Peste 5 tone de petarde au fost confiscate de poliţiştii bucureşteni în Ajunul Crăciunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat din Capitală a fost prins de poliţiştii bucureşteni în timp ce transporta peste 5 tone de articole pirotehnice către un depozit neautorizat din Sectorul 4. Aceste articole ar fi urmat să fie vândut persoanelor fizice.

Potrivit unui comunicat emis de Polişia Capitalei, în Ajunul Crăciunului, la ora 21.20, un bărbat în vârstă de 30 de ani, administratorul unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti, a fost prins în timp ce transporta cu o autoutilitară într-un depozit neautorizat din sectorul 4, în vederea comercializării ulterioare către persoane fizice, 326  baxuri de articole pirotehnice, în greutate de 5.129 de kilograme.

Articolel pirotehnice erau din categoriile 1 şi 2.

Depozitul în cauză a fost sigilat, iar cercetările sunt continuate de către poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice, pentru săvârşirea infracţiunii de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, cu cel în cauză în stare de libertate.

„Poliţia Capitalei reaminteşte că orice operaţiune cu articole pirotehnice efectuată de persoane fizice sau juridice, fără a deţine autorizaţia prevăzută de lege, constituie infracţiune.  Prin operaţiune cu articole pirotehnice se înţelege nu numai importul, confecţionarea şi vânzarea acestora, ci şi cumpărarea, deţinerea sau folosirea lor”, potrivit documentului citat.

Pentru a evita producerea unor situaţii de natură să pună în pericol viaţa unei persoane,  mai ales pe cea a copiilor, polişitii vă recomandă să nu cumpăraţi, să nu utilizaţi şi nici să nu permiteţi folosirea de articole pirotehnice comercializate de către persoane neautorizate.

Totodată, părinţii trebuie să îşi supravegheze copiii care folosesc articolele pirotehnice permise de lege, pentru a evita astfel producerea de evenimente nefericite ce pot pune în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea acestora.

Prezentarea categoriilor de materiale pirotehnice:

 

Categoria I: Sunt materialele pirotehnice care pot fi folosite în tot timpul anului, banalele artificii. Această categorie cuprind în special acei vulcani cu jerbă de lumină. În această categorie nu vom găsi elemente care produc un zgomot foarte puternic, această categorie este descrisă ca fiind categoria cu materialele care produc un zgomot neglijabil şi au un efect acustic foarte slab. Cele din această categorie pot fi folosite şi în încăperi. 

 

Categoriile II, III şi IV: Începând cu acest categorii, acest tip de materiale trebuie folosit exclusiv de pirotehnişti pentru că aceste produse generează un nivel de zgomot care nu este dăunător sănătăţii omului, însă produc zgomote puternice şi efecte luminoase şi au şi o expansiune a pulberii din care sunt făcute, în sensul că acestea se folosesc în spaţii deschise. Nivelul de categoria nu este dat neapărat de cantitatea de pulbere ci de amestecul acesteia şi de modalitatea în care au fost făcute. 

image

Petardele nu sunt definite de nicio categorie, acestea fiind foarte periculoase. Ele sunt interzise mai ales din cauza zgomotului produs. Petardele sunt foarte periculoase şi pot produce vătămări foarte grave dacă nu sunt folosite corespunzător.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

  • între orele 24.00 şi 6.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  • la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;
  • la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
  • la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
  • în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
  • pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
  • la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean sau, după caz, al municipiului Bucureşti şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie, respectiv al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite