Peste o sută de percheziţii în România şi în Franţa la membrii unei grupări suspectate de fraude informatice şi trafic de droguri noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii au descins la 112 de adrese din România şi Franţa FOTO Arhivă Adevărul
Anchetatorii au descins la 112 de adrese din România şi Franţa FOTO Arhivă Adevărul

Peste 110 percheziţii au avut loc miercuri în Bucureşti, dar şi în judeţele Timiş şi Dolj la membrii unei grupări suspectate de trafic de substanţe psihoactive nou apărute pe piaţă, dar şi de fraudarea unor societăţi de transferuri monetare din centrul şi sud-estul Europei. Concomitent, au fost făcute percheziţii şi în Paris unde se aflau mai mulţi membrii ai grupării.

În acest caz sunt vizate peste o sută de persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare infracţională cu caracter transfrontalier, iar la descinderi participă câteva sute de forţe de ordine.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au descins la 112 de adrese, din judeţele Dolj şi Timiş, precum şi din Bucureşti, cele aproximativ o sută de persoane vizate urmând să fie duse la audieri la DIICOT Craiova.

Procurorii au stabilit, în urma investigaţiilor, că gruparea (constituită în 2012), acţiona pe trei paliere, respectiv trafic de substanţe psihoactive, trafic de substanţe chimice şi fraudarea societăţilor de transferuri monetare din centrul şi sud-estul Europei.

Fraudarea societăţilor

Membrii grupării retrăgeau fraudulos bani de la bancomate din Franţa, Marea Britanie, Coreea de Sud, Germania, Austria, Belgia şi Norvegia şi îi transferau apoi în România, unde cumpărau bunuri mobile şi imobile, pentru a nu se afla că erau obţinuţi ilicit.

Ei introduceau un virus, respectiv un program malware, în sistemele informatice ale firmelor de transferuri monetare, iar cu ajutorul unui alt sistem informatic, inclusiv prin telefonul mobil, puteau controla sistemele informatice infectate ale societăţilor de transfer monetar. 

În acest fel, erau introduse date false că s-ar fi expediat sume de bani de către un expeditor fictiv către un beneficiar, iar membrii grupării se duceau şi ridicau banii, de regulă din România.

Prejudiciul produs în acest fel a fost estimat la peste un milion de dolari.

Falsificarea de carduri

Anchetatorii au mai stabilit că o parte dintre membrii grupării desfăşurau şi activităţi de skimming, falsificare de instrumente de plată electronică şi punere a lor în circulaţie prin retrageri frauduloase de numerar.

"Banii obţinuţi au fost investiţi în bunuri mobile şi/sau imobile ori depuşi în conturi bancare sau transferaţi prin intermediul societăţilor de transfer monetar, în scopul de a li se ascunde originea ilicită", arată DIICOT.

Trafic de droguri

Totodată, unul dintre membrii grupului şi-a constituit în paralel o reţea de procurare, preparare şi distribuţie de produse cu efect psihoactiv, care conţin un cannabinoid sintetic (ce conţin 5F-PB22, un cannabinoid sintetic, substanţă psihoactivă nouă în înţelesul Deciziei 2005/387/JAI a Consiliului Europei), au precizat procurorii.

La percheziţii au participat poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, Bucureşti, Piteşti, precum şi lucrători de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj şi de la Inspectoratul Judeţean al Jandarmeriei Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova. Suportul de specialitate în cauză a fost asigurat de SRI şi DIPI.

Cu sprijinul autorităţilor judiciare franceze, au fost efectuate simultan percheziţii şi în Franţa, unde unii dintre membrii grupării desfăşurau acţiuni de skimming, în aria metropolitană Paris.

Întreaga acţiune a beneficiat de sprijinul Europol, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite