UPDATE Petiţia pentru retragerea titlului de doctor premierului Victor Ponta a adunat peste 2.000 de semnături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima petiţie, lansată de Revista 22, prin care i se cere ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să-i retragă titlul de doctor premierului Victor Ponta a strâns peste 2.200 de semnături în ultimele patru zile, susţin iniţiatorii. Aceştia au inventariat şi prevederile legale care îi dau dreptul ministrului să ia decizia de anulare a titlului de doctor.

UPDATE În total, iniţiativele din mediul academic şi cel online, lansate începând din luna iunie, când a izbucnit scandalul privind acuzaţiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta, au adunat peste 18.000 de semnături.

La sfârşitul lunii iulie, o scrisoare deschisă a mediului academic, adresată premierului Victor Ponta şi ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţinea anularea diplomei de doctor obţinută în 2003 de Ponta, în urma celor două verdicte de plagiat şi reclama, totodată, „instrumentarea” de către acesta a instituţiilor statului pentru „mascarea” plagiatului.

Petiţia publicată în vară pe blogul ActiveWatch a adunat 105 semnături, în condiţiile în care exista deja o petiţie online, lansată în iunie, în care mediul academic cere demisia premierului Victor Ponta, iniţiativă ce a strâns, până acum, peste 16.500 de semnături.

O iniţiativă similară, semnată de personalităţi din mediul cultural şi educaţional, în frunte cu Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Andrei Şerban, a fost publicată la începutul lunii iulie, fiind precedată şi de proteste în Piaţa Universităţii din Bucureşti, sub titulatura „Protestul ghilimelelor”.

Ultima petiţie a intelectualilor, publicată în Revista 22

Cea mai recentă petiţie, de săptămâna aceasta, a fost semnată până acum de 2.200 de persoane, ”intelectuali de marcă şi personalităţi ale lumii culturale, dar în special universitari din România şi Occident care susţin demersul retragerii titlului de doctor” obţinut de premierul Victor Ponta în 2003, plecând de la acuzaţiile de plagiat aduse oficialului de mai multe instituţii, petiţiei - Revista 22.

Aceştia susţin că, deşi ministrul Ecaterina Andronescu a susţinut de la bun început că, potrivit "legii învăţământului, pentru demnitari, ministrul nu are nicio competenţă", afirmaţia acesteia ”constituie un alt neadevăr, ca şi cel referitor la propriul plagiat, legea acordându-i toate competenţele”.

Cei de la Revista 22 fac şi un inventar al prevederilor legislative care i-ar permite, spun ei, ministrului să ia o decizie privind retragerea titlului de doctor în cazul premierului României.

Ce spune Legea Educaţiei Naţionale

Potrivit articolului 163 din Legea Educaţiei, "studenţii doctoranzi" primesc titlul de doctor prin ordin al ministrului Educaţiei, iar articolul 168 (alin. 5) spune că acestora "li se retrage titlul de doctor prin ordin al ministrului, la propunerea Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)", în cazul prevăzut de articolul 170 (alin. 1) al "nerespectării standardelor de calitate şi de etică profesională".

”Aşadar, Victor Ponta întruneşte toate condiţiile pentru a-i fi retras titlul de doctor prin ordin al ministrului. CNATDCU a constatat în 29 iulie 2012 plagiatul comis de premier, fiind însă desfiinţat a doua zi de fostul ministrul PSD Liviu Pop, ceea ce nu anulează însă decizia Consiliului”, susţin iniţiatorii petiţiei.

În paralel, ”subcomisia creată ad-hoc în cadrul Consiliului Naţional de Etică (CNE) din subordinea Ministerului Educaţiei (aflat în subordinea premierului, aflat deci în conflict de interese) a decis ulterior că Victor Ponta nu a plagiat, aducând argumentul ridicol că a respectat standardele din 2003, când nu ar fi fost obligatorii citarea autorilor şi folosirea ghilimelelor, inventate după acest an”.

Rapoartele de care trebuie să ţină cont ministerul

Însă, spun cei de la Revista 22, ministerul poate lua decizia retragerii titlului nu numai pe baza rapoartelor şi a deciziilor CNATDCU sau ale CNE, ci şi pe baza celor ale Consiliului de Etică al Universităţii din Bucureşti, care i-a acordat titlul de doctor, aşa cum prevede articolul 170, alineatul 1 din aceeaşi Lege a Educaţiei Naţionale:

„În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, de Consiliul de Etică şi Management Universitar (Consiliul de Etica din Universitatea Bucuresti n.r.) sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calităţii de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor".

În luna iulie, asemenea CNATDCU, Consiliul de Etică al Universităţii Bucureşti a decis, pe baza unui raport făcut de experţi în drept de la universităţi internaţionale de prestigiu, că Victor Ponta a plagiat o treime din lucrarea sa de doctorat şi a cerut atunci ministrului Andronescu să ia măsurile legale care se impun, adică retragerea titlului.

Legea nu face referire exclusiv la demnitari

Iniţiatorii mai spun că Legea Educaţiei nu are nicio prevedere care să se refere strict la plagiatul în cazul demnitarilor, din simplul motiv că o astfel de menţiune ar fi neconstituţională, pentru că ar crea discriminare între diversele categorii de doctori, contrazicând-o astfel pe Andronescu.

”În faţa legii educaţiei, toţi doctoranzii şi doctorii sunt egali, aşa cum spun articolele 168 şi 170, fiind obligaţi să se supună aceloraşi cerinţe şi rigori academice”, potrivit celor de la Revista 22.

Singura lege care face referire la demnitari este Legea 206 din 2004, referitoare la "buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehologică şi inovaţie", care prevede că ''se exceptează de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică, care sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică".

Victor Ponta, demnitar şi profesor la Româno-Americană

Iniţiatorii susţin însă că Victor Ponta, pe lângă funcţia de demnitar, este şi cadru didactic la Universitatea Româno-Americană, ”deci intră în prevederile articolului 1 din aceeaşi lege, care se referă  la categoriile de personal ce desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare”.

”Altfel spus, Victor Ponta este în dublă ipostază: în una (cadru didactic şi doctor) prevazută de Legea Educaţiei şi de primul paragraf din legea 206 -  trebuie să i se ridice titlul prin ordin al ministrului ca urmare a raportului de plagiat făcut de Universitatea din Bucureşti şi CNATDCU, în alta (ca demnitar) - ar trebui să i se ridice titul ca urmare a deciziei CNE, care însă a zis ca nu a plagiat”, se mai arată în articolul postat vineri în Revista 22.

Ca atare, susţin iniţiatorii petiţiei, ministrul Andronescu ”are competenţe depline în a-i ridica titlul de doctor cadrului didactic Victor Ponta, rămâne doar să aleagă ce preferă, să se ascundă în spatele CNE sau să aplice legea educaţiei şi rigorile eticii universitare”.

Aceştia au mai spus că scrisoarea şi lista de semnături vor fi depuse, săptămâna viitoare, la Ministerul Educaţiei, împreună cu prevederile legale care îi conferă competenţe depline în decizia de ridicare a titlului de doctor al lui Victor Ponta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite