Peste 5.000 de doze de anticorpi monoclonali, aduse din Italia. Vor putea fi folosiţi de mâine în tratamentul anti-COVID, pentru forme mai puţin severe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Aproximativ 5.200 de doze de anticorpi monoclonali au fost aduse marţi seară din Italia cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române. Anticorpii, folosiţi în tratamentul COVID-19, sunt primiţi ca urmare a solicitării autorităţilor române. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că anticorpii monoclonali sunt importanţi pentru pacienţii cu forme "mai puţin severe" şi cu simptomatologie de până la şapte zile.

"Suntem aici astă seară pentru a primi donaţia Italiei, un sprijin important pentru România, pentru sistemul medical românesc, pentru cetăţenii României, 5.200 de doze de anticorpi monoclonali care vor putea fi folosiţi de mâine în tratamentul anti-COVID", a afirmat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

El a explicat că urmează să fie publicate, miercuri, în Monitorul Oficial, criteriile actualizate pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali, care este injectabil, intravenos.  Acesta va fi administrat persoanelor cu forme "mai puţin severe" şi la care simptomatologia este de până la şapte zile.

Cseke a adăugat că există promisiuni de sprijin şi din partea altor state.

"România a obţinut astăzi o şansă la recuperare pentru câteva mii de pacienţi care ar putea dezvolta forme severe din cauza COVID, dar şi o gură de oxigen pentru sistemul medical. Anticorpii monoclonali au fost obţinuţi prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE. Acum vedem beneficiile pe care le avem pentru că în anii trecuţi România a acordat ajutor umanitar altor state europene. Continuăm să facem eforturi pentru  obţinerea şi a altor medicamente şi produse medicale necesare pentru a putea trata toţi pacienţii care au forme severe. Italia, mulţumim!", au transmis reprezentanţii Guvernului, pe Facebook.

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite