Piele artificială din SUA pentru pilotul de elicopter prăbuşit la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a cumpărat 4.000 de centimetri pătraţi de piele artificială pentru a asigura supravieţuirea pilotului militar Corneliu Gabriel Titiana, rănit grav în accidentul aviatic petrecut pe 21 noiembrie lângă Sibiu.

Atunci un elicopter militar s-a prăbuşit, iar în accident au murit opt militari. Pilotul şi un maistru militar au fost singurii supravieţuitori, dar ei se află în stare gravă la Spitalul de Arşi din Capitală.

Căpitan comandorul Titiana, care este în continuare intubat şi ventilat mecanic, ar putea beneficia luni de un transplant de piele artificială, produsul fiind adus special din Statele Unite ale Americii, la solicitarea medicilor de la Spitalul de Arşi care, până acum, au folosit ţesuturi de la banca de piele şi la autotransplant cu piele proprie.

Prima astfel de achiziţie pentru Spitalul Militar

Decizia de a cumpăra piele artificială a fost luată la doar trei zile de la tragedia aviatică. Demersul a fost făcut prin intermediul Spitalului Militar Central, care se află la prima achiziţie de acest fel.

„În cazul colegului nostru, suprafaţa arsă a corpului este foarte mare. Această piele artificială îl protejează pe el, aşa putem să îi asigurăm supravieţuirea. Ea se află deja în posesia medicilor din 2 decembrie, dar utilizarea ei ţine strict de starea pacientului. Problemele sunt foarte complicate, dar piloţii noştri ne-au surprins mereu şi au reuşit să depăşească astfel de situaţii dificile“, a declarat, pentru „Adevărul“, Oana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al MApN, adăugând că pielea artificială a fost foarte scumpă, fiind vorba de o cantitate atât de mare.

Potrivit acesteia, în România ar trebui să existe cel puţin patru bănci de piele. „N-avem dreptul să decidem cine trăieşte şi cine moare. O bancă regională este insuficientă. Pacientul a primit piele de la singura bancă aflată la Spitalul „Grigore Alexandrescu“. În cazul de faţă, riscul de infecţie este foarte mare, astfel că a fost nevoie de achiziţia aceasta, care s-a finalizat în câteva zile“, a completat Ciobanu.

Costuri prohibitive pentru pielea artificială

Medicul Adrian Stănculeanu, anestezist la Spitalul de Arşi din Capitală, spune că unitatea sanitară a folosit în foarte puţine cazuri piele artificială. Un prim motiv este legat de preţul foarte ridicat al acestui produs. „Costurile sunt prohibitive, vorbim de sume enorme, de mii de euro. Pe de altă parte, pielea artificială nu va rezista la nesfârşit. Ea funcţionează un anumit timp, dar la final trebuie să acoperim suprafaţa arsă tot cu pielea pacientului. Şanse de supravieţuire sunt, dar evoluţia este imprevizibilă. Complicaţii pot apărea oricând“, a explicat specialistul, adăugând că celălalt pacient, maistrul militar care era în elicopter şi care a supravieţuit, este într-o stare mai bună decât pilotul.

La rândul său, profesorul Dan Enescu, managerul Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu“, singurul în care există o bancă de piele, spune că, în cazul adulţilor, pielea artificială este o soluţie foarte bună şi de aceea se doreşte înfiinţarea unei bănci regionale de ţesuturi moi.
 
„Pentru copii avem suficientă piele, însă când vine vorba de adulţi, situaţia se complică. Se doreşte înfiinţarea unei bănci regionale de ţesuturi moi: piele, os, cornee. Ce există acum este în cantităţi prea reduse. Trebuie să te descurci cum poţi“, a subliniat chirurgul plastician.

Pe aceeaşi temă: 

Klaus Iohannis, la ceremonia organizată la Sibiu în memoria victimelor accidentului de la Stejăriş

La Academia Forţelor Terestre de la Sibiu are loc duminică, de la ora 14.00, un ceremonial în memoria celor opt militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul de vineri de la Stejăriş. Cele opt trupuri neînsufleţite vor fi depuse în incinta Academiei, după care vor fi transportate către Câmpia Turzii şi Argeş.

Blestemul de „La cunună“. Rezumatul unei zile de coşmar de la locul în care s-a prăbuşit elicopterul militar

O localitate cu câteva zeci de case a devenit vineri locul de desfăşurare a unui număr impresionant de forţe: poliţişti, jandarmi, militari şi salvamontişti. Localnicii descriu priveliştea de coşmar cu morţii aruncaţi zeci de metri şi cu cei prinşi în carcasa elicopterului, carbonizaţi.

Mărturiile ciobanului care a salvat doi militari din accidentul de elicopter de la Sibiu: „Unii erau afară din elicopter, ardeau. Alţii erau carbonizaţi deja“

Beniamin Bădilă (24 de ani), cioban din Sibiu, este prima persoană care a ajuns la locul accidentului după ce elicopterul militar s-a prăbuşit vineri dimineaţă pe un deal, în apropierea satului Stejărişu. Bărbatul povesteşte ce a văzut imediat după prăbuşirea elicopterului şi cum a reuşit să îi ajute pe supravieţuitori.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite