Peste 200 de instanţe şi parchete din ţară cer desfiinţarea Secţiei Speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se doreşte desfiinţarea Secţiei speciale. FOTO: Mediafax
Se doreşte desfiinţarea Secţiei speciale. FOTO: Mediafax

Peste 200 de instanţe şi parchete s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Pentru menţinerea acestei structuri de parchet au votat doar trei instanţe din ţară, conform hotnews.ro.

La solicitarea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, conducerile instanţelor s-au întrunit pentru a decide asupra altor trei teme - schimbarea ciclului de şcolarizare la Institutul Naţional al Magistraturii, renunţarea la pensionarea anticipată şi trecerea la completurile de 3 judecători în apel.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis magistraţilor din România o scrisoare în care îi invită să-şi exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni:

1 Schema de pensionare anticipată a magistraţilor. S-ar impune sau nu prorogarea intrării în vigoare a acesteia? S-ar impune sau nu abrogarea acesteia?

2. Trecerea la complete de 3 judecători în apel. (Considerăm pertinente aceleaşi întrebări menţionate la pct 1)

3. Noul ciclu temporar de şcolarizare la INM (4 ani). (Considerăm pertinente aceleaşi întrebări menţionate la pct 1)

4. Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor Speciale din Justiţie. Se impune desfiinţarea acesteia prin abrogarea prevederilor legale prin care s-a înfiinţat şi revenirea la status quo ante? Se impune amendarea prevederilor legale prin care s-a înfiinţat şi în ce sens anume? 

Începând de miercuri, la instanţele şi parchetele din ţară au loc adunări generale în care se votează asupra acestor patru teme. Până vineri după-amiază au votat judecători şi procurori din peste 200 de instanţe şi parchete din ţară. Potrivit surselor HotNews.ro, pentru menţinerea Secţiei speciale au votat în adunările generale doar trei instanţe - Curtea Militară de Apel, Curtea de Apel Oradea şi Judecătoria Hunedoara. Restul s-au exprimat, în unanimitate sau în majoritate, pentru desfiinţarea acestei structuri de parchet.

Vineri, în ultima zi în care au loc adunări generale, s-au exprimat în unanimitate sau majoritate pentru desfiinţarea Secţiei speciale mai multe instanţe şi parchete: Tribunalul Olt - majoritate pentru prorograrea intrării în vigoare pentru pensionarea anticipată, majoritate pentru desfiinţarea Secţiei speciale, Parchetul Curţii de Apel Piteşti - unanimitate pentru desfiinţarea Secţiei, Tribunalul Ialomiţa , Tribunalul Dolj - majoritate menţinere pensionare anticipate, majoritate pentru desfiinţarea Secţiei, Parchetul Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc - unanimitate pentru desfiinţarea Secţiei, Parchetul Judecătoriei Râmnicu Sărat - unanimitate pentru desfiinţarea SIIJ, Parchetul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin - vot pentru desfiintarea SIIJ, Tribunalul Constanţa - majoritate covârşitoare pentru desfiinţarea SIIJ, Tribunalul Timiş - majoritate pentru desfiinţarea Secţiei speciale, Curtea de Apel Constanţa - menţinere pensionare anticipată, majoritate absolută pentru desfiinţarea secţiei, Parchetul Curţii de Apel Piteşti - majoritate pentru desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor, Parchetul Tribunalului Gorj - vot pentru desfiinţarea SIIJ, Judecătoria Miercurea Ciuc - majoritate pentru prorogarea schemei de pensionare anticipată, unanimitate pentru desfiinţarea SIIJ, Tribunalul Timiş - majoritate pentru menţinere pensionare anticipată, abrogare completuri de 3 în apel şi INM cu durata de 4 ani şi desfiinţare secţie specială, Judecătoria Bacău - unanimitate pentru abrogarea SIIJ, abrogare INM de 4 ani şi completuri de 3 în apel. Majoritate (o singură abţinere) pentru menţinerea pensionării anticipate, Judecătoria Întorsura Buzăului - majoritate pentru menţinerea pensionării anticipate, unanimitate pentru desfiinţarea SIIJ, Judecătoria Sânnicolau Mare - nu se impune pensionarea anticipată, se impune abrogare pentru noul ciclu de 4 ani la INM şi desfiinţarea SIIJ, udecătoria Mangalia - majoritate pentru menţinerea pensionării anticipate a magistraţilor, pentru abrogare a dispoziţiilor privind noul ciclu de 4 ani la INM şi pentru desfiinţarea SIIJ

   

La DNA - au votat 123 de procurori, astfel:

1.Referitor la schema de pensionare anticipată a magistraţilor, 50 de procurori şi-au exprimat opinia pentru abrogarea articolului de lege, 15 pentru amânarea aplicării acestuia, iar 57 pentru menţinerea dispoziţiilor respective.

2. În ceea ce priveşte perioada de 4 ani de formare a viitorilor magistraţi la Institutul Naţional al Magistraturii, în majoritate, procurorii s-au exprimat pentru abrogarea dispoziţiilor şi revenirea la ciclul de formare de 2 ani.

3. Cu privire la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor Speciale din Justiţie, opinia majoritară a fost pentru abrogarea dispoziţiilor legale care reglementează activitatea şi existenţa acestei instituţii. În acest sens, din totalul de 123 voturi, un număr de 116 voturi au fost exprimate în favoarea abrogării, un număr de 2 de voturi în favoarea amendării normelor în vigoare, iar un 4 voturi în favoarea menţinerii. Un procuror s-a abţinut la toate cele 3 puncte suspuse votului.

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au votat astfel:

1. Referitor la schema de pensionare anticipată a magistraţilor, 60 de magistraţi s-au pronunţat pentru menţinerea acestor dispoziţii de lege, 53 pentru abrogare şi 53 pentru prorogare.

2. În ceea ce priveşte perioada de 4 ani de formare a viitorilor magistraţi la Institutul Naţional al Magistraturii, 152 de magistraţi s-au exprimat pentru abrogarea dispoziţiilor şi revenirea la ciclul de formare de 2 ani, 9 magistraţi au votat pentru prorogare, iar 5 pentru menţinerea dispoziţiilor privind durata de 4 ani.

3. Cu privire la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor Speciale din Justiţie, opinia majoritară a fost pentru amendarea actualelor prevederi legate de SIIJ. 75 de magistraţi au votat în acest sens, 62 au votat pentru desfiinţarea secţiei, iar 29 pentru menţinerea secţiei aşa cum este în prezent. 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat joi că Guvernul nu poate desfiinţa „peste noapte” Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, discuţiile pe această temă urmând să înceapă anul viitor în Parlament.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite