Peştele contaminat dezbină PSD. Dragnea: Au crezut că românii sunt mai proşti / Pintea: nu a mers nimeni la spital. Ce e intoxicaţia cu metale grele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina Pintea FOTO: Eduard Enea
Sorina Pintea FOTO: Eduard Enea

Ministrul Sănătaţii a anunţat că până în acest moment nu s-a prezentat nimeni la camerele de gardă cu simptome de intoxicaţie cu metale grele, în contextul în care o anchetă internaţională arată că sute de tone de peşte contaminat pescuit din ape poluate din alte ţări s-au vândut la noi în ţară. „Au crezut că românii sunt mai proşti şi au zis hai să le dăm lor, că ei poa' să moară, ei şi copiii”, spunea ieri PSD Liviu Dragnea.

„Am aflat şi eu din presă ce s-a întâmplat, acele percheziţii la mafia peştelui. Am discutat cu specialiştii şi noi vom face un comunicat, dar ideea este următoarea: intoxicaţia cu metale grele se produce după un consum îndelungat de produse care au în componenţă metale grele. Dacă nivelul metalelor grele era foarte mare, probabil că nici peştii nu ar mai fi trăit, dar este nevoie să avem toate datele, adica analiza toxicologică a apelor, a cărnii de peşte. De aceea, Direcţia de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii va lua legătura cu cei de la Agricultură pentru a putea discuta aceste aspecte, dar în acest moment nu există pericol. Nu s-a prezentat nimeni la camerele de gardă cu simptome privind intoxicaţia cu metale grele, deci nu cred să fie probleme în acest moment”, a declarat Sorina Pintea.

Teoria lui Liviu Dragnea

După roşii şi fructe otrăvite liderul PSD a ajuns la peşte.

„În vestul Europei sunt ţări dezvoltate. Cu toate măsurile pe care le-au luat, tot poluează, poluează apele lor şi acolo sunt şi peşti cu metale grele. În pieţele din Occident nu se poate vinde aşa ceva, că e puşcarie curată. Au crezut că românii sunt mai proşti şi au zis hai să le dăm lor, că ei poa' să moară, ei şi copiii, mai ales că mămicile au început să introducă în hrana copiilor mai mult peşte, să evite produse pline de hormoni de pasăre sau de altă natură. Au spus să bage peşte pentru că a crescut consumul", a declarat joi Liviu Dragnea.

„Noi avem în România crap românesc din Belgia, avem crap românesc din Spania, avem caras din Italia, avem toate soiurile de peşte, numai din România nu, în condiţiile în care avem un bazin hidrografic inimaginabil. Drept pentru care duminică o să mergem la Nucet, la acea capacitate care produce peşte. Indiferent de ce spune Bruxellesul, vreau să începem un program pentru peşte în România", a mai transmis liderul PSD.

Declaraţiile lui Liviu Dragnea vin pe fondul confiscării la vamă, de către autorităţi, de peşte infestat cu mercur. Un comunicat al IGPR a anunţat că poliţişti din Italia, Spania, Franţa şi Ungaria, coordonaţi de Interpol şi Eurojust, au confiscat 30 de tone de peşte în urma a peste 150 de percheziţii.

 

Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni şi maghiari), ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peştelui, din afara ţării, pentru transportul acestuia şi, ulterior, pentru comercializarea lui în Romania. 

În martie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea că ar trebui refăcută reţeaua de aprozare, astfel încât românii nu să nu mai fie obligaţi să mănănce „toate E-urile" din Europa. 

„Am intrat în Uniunea Europeană, foarte bine, dar nu suntem obligaţi să mâncăm absolut toate e-urile, adică de ce am fi obligaţi? Poate reuşim să facem ca produsele agricole să se prelucreze mai mult în România, că noi suntem într-o situaţie foarte frumoasă, se recoltează grâul şi cum se întoarce grâul nostru? Napolitane, biscuiţi, pâine congelată. Noi luăm pe grău atât şi plătim atât când vine napolitana atât. Noi nu mai suntem în stare să facem napolitane, că suntem proşti? Adică suntem leneşi, nici vorbă, leneşul e Iohannis, nu noi", a declarat Liviu Dragnea.

O lună mai târziu, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a transmis un avertisment autorităţilor de resort să realizeze „un sistem" prin care în România să nu mai intre fructe şi legume de contrabandă.

"Transmit un ultim avertisment celor de la Autoritatea Sanitar Veterinară, celor de la Protecţia Consumatorului, Antifrauda şi Vămile: Dacă într-un timp foarte scurt nu vor reuşi să realizeze un sistem prin care în România să nu mai intre marfă de contrabandă, mă refer în special la legume şi fructe, dacă nu vor fi in stare să analizeze fiecare fruct şi fiecare legumă, să nu mai intre ceva nesănătos, atunci mai bine să plece acasă sau de unde au venit. Trebuie să încetăm să reuşim să nu mai existe în România acest standard dublu - şi anume roşiile bune se păstrează pentru ţările din vest, iar în România vin roşiile proaste şi nesănătoase. Şi e valabil pentru orice legumă sau fruct care intră în această ţară", a declarat Dragnea în judeţul Giurgiu.

Cum se manifestă intoxicaţia cu metale grele şi ce tratament trebuie urmat

Intoxicaţia cu metale grele este cauzată de acumularea unor metale în organism, din cauza expunerii la anumite produse chimice industriale, a consumului apei contaminate, a anumitor alimente, orecum şi a consumului de peşte din ape poluate. Acumularea prea multor metale în organism poate cauza afecţiuni grave.

Simptomele intoxicaţiei cu metale grele depind de tipul de metal care provoacă intoxicatia. În plus, aceasta poate fi acută sau cronică, informează romedic.ro.

Intoxicaţia acută presupune expunerea bruscă la o cantitate mare de metal (de exemplu, într-un accident chimic într-o fabrică sau prin inghiţirea unei jucării de catre un copil), care poate provoca următoarele simptome: confuzie, amorţeală, greaţă, varsături, comă, deces.

Intoxicaţia cronică presupune expunerea pe termen lung la metale grele. Aceasta poate provoca urmatoarele simptome: durere de cap, slăbiciune, oboseală, dureri musculare, dureri articulare, constipatie.

Organele cele mai afectate în urma intoxicării cu metale grele sunt: creierul, nervii perifericii, tractul gastroduodenal, sistemul cardiovascular şi renal. Şi muşchii, oasele dar şi sistemul reproductiv sunt afectate însă înr-o măsură mai mică. Organele afectate şi severitatea manifestărilor depind de cantitatea de metale prezentă în corp, tipul de metal şi vârsta persoanei.

Afectează intelectul copiilor

Copiii sunt cei mai afectaţi de expunerea la metale grele, deoarece ei absorb mai uşor astfel de substanţe toxice. „Chiar şi expunerile de durată la niveluri scăzute de plumb pot produce tulburări neuropsihice, caracterizate prin scăderea inteligenţei, tulburări comportamentale şi ale procesului de învăţare", afirmă prof. dr. Victor Voicu. 


La adulţi, intoxicaţia acută cu plumb se manifestă prin gust dulce-metalic, vomă şi colici intestinale, iar cea cronică prin slăbiciune musculară, oboseală şi iritabilitate. Aproximativ 90 la sută din cantitatea totală de plumb din organism se depozitează la nivelul oaselor. 

Tipuri specifice de intoxicatie cu metale grele

Mercurul (Hg) - este un metal greu, care apare în mai multe forme, în doze ridicate, toate acestea putând produce efecte toxice. Acestea includ afectarea creierului, a rinichilor şi a plamanilor. Simptomele cele mai frecvente sunt: tulburări senzoriale (văz, auz, vorbire), lipsa de coordonare, afectarea memoriei, tremor, dureri de cap, greaţă, vărsături, dureri abdominale, dificultăţi de respiraţie.

Plumbul (Pb) - este toxic pentru multe organe şi tesuturi, incluzand inima, oasele, intestinele, rinichii şi sistemele de reproducere şi cel nervos. Plumbul interfereaza şi cu dezvoltarea sistemului nervos şi este, prin urmare, deosebit de toxic pentru copii, provocand tulburări permanente de învăţare şi de comportament. Simptomele includ hipertensiune arterială, durere abdominală, confuzie, cefalee, anemie, iritabilitate şi, în cazuri grave, convulsii, comă sau chiar deces.

Arsenicul (As) - acest metal este prezent în pesticide, detergenţi de rufe, fum de ţigară, sare de masă şi chiar în apa de băut. În cazul intoxicatiilor cu arsenic, simptomele cele mai frecvente includ dureri de cap, sufocare, convulsii, schimbarea culorii unghiilor, hematuria (sânge în urină), oboseală, vărsături, dureri abdominale, căderea parului.

 

Tratamentul 

Medicul poate recomanda un test de urină sau de sânge pentru a afla daca pacientul prezintă intoxicaţii cu metale grele. Daca testul indica prezenţa metalelor grele, primul pas este oprirea expunerii.

Alte forme de tratament pot include: utilizarea agenţilor de chelare (compuşi chimici), aspirarea stomacului pentru îndepărtarea metalelor ingerate, administrarea de manitol, un diuretic utilizat pentru eliminarea apei din organism, hemodializa şi/sau alte tratamente speciale în cazul apariţiei insuficienţei renale, consumul de alimente bogate în antioxidanti, precum citricele sau nucile, şi a alimentelor bogate în fibre, care previn absorbţia metalelor grele.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite