Petiţie adresată lui Bohnert, pentru a renunţa în favoarea lui Kovesi la şefia Parchetului European: Numirea ei, o victorie pentru lupta anticorupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: EPA EFE
FOTO: EPA EFE

„Faptul de a vă retrage candidatura şi, astfel, de a o susţine pe doamna Kövesi ar reprezenta un gest clar de solidaritate cu corpul profesional şi un semnal puternic că, în UE, instituţia procurorului, atât de des supusă unor presiuni inimaginabile, ştie cum să se apere”, spune iniţiatorul petiţiei.

„Un cetăţean european” a iniţiat, pe site-ul Change.org, o petiţie prin care îi cere contracandidatului Laurei Kovesi la funcţia de procuror-şef european, Jean-Francois Bohnert, să renunţe în favoarea fostei şefe a DNA.

Acestă scrisoare adresată candidatului francez vine în condicţiile în care, după mai multe runde de discuţii, negocierile dintre Consiliul European, care îl susţine pe Bohnert, şi Parlamentul European care o sprijină pe Kovesi, au ajuns într-un blocaj.

   

Scrisoarea trimisă lui Bohnert de iniţiatorul petiţiei:

”Am urmărit cu multă atenţie audierea dumneavoastră din Parlamentul European şi m-aţi convins. Sunteţi fără îndoială competent pentru postul de şef al Parchetului European, iar numirea dumneavoastră ar fi o victorie binemeritată, precum şi o încununare a carierei. Această numire ar fi de asemenea o sursă de mândrie pentru poporul francez cu privire la prestigioasa sa funcţie publică. Din păcate, aceeaşi numire ar însemna totodată o victorie pentru anumiţi politicieni şi grupuri de interese - iar aceasta din motive contrare adevăratelor interese şi nevoi ale cetăţenilor europeni.

Candidata din România, doamna Kövesi, şi-a demostrat în egală măsură competenţele şi capacitatea de a îndeplini cu succes rolul de şef al Parchetului European. În perioada când s-a aflat la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), România a cunoscut o întărire fără precedent a eficacităţii în lupta împotriva acestei grave maladii a societăţii care este corupţia. Lupta sa a dus la naşterea speranţei pentru o curăţire a vieţii publice în România, în perspectiva unei Europe mai juste.

O dovadă incontestabilă a curajului, independenţei şi profesionalismului doamnei Kövesi este faptul că miile de anchete penale care vizau aleşi, miniştri, înalţi funcţionari şi chiar (foşti) prim-miniştri au avut loc în ciuda atacurilor feroce la adresa ei din partea partidului de guvernământ, a aliaţilor săi şi a canalelor de media pe care aceştia le controlează. Această independenţă nou-apărută a sistemului judiciar a pus în pericol puterea politicienilor corupţi, care îşi vedeau ameninţate libertatea, proprietăţile obţinute fraudulos şi felul lor de a acţiona. 

Au lansat prin urmare o luptă fără scrupule împotriva justiţiei din România, care include modificări legislative cu scopul de a opri anchete în desfăşurare şi de a slăbi sistemul judiciar. De asemenea, au înlăturat-o pe doamna Kövesi de la conducerea DNA şi au mers până la crearea unei noi structuri judiciare pentru anchetarea magistraţilor. Prima pradă a acestei noi structuri create pe măsură a fost, fără nicio surpriză, doamna Kövesi. Atacurile dirijate împotriva ei au luat o amploare excepţională după ce a fost pusă prima pe lista scurtă a comitetului de selecţie şi după câştigarea votului în Parlamentul European.

În cursul procedurii de numire a şefului Parchetului European, aceşti politicieni corupţi au votat pentru dumneavoastră, domnule Bohnert, dar nu din motive care vă fac onoare. Iar politicienii români n-au fost singurii care au adoptat această strategie - căci speranţa pentru o Europă fără corupţie pe care doamna Kövesi a trezit-o în poporul român s-a răspândit în mai multe ţări. Această speranţă a îngrijorat mulţi alţi politicieni europeni. Guvernul bulgar, mediatizat în acest context, este un exemplu bun, dar mai sunt multe alte guverne conduse de persoane cărora valori precum onestitatea şi transparenţa în cheltuirea banului public le dau fiori. În cazul acestor guverne, votul pentru candidatura dumneavoastră, domnule Bohnert, n-a fost un vot pentru dumneavoastră, ci împotriva acestor valori, pe care sunt convins că le împărtăşiţi. Este o realitate dură pe care trebuie să aveţi curajul să o priviţi în faţă.

Am auzit un argument potrivit căruia înfiinţarea parchetului european ar fi mai dificilă dacă la conducerea sa ar fi pusă o persoană faţă de care unele guverne au reticenţe. Un astfel de argument nu poate fi acceptat, întrucât, de fapt, această reticenţă este generată tocmai de valorile care ar trebui să stea la baza acestei noi instituţii! Am mai auzit şi ideea că doamna Kövesi ar fi un simbol politic mai curând decât bunul profesionist de care are nevoie noua structură europeană. Dar nicio persoană de bună credinţă nu poate pune la îndoială competenţa doamnei Kövesi şi valoarea sa într-o poziţie administrativă şi de conducere. Tulburarea politică din jurul candidaturii doamnei Kövesi nu i se datorează acesteia, ci politicienilor corupţi care se tem de ea şi care au vrut să se răzbune pentru anchetele care i-au vizat din cauza fărădelegilor lor. Această dimensiune politică poate că nu îi sprijină candidatura, dar nu ar trebui nici să o condamne – pentru că, altfel, s-ar face exact jocurile acestor politicieni.

Doamna Kövesi a devenit întruchiparea speranţei că valori precum onestitatea şi justiţia pot fi aplicate în afacerile publice din fiecare stat european. De altfel, acesta este motivul pentru care familiile jurnaliştilor anticorupţie ucişi din Slovacia şi Malta, precum şi alte persoane publice şi alţi jurnalişti din Europa, şi-au declarat susţinerea pentru doamna Kövesi. Această susţinere şi această scrisoare nu sunt, aşadar, o luare de poziţie împotriva dumneavoastră, domnule Bohnert – şi sper că am reuşit să arăt asta prin prezenta scrisoare – ci o pledoarie pentru triumful acestor valori în Europa. Numirea doamnei Kövesi ar reprezenta o victorie pentru lupta împotriva corupţiei şi împotriva dispreţului la adresa statului de drept.

Din toate aceste motive, domnule Bohnert, aş dori să vă invit să luaţi în considerare posibilitatea de a vă retrage din procedura de selecţie pentru postul de şef al Parchetului European. Nu îmi este uşor să vă adresez această rugăminte, pentru că îmi dau seama cât de dificilă poate fi o astfel de decizie. Nu aţi renunţa doar la un pas important în cariera dumneavoastră, ci poate şi la un vis frumos, acela de gestiona chiar dumneavoastră acest proces pasionant al creării unei noi structuri la nivel european, punându-vă competenţele în slujba interesului public. De asemenea, ştiu şi că, în calitatea dumneavoastră de procuror, nu vă puteţi implica politic.

Cu toate acestea, faptul de a vă retrage candidatura şi, astfel, de a o susţine pe doamna Kövesi ar reprezenta un gest clar de solidaritate cu corpul profesional şi un semnal puternic că, în UE, instituţia procurorului, atât de des supusă unor presiuni inimaginabile, ştie cum să se apere.

În plus, acum nu mă adresez doar procurorului Bohnert, ci în primul rând domului Bohnert în calitatea sa de cetăţean european implicat, care constată, ca şi mine, că proiectul european este în prezent slăbit de derapaje autoritare, populiste şi cleptocrate. În acest moment de criză, fiecare victorie pentru o societate mai sănătoasă, transparentă şi echitabilă contează enorm. Acesta este momentul în care se creionează direcţia pe care o va urma Europa în anii ce urmează.

Am ales să vă scriu această scrisoare sub anonimat: sunt un necunoscut, apolitic şi mulţumit ca lucrurile să rămână astfel. Am publicat această scrisoare pe un site de petiţii pentru a permite şi altor persoane să susţină aceste idei şi, mai ales, pentru a creşte şansele ca această scrisoare să ajungă la dumneavoastră.

Având în vedere situaţia de blocaj în care se află negocierile şi perspectiva neliniştitoare ca acestea să treneze până după formarea noului Parlament European, cu toate incertitudinile procedurale care ar decurge de aici, este nevoie să acţionaţi imediat.

Evident, decizia vă aparţine în totalitate şi, chiar dacă alegeţi să rămâneţi în cursă, sunt convins că o veţi face cu dorinţa sinceră de a vă pune energia şi competenţele în slujba cetăţenilor. Dacă, totuşi, veţi da curs aceste invitaţii, acest lucru mi-ar da speranţă – şi cu siguranţă ar da speranţă celor mai mulţi dintre europeni – într-o lume în care interesele personale imediate pot fi puse la o parte pentru a servi interesului general şi valorilor care stau la baza proiectului european.

Cu stimă,

un cetăţean european.”

Un reprezentant al Consiliului UE a declarat pentru HotNews.ro că nu se aşteaptă la o altă rundă de negocieri înainte de alegerile pentru Parlamentul European, de la finalul lunii mai. Potrivit acestuia, este de aşteptat că discuţiile să se reia după formarea noului Parlament European, respectiv după 26 mai.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite