Petiţia online pentru stoparea modificărilor legilor Justiţiei şi a Codurilor are 118.000 de semnături. „Ar însemna un dezastru pentru România”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O petiţie online iniţiată de către comunitatea Declic îndreptată împotriva modificărilor făcute de Parlament la Legile Justiţiei şi modificările propuse a fi aduse Codului Penal şi de Procedură Penală a strâns, până joi dimineaţă, circa 118.000 de semnături.

Petiţia, care conţine şi un text adresat către Parlamentul României, preşedinţii celor două Camere, dar şi preşedintelui României, a strâns deja, până joi dimineaţă, în jurul orei 11:15,  118.800 de semnături. Vezi aici Petiţia.  

„Sistemul de justiţie românesc este sub asalt. Da, el nu este perfect, însă în ultimii 10 ani s-a îmbunătăţit constant. În 2016, instanţele de judecată au condamnat definitiv un număr de 879 inculpaţi doar pentru fapte de corupţie (de la europarlamentari la miniştri, deputaţi, prefecţi sau primari). Dar acum, dacă propunerea de modificare a legilor Justiţiei va fi adoptată, riscăm să pierdem tot ce am construit”, se arată în textul petiţiei. 

Autorii semnalează şi grabă cu care legislativul a realizat modificările. „Legile 303, 304 şi 317, cele care sunt denumite, la pachet, Legile Justiţiei reglementează câteva probleme sensibile pentru cei cercetaţi sau condamnaţi de fapte de corupţie”, se arată în petiţie.

„De ce atâta grabă: Legile 303, 304 şi 317, cele care sunt denumite, la pachet, Legile Justiţiei reglementează câteva probleme sensibile pentru cei cercetaţi sau condamnaţi de fapte de corupţie”, se întreabă iniţiatorii petiţiei. 

„Ar însemna un dezastru pentru România”

În cazul modificării codurilor penale aceştia arată că: „Dacă acest pachet de legi va fi adoptat de Parlament ar însemna un dezastru pentru România şi cetăţenii ei. Ne putem lua adio de la o justiţie independentă. Dar nu suntem singuri în această luptă. De la Magistraţi la Preşedinte şi Comisia Europeană, cu toţii s-au poziţionat împotriva acestor legi. Este momentul ca fiecare dintre noi să acţioneze şi să nu legitimeze încercarea corupţilor de a controla Justiţia”..

În adresa către Paralment, textul petiţiei justifică demersul prin faptul că „peste 4000 de magistraţi, CSM, DNA, DIICOT, Preşedintele României şi chiar Comisia Europeană au criticat dur pachetul de modificare a Legilor Justiţiei. Adoptarea lui ar însemna anularea tuturor eforturilor României la transparenţă şi bună guvernare din ultimii 10 ani".

„Noi, cei ce v-am ales să ne reprezentaţi drepturile în Parlament, va cerem să ne respectaţi încrederea cu care aţi fost investiţi. Şi va mai cerem să va disociaţi de interesele penalilor pentru care o justiţie independenţa este sinonimă cu drumul scurt spre închisoare", scrie petiţia.

(Foto: peti'ia online)

petitie
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite