Piloţii americani s-au plâns oficial de modul în care se comportă în zbor Boeing 737 Max. „Manualele de operare sunt criminal de prost făcute“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avioanele Boeing 737 Max continuă să agite spiritele mai ales după ce a s-a aflat că mai mulţi piloţi americani care zboară cu acest tip de aparat au înregistrat plângeri oficiale cu privire la modul în care se comportă aeronavele în unele faze de zbor, arată CNN după consultarea unor baze de date federale.

Într-una dintre plângeri, un comandant susţine că, în faza de decolare, a apărut o anomalie a pilotului automat  care a aruncat botul avionului în jos, la fel ca în cazul avionului Ethiopian Airlines, care s-a prăbuşit duminică, provocând moartea a 157 de oameni, arată CNN. Într-o altă plângere, un alt pilot a relatat că s-a aflat într-o situaţie asemănătoare şi numai decuplarea pilotului automat şi comutarea pe comandă manuală a putut rezolva situaţia. 

Documentaţie insuficientă

Mai mult, există şi piloţi care se plâng că manualele de exploatare sunt mai mult decât necorespunzătoare. Un astfel de comandant a scris în sesizare că manualul de zbor este „aproape criminal de prost făcut". El mai aprecia că este „neconceput" că Boeing, agenţia de reglementare a aviaţiei americane (Administraţia Federală pentru Aviaţie- n.r.) şi o compania aeriană neprecizată pot să lase la zbor pe aceste aeronave piloţi fără instruire adecvată şi fără o documentaţie suficientă la îndemână. Chiar dacă baza de date nu identifică piloţii sau companiile aeriene, doar două companii americane folosesc Boeing 737 Max 8, anume American Airlines şi Southwest.

737

În accidentul de duminică, avionului Ethiopian Airlines s-a făcut praf cu tot cei peste 150 de pasageri

De altfel, la Bursa de pe Wall Street, acţiunile Boeing au revenit pe creştere uşoară, după ce declinul înregistrat luni şi marţi a anulat aproximativ 29 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră a grupului aeronautic american. Luni, acţiunile Boeing au scăzut cu 5% iar marţi cu încă 6,1%, astfel încât grupul aeronautic a pierdut aproximativ 29 de miliarde de dolari din capitalizarea sa bursieră.

Declinul acţiunilor Boeing a provocat chiar şi scăderea cu 0,38% a indicelui Dow Jones Industrial.

Oprite la zbor şi în SUA sau Rusia

Preşedintele american Donald Trump a anunţat, miercuri, că toate avioanele Boeing 737 MAX 8 şi MAX 9 vor fi oprite la sol în SUA. „Vom decreta de urgenţă interzicerea tuturor zborurilor (de avioane Boeing-n.r.) 737 MX 8 şi 737 MAX 9", a declarat Trump de la Casa Albă. "Securitatea americanilor şi a tuturor pasagerilor, este prioritatea noastră absolută", a adăugat el. Asta după ce şi Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA) a decis, marţi, suspendarea tuturor zborurilor în Europa cu avioane Boeing 737 MAX. Era vorba de o ''măsură de precauţie'' se aplică de marţi începând cu ora 19:00 GMT.

În plus, Agenţia Federală rusă pentru Transportul Aerian (Rosaviaţia) a anunţat joi impunerea de restricţii în spaţiul aerian al Rusiei pentru toate avioanele Boeing 737 Max, după accidentul din Etiopia.

Interdicţia este valabilă pe termen nedeterminat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite