Piedone, eliberat în ziua în care numărul morţilor de la Colectiv a ajuns la 50

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Popescu Piedone i-a convins pe judecători că poate fi cercetat în libertate FOTO Mediafax
Cristian Popescu Piedone i-a convins pe judecători că poate fi cercetat în libertate FOTO Mediafax

În ziua în care numărul celor care au murit ca urmare a tragediei din clubul Colectiv a ajuns la 50, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis ca primarul demisionar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, să fie eliberat. Acesta este acuzat că a permis emiterea ilegală a autorizaţiei de funcţionare pentru clubul Groazei.

Numărul celor care au pierdut lupta pentru viaţă în urma tragediei din clubul Colectiv ajunsese aseară la 50. Miercuri noapte şi miercuri dimineaţă, încă doi tineri, care fuseseră transportaţi în Marea Britanie, au închis ochii pentru totdeauna. Elena Niţu avea doar 18 ani şi era elevă în clasa a XII-a la Colegiul Economic „AD Xenopol“ din Capitală. Vlăduţ Roberto Andy, care lucra ca barman în Clubul Grozei, împlinise 19 ani chiar în ziua în care s-a stins. Starea lor era critică, însă medicii britanici au încercat să facă imposibilul.

Sfârşit de vise la doar 18 ani

Marţi seară, Elena Niţu a decedat într-un spital din Liverpool. Ea a fost iniţial internată la Spitalul de Arşi cu arsuri pe mare parte din corp şi pe căile respiratorii.

În seara tragediei, Elena Niţu a mers în clubul Colectiv împreună cu prietenul ei, care a reuşit să iasă, dar s-a întors la scurt timp să o salveze şi pe prietena sa. În câteva minute a reuşit să o tragă afară, însă fata fusese deja cuprinsă de flăcări. Iniţial, Elena a fost conştientă şi a vorbit cu mama sa, care a ajuns la clubul Colectiv înainte să fie dusă cu ambulanţa la spital. În drum spre Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri şi-a pierdut cunoştinţa.

A fost intubată şi ventilată mecanic nouă zile după care s-a luat decizia să fie transferată într-o clinică din Marea Britanie. Două zile mai târziu a decedat. „Din păcate, seara de 10 noiembrie 2015 a adus doliu în liceul nostru. Dumnezeu a mai chemat la el un înger. Colega noastră Elena s-a stins din viaţă după 11 zile de luptă, într-un spital din Liverpool. Această pierdere a lăsat o durere enormă în sufletele noastre. Nu te vom uita niciodată! Condoleanţe familiei îndurerate!“, au scris colegii Elenei Niţu pe pagina de Facebook a liceului.

Vlăduţ a murit de ziua lui

Vlăduţ Roberto Andy, care era internat din noaptea de duminică spre luni într-un spital din Chelmsford, Marea Britanie, a murit la câteva ore după Elena Niţu. Tânărul a pierdut lupta cu moartea chiar în ziua în care, în mod normal, ar fi trebuit să-şi serbeze ziua de naştere.
Medicii susţin că, pe lângă arsurile foarte grave pe care le-a suferit, tânărul avea şi complicaţii la căile respiratorii, la nivel digestiv şi la nivel renal.

„Copil frumos şi nevinovat, astăzi urarea mea şi a tuturor trebuia să fie la mulţi
ani, Andy, dar din păcate, ochii şi inimile noastre sunt pline de lacrimi şi durere. Îţi mulţumesc că ai fost prietenul fiului meu“, i-a scris sfâşiat de durere unul dintre prieteni pe pagina de Facebook, Vlăduţ Roberto Andy era unul dintre cei nouă răniţi care au fost transportaţi în străinătate, duminică noapte, cu un avion
NATO.

Alexandru Pascu, transferat în Franţa

În cursul după-amiezii de miercuri Alexandru Pascu (33 de ani), basistul trupei Goodbye to Gravity, rănit în incendiul din clubul Colectiv, a fost transferat de la Spitalul Floreasca din Capitală la o unitate sanitară din Franţa. Familia tânărului a vrut şi săptămâna trecută să îl transfere într-un spital din Germania, însă starea acestuia s-a înrăutăţit şi exista riscul să apară complicaţii în timpul transportului.

Situaţia victimelor de la Colectiv

În prezent, 103 răniţi mai sunt internaţi în spitale din România şi din străinătate. Din cei 36 de pacienţi transferaţi peste hotare, şapte nu au mai putut fi salvaţi. Cei mai mulţi sunt internaţi la Spitalul de Arşi – 14 persoane şi la Spitalul Bagdasar Arseni – 13 pacienţi. ;

Bolnav de inimă rea, Piedone a fost iertat de judecători

În timp ce supravieţuitorii incendiului din clubul Colectiv se zbat între viaţă şi moarte, fostul primar de la sectorului 4, Cristian Popescu Piedone (foto), cel care a autorizat ilegal Clubul Groazei, a reuşit să scape de arest. La fel şi cele două funcţionare care l-ar fi ajutat. Mai exact, Curtea de Apel Bucureşti a admis, miercuri, contestaţiile celor trei la decizia prin care, pe 7 noiembrie, au fost arestaţi preventiv, în dosarul Colectiv. 

Piedone le-a cerut clemenţă judecătorilor, deoarece suferă de afecţiuni cardiace, care l-ar împiedica să suporte regimul de detenţie. De asemenea, avocaţii au susţinut că fostul primar este nevinovat, deoarece el a semnat doar formal autorizaţia de funcţionare în cazul clubului Colectiv, iar responsabilitatea verificării documentaţiei ar aparţine subordonaţilor săi.

Anchetatorii susţin însă cu totul altceva. Potrivit DNA, în calitate primar, Piedone şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, „constând în încălcarea dispoziţiilor legale privind apărarea împotriva incendiilor, prin aceea că a autorizat desfăşurarea activităţii SC Colectiv Club SRL“.

Pirotehnistul a acţionat iresponsabil

Mai puţin norocoşi au fost pirotehnistul Viorel Zaharia şi patronii firmei care a furnizat artificiile din Colectiv, Cristian şi Daniela Niţă, care au rămas după gratii. Instanţa a motivat miercuri decizia de arestare a acestora.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a arătat că Viorel Zaharia „prin modalitatea evident iresponsabilă de acţiune, cu ocazia montării mijloacelor pirotehnice, a creat un pericol extrem de ridicat, concretizat în producerea efectivă a incendiului care a avut urmări dezastruoase“.
Referitor la Cristian şi Daniela Niţă, judecătorul a apreciat că „în contextul concret al producerii unui incident de asemenea proporţii, cu consecinţe deosebite, presupusa activitate a inculpaţilor, respectiv de îngreunare a anchetei penale, de favorizare a făptuitorilor şi de distrugere şi modificare de probe, reflectă o atitudine nu numai iresponsabilă, dar şi extrem de periculoasă“.

Angajaţii ISU puteau să estimeze riscurile

Într-un alt dosar, un inspector ISU este în arest la domiciliu, iar altul se află în spatele gratiilor. În motivarea acestei decizii, instanţa a subliniat că cei doi au arătat dispreţ faţă de garantarea dreptului la viaţă.

Antonina Radu şi George Matei, angajaţii ISU care au făcut controale în Colectiv, puteau să estimeze cu precizie, datorită pregătirii lor, riscurile la care se pot expune persoanele care participau la activităţi în clubul respectiv, se arată în motivarea arestării acestora.

Mai mult, judecătorul pune la îndoială chiar integritatea instituţiei, din cauza relaţiei „nepotrivite“ pe care o avea cu agentul economic verificat. „Este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU (n.r. Pionierul SA) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparţinând acestei instituţii“, se arată în document.

Trei dosare penale

Practic, incendiul din clubul Colectiv face obiectul a trei anchete, în urma cărora au fost deschise tot atâtea dosare penale. Până acum, 11 persoane s-au ales cu acuzaţii oficiale în acest caz.
Primul dosar vizează patronii clubului Colectiv, acuzaţi de omor din culpă şi vătămare corporală din culpă. De asemenea, sunt vizaţi pirotehnistul care a aprins artificiile în Colectiv şi patronii firmei care le-a furnizat.

Pentru că existau suspiciuni de corupţie în modul în care a fost autorizat Clubul Groazei, o parte din anchetă a fost preluată de DNA. În cel de-al doilea dosar au fost inculpaţi fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi două funcţionare.
Bănuiţi de corupţie sunt şi inspectorii ISU care, deşi au controlat clubul Colectiv, ar fi ascuns neregulile. Pentru că ISU este instituţie militară, cei doic inspectori fac obiectul unui dosar instrumentat de procurorii militari din cadrul DNA.

Ajutoare pentru răniţi de la Guvern, în bani şi medicamente

Spitalele din Bucureşti care tratează răniţii de la clubul Colectiv îşi vor putea reface stocurile de medicamente. Guvernul suplimentează fondurile şi pregăteşte bani şi pentru coplata îngrijirilor medicale pe care le primesc victimele tratate în străinătate.

Zilele trecute, Guvernul a aprobat acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru familiile răniţilor, bani care acoperă transportul, masa şi cazarea acestora în străinătate. Rudele trebuie să urmeze o anumită procedură pentru a beneficia de aceşti bani. Astfel, ajutorul pentru familiile răniţilor se ridică la 7.500 euro pe lună, respectiv 6.000 de euro pentru cazare, masă şi alte cheltuieli, şi 1.500 de euro pentru transport.

Şi rudele răniţilor din clubul Colectiv care sunt trataţi în străinătate trebuie să urmeze o anumită procedură pentru a beneficia de aceşti bani. Este nevoie de completarea unei cereri, la care se ataşează o copie după actul de identitate al persoanei care însoţeşte rănitul şi o copie după documentul prin care s-a aprobat transferul acestuia la tratament în străinătate. Odată depuse aceste acte la misiunile diplomatice, ambasadele şi consulatele au la dispoziţie 24 de ore să le trimită în ţară la Ministerul Muncii. Această instituţie trebuie ca, în termen de cinci zile, să vireze banii către rudele pacienţilor.
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite