirugicală, medicii apreciind că este mult mai bine să se stabilizeze, întrucât din cauza hematomului local şi al intervenţiei complexe pe coloană, ,există un risc maxim de sângerare”, a explicat medicul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite