Peste 5.300 de candidaţi la rezidenţiat. Totul despre concursul de mâine şi unde este cea mai mare concurenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concursul va avea loc în Capitală şi în alte cinci centre universitare. FOTO: Adevărul
Concursul va avea loc în Capitală şi în alte cinci centre universitare. FOTO: Adevărul

La examenul de rezidenţiat de duminică, 25 noiembrie, s-au înscris peste 5.300 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină şi farmacie. Concursul va avea loc în Capitală şi în alte cinci centre universitare, respectiv Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Timişoara şi Craiova.

La concursul de rezidenţiat vor participa 5.371 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie. Dintre aceştia, 4.142 vor concura pentru un loc/post la medicină, 931, la stomatologie, iar 298, la farmacie, potrivit Ministerului Sănătăţii. La fel ca anul trecut, concursul se va desfăşura, descentralizat, în şase centre universitare, şi anume Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Craiova, pentru toate domeniile, respectiv medicină, medicină dentară şi farmacie, pe baza tematicilor anunţate.

Stomatologia, cea mai căutată specializare

Pentru această sesiune, Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 3.778 de locuri şi posturi. Dintre acestea, 3.558 sunt pentru medicină, 250, pentru medicină dentară, iar 170, pentru farmacie. Aşadar, cea mai mare concurenţă este la stomatologie, unde sunt aproximativ 3,7 candidaţi pe un loc/post.
Din nefericire, candidaţii care vor câstiga un loc în urma concursului nu vor avea post asigurat la sfârşitul rezidenţiatului.

În Capitală, unde examenul va avea loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila‟, au fost înscrişi 1.899 de candidaţi, dintre care 1.474 pentru medicină, 303 pentru medicină dentară şi 122 pentru farmacie. Potrivit Ministerului Sănătăţii, în acest an există şi o noutate: concursul de rezidenţiat pe post este organizat şi pentru spitalele clinice şi judeţene, nu numai pentru spitalele mici, ca un element de susţinere a tinerilor medici pentru continuarea carierei profesionale în ţară. De asemenea, numărul posturilor scose la concurs nu a mai fost stabilit numai pe criterii istorice, ci în funcţie de dinamica de personal din ultima perioadă.

200 de întrebări în patru ore

Candidaţii trebuie să fie în sălile de concurs la ora 8.30. Intrarea în sală se face conform listelor publicate, în baza unui act de identitate, buletin/cartea de identitate sau paşaport, documentele trebuind să fie în termen de valabilitate. Concursul se desfăşoară, timp de patru ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu, precizează Ministerul Sănătăţii.

Jandarmii vor supraveghea examenul

Măsurile de ordine publică în zona sediilor instituţiilor de învăţământ superior cu profilul Medicină şi Farmacie, din municipiul Bucureşti şi judeţele Cluj, Dolj şi Mureş, pentru desfăşurarea în condiţii normale a examenului de rezidenţiat vor fi asigurate de Jandarmierie, în perioada 24-26 noiembrie.

De asemenea, jandarmii vor asigura şi măsurile de protecţie a locaţiilor în care se vor desfăşura activităţile pregătitoare (redactarea şi multiplicarea subiectelor de examen), precum şi activităţile de corectură a lucrărilor. La solicitarea reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ superior, jandarmii vor interveni pentru soluţionarea situaţiilor ce pot afecta buna desfăşurare a examenelor.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite