FOTO VIDEO Mitingul PSD. Dragnea: „Albul simbolizează curăţenia, iar noi asta facem: curat după aceşti şobolani“.Pe Guvern a scris REZIST

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 130.000 de oameni au participat sâmbătă la mitingul PSD din Piaţa Victoriei, care s-a desfăşurat sub sloganul „Vrem prosperitate, NU Securitate!”, iar filialele partidului au primit instrucţiuni ca participanţii - care sunt aduşi din toată ţara - să vină îmbrăcaţi în bluze albe sau în costume populare, să aibă steguleţe tricolore, să poarte în piept un autocolant cu logo-ul partidului şi să aibă la ei lanterne sau telefoane cu blitz.

GALERIE FOTO

UPATE 22:11 Mulţimea a aprins lanternele telefoanelor, imitând gestul făcut de mişcarea #REZIST în ultimul an, în timp ce liderii PSD au dat tonul pentru intonarea imnului naţional.

Mitingul s-a încheiat, mulţimea va părăsi Piaţa Victoriei în circa o oră, potivit forţelor de ordine.

UPDATE 22.00 Pe clădirea Guvernului a fost proiectat mesajul REZIST!

UPDATE 21:35: Liviu Dragnea este pe scenă şi vorbeşte manifestanţilor: Haideţi s-o felicităm pe Simona Halep! Ne-a adus o bucurie după 40 de ani.

Mulţimea scandează: Simona, Simona!

Liviu Dragnea: Propaganda securistă vrea să ne facă să credem că suntem puţini. Aţi dat dovadă de curaj venind azi aici. Meritaţi aplauzele tuturor. Îi salut cu milă pe toţi trimişii în Piaţă ai statului paralel, civil sau nu, la ordin sau din curiozitate.

Suntem mai mulţi decât se aşteptau cei care râdeau si cei care ne insultau. Noi suntem voinţa populară, noi suntem democraţia.

Statul paralel este un sistem care foloseşte instituţiile statului paralel cu democraţia.

Toate aceste lucruri pot fi cuprinse într-un singur cuvânt: Securitatea. Regimul Băsescu a plecat, dar instrumentele au rămas. Procurorii corupţi au rămas, fabrică dosare, falsifică declaraţii. Şefa DNA a rămas. Aţi văzut-o arestând oameni care apoi au fost achitaţi. Generalii au rămas. Jurnaliştii sub acoperire au rămas. Îi vedeţi minţind cu batistuţe cu tot, dar nu pot spune din ce bani trăiesc. Magistraţii sub acoperire au rămas. Vă doresc să nu ajungeţi să-i cunoaşteţi. A mai rămas obiceiul de a folosi Justiţia şi Serviciile în scopuri politice. Au mai rămas 6 milioane de români ascultaţi. Au mai rămas protocoalele secrete.

Beneficiarii politici sunt cei care pierd alegerile la urne, dar vor să le câştige prin DNA şi SRI. Să nu-l invidiem pe prietenul dvs Klaus Iohannis. Când spune că nu vede protocoalele secrete are o problemă la ochi sau la dosar, ce credeţi? Când spune că statul paralel este o glumă proastă credeţi că n-are umor? Putem să-i spunem stat invizibil, stat paralel sau, mai simplu, Securitate.

Stalinişti şi securişti vor să ne transforme pe toţi într-un popor de denunţători. Suntem şantajaţi să depunem denunţuri împoriva rudelor, împotriva colegilor. Este un plan odios de dezbinare.

Oricine, oricând, poate fi luat. S-a mers mult prea departe. Când denunţul ajunge să fie prefaţa unei condamnări, întreaga societate devine prizoniera terorii. Toţi am putea fi atinşi de mâna lungă a statului paralel“.

Publicul scandează: Liviu Dragnea nu ceda, noi suntem de partea ta.

Liviu Dragnea: Statul paralel trăieşte pe picior mare. Plătim prejudicii inventate, plătim amenzi CEDO pentru abuzurile unor procurori stalinişti.

Guvernarea noastră merge atât de bine încât au crescut şi veniturile securiştilor.

Am depăşit Grecia la PIB, iar in acest an vom depăşi Cehia şi Portugalia. Asta inseamna ca securiştii vor pierde iar alegerile. Democraţia pentru ei e fatală.

Vrem prosperitate, nu securitate.

Eu stiu bine ca suntem aproape sa le destructuram reţeaua. Au vazut ca procurorii securişti din Dna incep sa fie eliminaţi. Au vazut ca judecătorii incep sa facă dreptate. Statul paralel se teme de adevăr ca dracul de tămâie

Preşedintele iohannis păstoreşte acest sistem. Fără statul paralel, iohannis n-ar fi câştigat procesul pe care toţi ceilalţi primari l-au pierdut.

Cu statul paralel in spate, iohannis îndrăzneşte sa ameninţe premierul, Parlamentul şi sa nesocotească Ccr. Noi ce sa facen? Trebuie sa stam cu mainile in sân? Sa asistam cum securisii blochează guvernarea? Sa ne dam la o parte şi sa vina alţi tehnocraţii? Nu!

Trebuie sa spunem stop. Gata cu denunţurile, gata cu abuzurile, gata cu poliţia politica. Ajunge!

Albul simbolizează curăţenia, iar noi asta facem: curat după aceşti şobolani.

Dacă nu vor înţelege ca regimul lor s-a sfarsit, vom veni din nou şi nu vom mai pleca. Romanii s-au trezit din somnul cel de moarte in care ne-adâncira barbarii de tirani.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

UPDATE 21:33 Premierul Viorica Dăncilă: Rezultatul votului trebuie respectat. Abuzurile din Justiţie trebuie stopate. Noi am mărit salariile, ei au fost împotrivă şi le-au tăiat atunci când au fost la guvernare. Noi am mărit pensiile, ei le-au tăiat. Noi am început reforma în Justiţie, ei se opun. Cui foloseşte asaltul permanent împotriva Guvernului? Acuzaţiile care mi se aduc sunt aberante, dar mă aştept la orice din partea unor oameni laşi, incapabili să ducă o luptă politică la lumină. Guvernul va lupta în continuare pentru prosperitatea românilor. Nu vom ceda presiunii.

UPDATE 21:30 Olguţa Vasilescu: Statul paralel m-a vizitat acasă, la Primărie, şi m-a luat în cătuşe. Am fost umilită, acuzată pe nedrept. Statul paralel înseamnă camere de luat vederi puse în dormitor, înseamană urmărire prin GPS, înseamnă interceptări de telefoane. Statul paralel are un chip: securişti care te interceptează ilegal. Cine nu s-a întâlnit până acum cu statul paralel a fost norocos, dar i se poate întâmpla în orice moment. Statul adevărat e statul votat.

UPDATE 21:00 Călin Popescu Tăriceanu: Simt că adie vânt de libertate. Sunt mândru de voi şi sunt mândru de România. Am venit azi la miting să strig că judecătorii trebuie lăsaţi să hotărască liberi, fără protocoale secrete. Trăim într-o democraţie controlată. Ne luptăm cu un fenomen care ameninţă libertatea: statul paralel.

Trebuie să ne luăm democraţia înapoi.

Securitatea nu a murit, ci doar s-a transformat, pas cu pas. Sistemul pas cu pas ne ascultă telefoanele şi face tot ce e posibil să ne bage la puşcărie

Noua Securitate are doi părinţi: Traian Băsescu şi Klaus Iohannis. Băsescu a creat noua Securitate, iar Iohannis o foloseşte împotriva adversarilor politici.

UPDATE 20:50 Liviu Pleşoianu: În acest clipe, Kovesi, Iohannis, Coldea, Maior şi toţi securiştii s-au închis într-o sufragerie şi le e frică.

Pleşoianu scandează cu trimitere la Kovesi: Doamna Cucuvea, unde v-aţi ascunselea?

În piaţă sunt circa 130.000 de oameni.

UPDATE 20:35: Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, este pe scenă şi vorbeşte mulţimii, care strigă „Libertate!“

Gabriela Firea: „Bine aţi venit în Capitală în anul centenar. La 100 de ani, de întâlnim din nou să ne apărăm libertatea şi demnitatea. Da, am ajuns să luptăm pentru libertate!

 Votul românilor este sfânt. Nu mai putem accepta ca cineva cu geacă roşie, participând la mitinguri ilegale, să confişte votul romîânilor. Mitingul nostru este legal, autorizat, noi respectăm legea.

Această Piaţă nu mai trebuie să fie confiscată de oameni plătiţi de cei care au interese contrare ţării noastre.“

Gabriela Firea a recitat în final câteva versuri din „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie“, de Mihai Eminescu.

UPDATE 20:22 Liviu Dragnea face o baie de mulţime de minute bune. În boxele din piaţă se aude o variantă a Odei Bucuriei, fragment din simfonia a IX-a de Beethoven, care este şi imnul UE. Manifestanţii strigă „Dragnea Preşedinte“

UPDATE

Miting PSD. traficul auto în Bucureşti, la ora 19.30. Filmare din elicopter

UPDATE Metrorex: Staţia de metrou Piaţa Victoriei a fost închisă începând cu ora 20.00.

Metrorex a anunţat sâmbătă că, la nivelul Directiei Generale de Monitorizare a Ordinii Publice, a fost luată decizia închiderii staţiei de metrou Piaţa Victoriei începând cu ora 20.00.

Decizia a fost luată în contextul în care câteva zeci de mii de oameni, veniţi din mai multe judeţe, se află în Piaţa Victoriei din Capitală, unde la ora 20.00 a început mitingul PSD.

”Metrorex informează că, la nivelul Directiei Generale de Monitorizare a Ordinii Publice, din care fac parte toate institutiile cu abilităţi în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 9 iunie a.c., începând cu ora 20.00, staţia Piaţa Victoriei să fie închisă”, se arată în comunicat.

Închiderea staţiei de metrou presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire, potrivit Metrorex.

”Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru siguranţa călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei”, se arată în comunicat.

UPDATE 20:15 La miting a ajuns şi Liviu Dragnea, însoţit de Marian Neacşu, secretarul general al PSD şi omul său de încredere.

UPDATE 20:00 - Peste 120.000 de manifestanţi sunt în Piaţa Victoriei la mitingul PSD, unde urmează ca liderii partidului să susţină mai multe discursuri.

UPDATE 19:45  Miniştrii şi liderii organizaţiilor judeţene ale PSD îmbrăcaţi în alb, s-au strâns în curtea Guvernului şi vor merge spre scena din Piaţa Victoriei. Printre lideri se numără premierul Viorica Dăncilă, primarul Capitalei, Gabriela Firea, dar şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Lipseşte îns deocamdată, preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Este prezentă iubita sa, Irina Tănase.


Deputatul AKM: „Aştept acest miting de când unul ca Zgonea bloca modificările la codurile penale“


UPDATE 19:20 Câteva zeci de mii de oameni veniţi din toate judeţele se află la acestă oră în Piaţa Victoriei din Capitală, unde în jurul orei 20.00 va începe mitingul PSD sub sloganul ”Vrem prosperitate, NU Securitate!”. 

Ei suflă în vuvuzele si agită steaguri, afişând totodată şi pancarte cu mesaje precum "Jos labele de pe salarii şi pensii", "Run, Codruţa, run", "Democraţia înseamnă alegeri, nu interceptări" şi "Ultima soluţie e în Constituţie", în timp ce după terminarea meciului Simonei Halep pe ecranele gigant din Piaţa Victoriei a început să ruleze mesajul "Stop abuzurilor în justiţie", relatează News.ro.

Unii trecători îşi fac semnul crucii când trec pe lângă mulţimea de oameni din faţa Guvernului, iar alţii chiar au strigat "Sunteţi puţini, sunteţi o minoritate". Întrebaţi de ce au venit la miting, mulţi nu au ştiut să răspundă şi au fugit din calea jurnaliştilor.

"Ne place la miting", a răspuns un protestatar de la PSD Hunedoara.

Lângă Muzeul de Istorie, manifestanţii s-au aşezat pe iarbă, la umbră, au mâncat şi au făcut poze. Alţii au găsit alte locuri pentru a se odihni, pe borduri, pe bănci şi pe garduri.

UPDATE 19:06 Circa 40 de persoane care scandau sloganuri anti-PSD au intrat în zona rezervată mitingului organizat de social-democraţi au fost impidiecaţi de jandarmi să se apropie de manifestanţi. Au existat câteva momente tensionate, contra manifestanţii s-au aşezat pe carosabil şi au refuzat să plece, scandând : Nu vrem să fim conduşi de hoţi!

image

În cele din urma, contramanifestanţii au fost îndepărtaţi de către jandarmi.

image

Foto: Elena Stolerciuc

UPDATE - Manifestanţii PSD au scos un banner cu un mesaj de mulţumire adresat SimOnei Halep, când au aflat că românca a câştigat primul său turneu de Grand Slam.

UPDATE Tăriceanu: Colegii mei şi cu mine suntem hotărâţi să ducem această luptă până la capăt, până când România va deveni o ţara cu adevărat democratică

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că la mitingul de sâmbătă organizat de PSD în Capitală vor paricipa mai mulţi colegi de la organizaţiile teritoriale ale ALDE, deoarece nu şi-au imaginat că, după 30 de ani de la Revoluţie, România nu este o ţară pe deplin democratică. Tăriceanu mai susţine că alături de colegii lui va duce” lupta până la capăt” pentru ca România să devină “o ţară cu adevărat liberă, cu o justiţie independenţa".

UPDATE Circulaţie bară la bară pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, la intrarea în Capitală. Mii de oameni vin la mitingul PSD

UPDATE 17:45 Două trenuri cu manifestanţi, de la Iaşi şi de la Constanţa au ajuns deja în Gara de Nord. Oamenii se îndreaptă pe jos spre Piaşa Victoriei. Strada Buzeşti, din apropierea Pieţei este plină de autocare.

UPDATE 17:35: Circa 20.000 de persoane sunt la această oră în Piaţa Victoriei, iar numărul manifestanţilor creşte constant.

image

Foto captură Video Facebook Live StirileProtv.ro

3.000 de persoane sunt acum în parcarea de la Romexpo, unde sunt garate deja 136 de autocare.  Manifestanţii vor merge pe jos spre Piaţa Victoriei, unde pe ecranele montate oamenii pot urmări finala Roland Garros. 

Alte autocare sunt parcate în zona Palatului Parlamentului.

UPDATE - Manifestanţii merg pe jos spre Piaţa Victoriei după ce au ajuns în Capitală cu autocarele. Oamenii spun că sunt simpatizanţi ai PSD şi se declară sătui de abuzuri. Unii spun că vor ca Laura Codruţa Kovesi să plece de la şefia DNA.

UPDATE 17:15 Până la începerea mitingului, în Piaţa Victoriei se aude Phil Collins, „Another Day In Paradise”, iar manifestanţii veniţi din toate judeţele se organizează, fiindu-le împărţite steaguri şi pancarte. De asemenea, Poliţia Română transmite că intrările în Bucureşti au început să se aglomereze, însă circulaţia nu este blocată. Poliţiştii survolează sâmbătă oraşul cu un elicopter, în condiţiile în care au loc foarte multe evenimente, informează News.ro.

Miting PSD. Multe dintre autocare sunt parcate la Romexpo, de unde manifestanţii vin pe jos, încolonaţi, în Piaţa Victoriei

UPDATE16:55 - Piaţa Victoriei devine tot mai animată. Numărul manifestanţilor creşte pe măsură ce grupurile de simpatizanţi ajung în faţa clădirii Guvernului, care este acum acoperită cu un drapel uriaş.

UPDATE 16:15 - Tot mai multe autocare cu manifestanţi PSD ajung în Capitala. În parcarea de la Romexpo sunt deja câteva zeci de autocare şi microbuze parcate, venite din ţară. Oamenii, îmbrăcaţi în alb şi purtand steaguri şi pancarte aşteaptă să pornească spre Piaţa Victoriei.

Liderii fiecărui grup din judeţe îşi încolonează oamenii, urmând să meargă pe jos cei circa 3km de la Romexpo până în Piaţa Victoriei. Traficul auto a fost deja restricţionat pe Bulevardul Kiseleff.

În Piaţa Victoriei a fost ridicată deja scena de pe care vor vorbi liderii PSD. În faţa scenei, grupurile de oameni în alb se măresc de la o oră la alta.


Traian Berbeceanu, mesaj plin de ironie pentru manifestanţii PSD: „Ăştia care mergeţi sâmbătă la miting...”


UPDATE Deplasarea spre marele miting PSD a încins nervii şoferilor pe E 574. Preşedinte PSD Olt: „Nu-i e nimănui foarte drag!“

Din Olt au pornit spre Bucureşti aproximativ 10.000 de membri de partid şi simpatizanţi. Alte zeci de mii au tranzitat judeţul, autocarele, microbuzele şi maşinile personale cu destinaţia Bucureşti îngreunând traficul pe cel mai circulat drum din judeţ, drumul european E 574.


Ruşine istorică: PNŢCD, de partea PSD. Pavelescu susţine mitingul „împotriva  statului paralel şi a mişcărilor nazisto-staliniste care au acaparat statul român“


UPDATE - Ministrul Apărării merge la mitingul PSD: Instituţiile statului trebuie să revină la funcţionarea lor legală şi constituţională

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, anunţă că va merge la mitingul PSD din Piaţa Victoriei pentru că "România trebuie să fie cu adevărat o ţara democratică, o ţară în care libertăţile şi drepturile cetăţeanului să nu mai fie încălcate în cel mai abuziv mod posibil", iar "instituţiile statului trebuie să revină la funcţionarea lor legală şi constituţională“.

UPDATE- Marea îmbarcare a susţinătorilor PSD din judeţul Hunedoara. „Destui s-au plâns că au fost trecuţi pe tabele fără acordul lor”

UPDATE - Filiala Constanţa a PSD trebuie să trimită la mitingul de astăzi peste 7.000 de persoane. Mobilizarea a început în urmă cu câteva zile.

image

Aproximativ 2.000 de oameni s-au prezentat, conform programului, în Gara Constanţa sâmbătă, 9 mai, în jurul prânzului. 

UPDATE - PSD Sibiu transportă 2.600 de oameni la mitingul din Bucureşti

În jur de 50 de autocare au plecat sâmbătă dimineaţa din diferite puncte ale Sibiului spre Bucureşti. PSD Sibiu a anunţat că duce în Capitală în jur de 2.600 de persoane care să susţină Guvernul Dăncilă.

image

„Sibiul e pregatit pentru protestul împotriva abuzurilor din justiţie. 2.600 de sibieni au luat atitudine!”, anunţă PSD Sibiu pe pagina oficială de Facebook.


Mihai Şora: Oamenii în toată firea, întregi la minte, nu au nicio scuză cauţionând o bandă de hoţi, servindu-i şi ascultând orbeşte directivele lor


UPDATE - VIDEO Susţinător PSD Dolj, despre motivul pentru care merge la Bucureşti: „M-a chemat primarul. Nu ştiu ce trebuie să fac acolo“

UPDATE - 13.500 de oameni deplasaţi de PSD Dâmboviţa la Bucureşti, cu 47 de autobuze, 35 de microbuze şi peste 2.000 de maşini

Adrian Ţuţuianu susţine că ceea ce îi motivează pe simpatizanţii PSD care vor merge la miting este faptul că la 28 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 „avem, încă, discuţii cu privire la rolul procurorului, ceea ce este foarte grav”.

UPDATE - VIDEO FOTO Pesediştii vâlceni în drum spre Bucureşti: „Jos labele de pe salarii şi pensii”

UPDATE - Oficialii PSD Argeş declară c-au plecat spre Bucureşti cu „doar“ 3.000 de susţinători. „Atâţia bani, atâta peşte!“

"Atenţie, vreau să vă spun că Oltul vine cu 10.000 de oameni. La Argeş, 3.000 de oameni. Ştiţi cum e: «Atâţia bani, atâta peşte»", a spus Ion Dumitru (PSD), preşedintele asociaţiei Comunelor din Argeş.

UPDATE - VIDEO „Deşteaptă-te, române!“, cântat în autocar de simpatizanţii PSD plecaţi din Satu Mare spre mitingul din Bucureşti

Oamenii mobilizaţi de PSD la Satu Mare au plecat spre Bucureşti în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, îmbarcaţi în autocare, microbuze şi maşini personale, pentru un drum parcurs în 8-10 ore.

UPDATE - Gabriela Firea anunţă că va participa la mitingul PSD: Orice fel de abuz, în special cel de putere, trebuie sancţionat

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunţă că va participa la mitingul PSD care va avea loc în Piaţa Victoriei, ea susţinând că trebuie sancţionat orice fel de abuz, în special cel de putere. Firea mai susţine că încă din prima zi de la câştigarea alegerilor de către PSD, atât Guvernul, cât şi autorităţile locale au fost supuse unei campanii de denigrare, defăimare, transmiterea de informaţii false, manipulare şi boicotare a activităţii.

UPDATE - Peste 2.000 de PSD-işti din Timiş au plecat la Bucureşti să strige „Toader Tudorel curmă Statul Paralel“

image

Îmbarcaţi în autocare şi microbuze, PSD-iştii din Timiş au plecat sâmbătă dimineaţa la Bucureşti. Pe lângă steguleţe şi pancarte, participanţii la miting au luat cu ei sandwich-uri şi apă, dar şi mesajul „Toader Tudorel curmă Statul Paralel”.

UPDATE - VIDEO Cum a fost decorat trenul plecat de la Iaşi către mitingul PSD din Bucureşti: „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu vorbim cât ascultaţi“

Simpatizaţi ai PSD au plecat sâmbătă de la Iaşi spre Bucureşti cu un tren închiriat de social-democraţi. Garnitura are puncte de oprire în Paşcani şi Bacău pentru a lua şi alte persoane participante la mitingul din Piaţa Victoriei.

UPDATE - Potrivit unor informaţii neconfirmate oficial, presa ar urma să aibă acces limitat la mitingul PSD, putând transmite doar dintr-o zona special amenajată, delimitată cu garduri.

UPDATE  12:15 - În Piaţa Victoriei au început deja să se adune manifestanţi pentru mitingul PSD din această seară, potrivit imaginilor transmise de televiziunile de ştiri. Oamenii sunt îmbracaţi cu cămăşi sau tricouri albe şi stau la umbră, în aşteptarea celorlalţi manifestanţi.

UPDATE -  Membrii PSD Alba au pornit cu „entuziasm“ spre mitingul din Bucureşti unde vor spune „stop statului paralel“

image

„Am pornit cu entuziasm spre Bucureşti! Din judeţul Alba participă la miting peste 2.500 de persoane! Vino şi tu să spui STOP Statului Paralel care vrea să controleze România cu dosare penale fabricate, cu probe măsluite şi martori falşi sau inventaţi. Vino să spui STOP celor care vor să controleze Justitia, prin presiuni, ameninţări şi şantaj asupra judecătorilor care nu iau decizii pe placul Statului Paralel. Vrem prosperitate, nu securitate!”, au scris sâmbătă dimineaţă reprezentanţii PSD Alba pe reţele de socializare, unde au postat şi fotografii cu cei care au plecat spre Bucureşti. 


PROGNOZA METEO În Capitală sunt anunţate ploi cu descărcări electrice


UPDATE - Jandarmeria dă piept cu mitingurile; au fost aduşi scutieri şi din provincie, iar manifestările vor fi  supravegheate şi de jandarmi cu echipament antitero.

image

Reprezentanţii Jandarmeriei Române au organizat sâmbătă dimineaţă o conferinţă de presă în care au dat asigurări că jandarmii sunt pregătiţi să gestioneze toate evenimentele programate în Capitală, susţinând că au în vedere şi informaţiile vehiculate în spaţiul public cu privire la eventuale provocări.


Alertă a Ambasadei SUA privind mitingurile din Bucureşti:  Cetăţenii americani, sfătuiţi să evite mulţimile agresive şi să aibă un plan de „ieşire“


UPDATE - Peste 3.000 de suceveni au plecat spre Bucureşti pentru a participa la mitingul PSD: „Un miting împotriva abuzurilor care se întâmplă în România”

Peste 3.000 de suceveni au pornit în această dimineaţă spre Bucureşti pentru a lua parte la mitingul organizat de PSD în capitală.

image

„Peste 3.000 de suceveni participă la miting. Un miting împotriva abuzurilor care se întâmplă în România de mult timp, abuzuri care fac ca democraţia şi statul de drept sa fie puse sub semnul întrebării”, se arată pe pagina de Facebook al celor de la PSD Suceava.

UPDATEPSD Iaşi adună „straiele albe“ pentru a participa la mitingul din Capitală

Simpatizanţii PSD din Iaşi s-au strâns în această dimineaţă în faţa Centrului Expoziţional Moldova, o clădire-fantomă de la marginea oraşului, pentru a se îmbarca în autocare spre Bucureşti.

image

Zeci de oamenii îmbrăcaţi în cămăşi sau tricouri albe ponosite, cu sacoşe în mâini, au început să vină din zonele limitrofe ale Iaşiului pentru a porni încolonaţi spre Capitală.


PSD a anunţat şi printr-un eveniment organizat pe Facebook mitingul de la ora 20.00 din Piaţa Victoriei, sub sloganul „Vrem prosperitate, NU Securitate!”. Fotografia folosită pentru ilustrarea evenimentului este de la protestele de anul trecut de la Palatul Cotroceni. În anunţ, PSD vorbeşte despre „un stat capturat”.

„Într-un stat capturat, votul tău este egal cu zero, pentru că - indiferent de alegerea ta - ei rămân mereu la putere. Ei spun că tu nu ştii să alegi şi, de aceea, ei trebuie să conducă în locul tău. Între timp, au grijă să-ţi închidă gura şi te pun să munceşti «pe doi lei». Folosesc statul împotriva ta. Pentru ei, România e o adunătură de proşti, care trebuie să tacă şi să rabde. Nu este nevoie de protocoale secrete pentru o democraţie funcţională. Vrem libertate pentru România!”, scrie PSD pe pagina evenimentului.

Mitingul va avea ca temă apărarea democraţiei şi a statului de drept, spunea liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Este un miting împotriva faptului că democraţia şi statul de drept sunt puse sub semnul întrebării. Vrem să arătăm că suntem decişi să mergem până la capăt. Îi asteptm pe toti ce care doresc să trăiască într-o ţară liberă, unde instituţiile nu mai sunt sub teroare. O ţară care, din cauza unei propagande, se pune problema ca o structură neligitimă, obscură, subterană să paraziteze instituţiile statului, să influenţeze în mod ocult decizii importante, să permită abuzuri, intruziuni ilegale, să permită ca cetăţeni români, firme româneşti sa fie inchişi, zeci, sute, mii de destine să fie distruse, având în vedere niste interese care nu tot timpul sunt doar din interior", declara Liviu Dragnea după şedinţa de luni a Comitetului Executiv Naţional, în care au fost stabilite detaliile organizatorice.

Întrebat ce instuţii se află sub teroare şi ce instituţii fac abuzuri, el a răspuns că le va nominaliza la miting.

În spaţiul public au apărut informaţii că în instituţiile publice controlate de PSD angajaţii ar fi constrânşi să meargă la miting, iar Liviu Dragnea a negat, susţinând că „sunt incitaţi unii indivizi să posteze în online" mesaje potrivit cărora au fost ameninţaţi să vină la miting: "Am văzut că sunt incitaţi tot felul de indivizi să posteze că au fost ameninţaţi de PSD să vină la miting. Nimeni nu este forţat de PSD să vină la miting. Toţi cei care au tăcut până acum şi care au suferit destul şi n-au avut nicio reacţie când s-au tăiat pensiile, când au fost ascultate telefoanele, când au văzut abuzuri peste abuzuri, au posibilitatea să vină sâmbătă seara la miting şi să se exprime liber”.

De asemenea, liderul PSD a susţinut că a aflat că se încearcă inflitrarea unor persoane care să fie preluate de “televiziunile clasice” şi să spună diverse lucruri: “Ce vreau să le transmit tuturor celor care se agită şi care văd că sunt foarte nervoşi: nu ne speriaţi şi nu renunţăm la miting. Ba dimpotrivă, continuaţi aşa pentru că o să vină şi mai mulţi, şi mai implicaţi, şi mai motivaţi. Deja am aflat că se încearcă să se inflitreze tot felul de indivizi în timpul mitingului care să fie luaţi de către televiziunile clasice, să spună că au fost plătiţi, ameninţaţi”.

Primarul Capitalei Gabriela Firea afirma că în cererea de autorizare a mitingului PSD a fost estimat un număr de 220.000 - 250.000 de participanţi, iar pentru acest protest autorităţile au luat toate măsurile pentru a nu exista incidente.

La rândul său, secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu susţinea că PSD s-a pregătit pentru o participare de 150.000 de oameni, dar că prezenţa va fi "mult mai mare": "Ne-am pregătit pentru 150.000 de persoane, dar se pare ca vor veni mult mai mulţi. Vor veni foarte mulţi din judeţele de lângă Bucureşti".

Conform unei adrese trimise către PSD Iaşi, care cuprinde, printre altele, traseul autocarelor şi indicaţii privind debarcarea participanţilor, organizatorii mitingului de sâmbătă cer ca manifestanţii să fie îmbrăcaţi în bluze albe sau în costume populare, să aibă steguleţe tricolore, să poarte în piept un autocolant cu logo-ul partidului şi să aibă la ei lanterne mici sau telefoane mobile cu blitz. De asemenea, fiecare dintre ei trebuie să aibă printat imnul.

„Fiecare autocar va avea 6 steaguri cu tricolorul României şi un steag cu Uniunea Europeană (grup 50 persoane - 6 steaguri RO şi 1 steag UE ), precum şi pancarte cu diferite mesaje (modelele de pancarte au fost transmise pe email fiecărei organizaţii judeţene)”, mai scrie în adresă.

Membrii şi simpatizanţii PSD vor veni cu autocarele şi cu maşinile personale din toată ţara, iar o parte dintre ei vor putea folosi parcarea Palatului Parlamentului, existând o decizie în acest sens a Birourilor permanente reunite. 

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu anunţa că ALDE va aduce la mitingul PSD aproximativ 20.000 de oameni, afirmând că judeţele aflate la cel mult 250 de kilometri distanţă faţă de Bucureşti vor avea o normă mai mare de oameni, în timp ce judeţele mai îndepărtate vor avea o normă mai mică. De asemenea, Tăriceanu a spus că zona Bucureşti – Ilfov are obligaţii mult mai mari şi trebuie să aducă în jur de 4.000 de persoane la miting.

În Piaţa Victoriei a fost amplasată de câteva zile o scenă pe care liderii partidului vor susţine discursuri, iar întreaga zonă a fost împrejmuită cu garduri ale Jandarmeriei.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat PSD pentru organizarea acestui miting, spunând că i se pare ”o abordare caraghioasă şi pur populistă”.

”Mitingurile sunt o formă de protest şi protestul se asociază în mod normal într-o democraţie cu opoziţia sau cu societatea civilă nemulţumită de guvernare. În nicio societate normală miting de protest nu se asociază cu cei de la putere. Cei de la putere au Guvernul, au Parlamentul, au toate instrumentele pentru a rezolva problemele ţării. Ultima metodă este cea a protestului. Mi se pare o abordare caraghioasă şi pur populistă”, a declarat preşedintele Iohannis.

Restricţii de trafic

Poliţia Rutieră a anunţat că traficul va fi restricţionat mai ales în zona centrală.

Astfel, pentru Marşul Normalităţii Brigada Rutieră va restricţiona benzile I şi II pe traseul Piaţa Victoriei – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Romană – Bd. Magheru – Bd. Nicolae Bălcescu – Piaţa Universităţii – Bd. I.C. Brătianu deasupra pasajului – str. Halelor – Splaiul Independenţei – Piciorul Pantei (de la Dealul Patriarhiei).

Poliţiştii recomandă folosirea rutelor alternative Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Piaţa Naţiunile Unite; Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei – Splaiul Independenţei;  Piaţa Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Şos. Ştefan cel Mare.

Noua Dreaptă, organizatorii acestui eveniment, va mărşălui pentru "familia tradiţională”.

Pentru Marşul Diversităţii - Bucharest Pride traficul rutier va fi restricţionat pe traseul Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Piaţa Universităţii, zona statui, în intervalul 17.45 – 19.30. Poliţiştii recomandă folosirea rutei alternative Str. Buzeşti – Str. Berzei – Splaiul Independenţei.

Pentru mitingul PSD din Piaţa Victoriei, poliţiştii vor impune mai multe restricţii rutiere.

Astfel, începând cu ora 14.00, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central - mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor). Traficul va fi oprit şi pe Str. Paris, de la Piaţa Quito şi până la Piaţa Victoriei, pe  Str. Arh. Ion Mincu cu excepţia riveranilor, pe breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei, pe breteaua care leagă Şos. Nicolae Titulescu de Piaţa Victoriei, precum şi pe Bd. Lascăr Catargiu între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, precum şi pe străzile care acced în acestea.

De asemenea, Calea Victoriei va fi şi ea blocată, între Piaţa Victoriei şi Bd. Dacia şi străzile care acced în acestea, dar şi Bd. Aviatorilor, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Victoriei.

Brigada Rutieră precizează că nu se va permite accesul în Piaţa Victoriei dinspre Bd. Ion Mihalache, Şos. Nicolae Titulescu, Str. Buzeşti.

Poliţiştii recomandă folosirea rutelor alternative, respectiv Cal. Dorobanţi – Şos. Ştefan cel Mare – Cal. Moşilor – Piaţa Universităţii; Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Pentru evenimentul Spectacolele Vlaicu Vodă, constând în concerte şi spectacole în aer liber, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Unirii, traficul va fi restricţionat în perioada 8-10 iunie, între orele 19.00 şi 23.00, pe Bd. Libertăţii, între Calea 13 Septembrie şi Bd. Naţiunile Unite, precum şi pe Bd. Unirii, între Piaţa Constituţiei şi Bd. I.C. Brătianu. Poliţiştii recomandă folosirea rutelor alternative Calea Rahovei – Bd. Regina Maria – Piaţa Unirii; Piaţa Arsenalului – Str. Izvor – Bd. Naţiunile Unite.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite