Peste 500 de studenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” au depus jurământul militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 500 de studenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” au depus, joi, jurământul militar. La ceremonie a fost prezent şi ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, care le-a transmis tinerilor să fie optimişti şi să nu se lase învinşi de greutăţi.

Dintre cei 517 studenţi care au depus jurământul militar, 108 sunt fete. Cei mai mulţi se vor pregăti la Facultatea de Poliţie, pentru specialităţile Ordine şi siguranţă publică (254), Drept (115), Poliţia de Frontieră (38), Jandarmerie (36), Penitenciare (40), iar 34 vor urma Facultatea de Pompieri. 

Printre aceştia sunt şi nouă tineri din Republica Moldova care se vor pregăti pentru specializările Pompieri şi Penitenciare.

De asemenea, în acest an au fost admişi la Academia de Poliţie şi trei tineri care au beneficiat de facilitatea oferită urmaşilor angajaţilor Ministerului de Interne decedaţi în misiune.

Este vorba despre Rareş Andrei Toma, al cărui tată a murit în ianuarie 2006 într-un accident de elicopter, Leonard Mălin Tudor, fiul unui jandarm decedat în 1996 lovit de o maşină în timp ce participa la un control în trafic, şi Dan Nicolae Popa, al cărui părinte a decedat în 1995 după ce a fost lovit de o maşină în timp ce dirija traficul rutier.

Leonard Mălin Tudor, din judeţul Ialomiţa, a spus că atunci când a murit tatăl său era foarte mic şi l-a cunoscut pe acesta exclusiv din fotografii şi din poveştile mamei. Din 2004 a fost copil de trupă la Jandarmeria Ialomiţa şi a optat pentru arma Jandarmerie pentru a continua munca tatălui său.

Dan Nicolae Popa, din judeţul Alba, a spus că nu a apucat să-şi cunoască tatăl, mama sa fiind însărcinată cu el în şase luni când părintele său a decedat. Tânărul a adăugat că mama lui a păstrat uniforma tatălui în dulap. El a precizat că şi-a dorit dintotdeauna să ajungă poliţist, potrivit Mediafax.

Rareş Andrei Toma este fiul locotenentului comandor Augustin Toma, care a murit într-un accident, pe 9 ianuarie 2006, după ce aparatul de zbor în care se afla s-a prăbuşit în zona Aeroportului Internaţional Iaşi. Acesta a spus că , după ce tatăl său a murit, l-a aşteptat un timp în faţa blocului, să revină acasă. Tânărul a mai spus că nu a dorit să devină şi el aviator tocmai pentru că înţelege pericolele pe care le presupune această meserie, motiv pentru care a optat pentru Facultatea de Poliţie, specialitatea Drept.

Gabriel Oprea: „Vă încurajez pe toţi să profitaţi din plin de această perioadă a vieţii voastre”

Prezent la eveniment, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, le-a transmis viitorilor poliţişti să fie optimişti şi să nu se lase „învinşi de greutăţi”.

„Vă încurajez pe toţi să profitaţi din plin de această perioadă a vieţii voastre. Folosiţi-o pentru a vă desăvârşi ca oameni cinstiţi, curajoşi şi demni. Luaţi tot ce este mai bun de la profesorii academiei şi pregătiţi-vă conştiincios. Fiţi optimişti şi nu vă lăsaţi înfrânţi de greutăţi, pentru că, deşi viaţa pe care o veţi urma după anii de şcoală este una plină de încercări, vă poate aduce satisfacţii imense”, le-a spus Gabriel Oprea noilor studenţilor ai Academiei de Poliţie.

Oprea a mai spus că toţi cei care joi au depus jurământul sunt acolo pentru că au ales să fie în slujba oamenilor, a comunităţii şi a ţării.

„Am credinţa că această opţiune s-a bazat pe propriile principii şi valori, pentru că meseria de poliţist, jandarm sau pompier presupune, înainte de orice, vocaţie. Faptul că aţi trecut procesul riguros de selecţie, mult mai complex decât cel pe care îl parcurg colegii dumneavoastră de la alte universităţi, este dovada faptului că aveţi ambiţia, hotărârea şi aptitudinile necesare unui domeniu atât de complex, precum cel al ordinii publice şi securităţii naţionale”, a precizat Oprea.

Vicepremierul le-a spus celor trei tineri ai căror părinţi au murit în misiune că îi felicită pentru puterea de a trece peste momentele deosebite de grele cauzate de pierderea unui părinte, precizând că şi el a trăit această dramă, tatăl său decedând în unitate când el avea zece ani.

Oprea i-a felicitat pe cei tineri studenţi, copii ai celor decedaţi în misiuni 

„Vreau să remarc astăzi - şi ştiu că este o premieră pentru Academia de Poliţie - că între cei peste 500 de studenţi ai anului I, există trei tineri, trei copii ai unor eroi ai Ministerului Afacerilor Interne, foşti colegi de-ai noştri care şi-au pierdut viaţa în misiune. În mod deosebit, vreau să-i felicit pe aceşti tineri, pentru că au avut puterea de a trece peste momentele deosebit de grele, cauzate de pierderea unui părinte, şi au ales să meargă mai departe pe acest drum dificil al carierei militare, urmând exemplul părinţilor pe care i-au pierdut. Şi spun asta pentru că, la rândul meu, am trăit această dramă, pe când aveam doar 10 ani. Tatăl meu, căpitan în armata română, şi-a pierdut viaţa în unitate. Aşa cum fac astăzi cei trei tineri, şi eu am ales să urmez modelul tatălui meu, am ales cariera militară”, a spus Oprea.

Alături de vicepremierul Gabriel Oprea, la ceremonie au mai participat fostul ministru al Internelor Radu Stroe, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, şeful SIE, Teodor Meleşcanu, Nicolae Văcăroiu, Ecaterina Andronescu şi toţi şefii de arme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite