Peste 1.600 de marinari participă la un exerciţiu militar în Marea Neagră. Infanteriştii americani participă la un modul de pregătire la Vatra Dornei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţiul a fost planificat cu un an înainte de execuţie    FOTO: Mihai Ciobanu
Exerciţiul a fost planificat cu un an înainte de execuţie    FOTO: Mihai Ciobanu

Peste 1.600 de marinari militari participă la exerciţiul "Vectorul 2014", care se desfăşoară în perioada 5-9 mai, în apele teritoriale ale României şi în apele internaţionale ale Mării Negre. Tot din 5 mai va începe un modul de pregătire la Vatra Dornei, la care vor participa infanterişti marini americani.

Exerciţiul "Vectorul" se desfăşoară în fiecare an, pentru antrenarea tuturor structurilor din Forţele Navale în vederea îndeplinirii în bune condiţii a misiunilor încredinţate, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Instituţia mai arată că exerciţiul a fost planificat cu un an înainte şi este inclus în planul cu principalele activităţi al Statului Major al Fortelor Navale.

De asemenea, Statele Unite şi Norvegia folosesc un avion românesc de tip Antonov pentru zboruri de observaţie în spaţiul aerian al Rusiei. Misiunea, aprobată în cadrul Tratatului „Cer Deschis”, începe luni şi va dura patru zile.

La bordul avionului se vor afla şi specialişti ruşi, care se vor asigura că zborul de recunoaştere va respecta o rută prestabilită şi că vor fi folosite doar echipamente de monitorizare prevăzute de tratat, avionul Antonov-30 nefiind dotat cu armament.

Tratatul „Cer Deschis” a fost semnat în 1992 de 34 de state şi prevede efectuarea unor astfel de zboruri de observaţie, pentru prevenirea sau rezolvarea unor situaţii de criză.

Modul de pregătire româno-american la Vatra Dornei

De asemenea, oficialii MApN au mai anunţat că în perioada 5-16 mai va avea loc modulul de pregătire "Platinum Lynx" al exerciţiului multinaţional "Black Sea Rotational Force 14", la care participă militarii Batalionului 17 Vânători de Munte şi infanterişti marini americani li care va avea loc în poligonul Rotunda şi garnizoana Vatra Dornei.

"Modulul de pregătire «Platinum Lynx» al exerciţiului multinaţional «Black Sea Rotational Force 14» (BSRF 14) se va desfăşura, în perioada 5-16 mai, în poligonul Rotunda şi garnizoana Vatra Dornei, judeţul Suceava. Militarii Batalionului 17 Vânători de Munte, de la Vatra Dornei, şi infanterişti marini americani vor executa antrenamente în comun care includ exerciţii tactice cu trageri de luptă cu armamentul din dotare, exerciţii tactice în teren, acordarea primului ajutor în zonele de operaţii, instrucţie alpină", se arată într-un comunicat transmis luni de MApN.

De asemenea, sâmbătă, 10 mai, militarii vor desfăşura o acţiune în folosul comunităţii din localitatea Ciocăneşti, care va consta în împrejmuirea şcolii generale din localitate, menţionează sursa citată.
BSRF-14 este un exerciţiu anual, condus de Comandamentul Forţelor Infanteriei Marine Americane dislocate în Europa (MARFOREUR) şi se desfăşoară în zona Mării Negre, în Balcani şi regiunea Caucazului.

Acesta are drept scop creşterea nivelului de interoperabilitate, prin antrenarea militarilor în vederea participării la operaţii de menţinere a păcii şi de contra-insurgenţă. Exerciţiul a fost planificat cu un an înainte de desfăşurare şi este inclus în Planul cu principalele activităţi ale Statului Major General, se precizează în comunicat.


FOTO Kievul, „în război“ cu rebelii proruşi. Noi violenţe la Odessa, soldate cu eliberarea a zeci de separatişti

Moscova cere Statelor Unite să facă presiuni asupra Kievului pentru încetarea operaţiunilor militare din estul Ucrainei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite