UPDATE Peste 100.000 de persoane auasistat la slujba de Rusalii, la Şumuleu. Un bărbat a murit în timpul pelerinajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinii sosesc în număr mare şi din Ungaria. FOTO Mediafax
Pelerinii sosesc în număr mare şi din Ungaria. FOTO Mediafax

Peste 100.000 de persoane, între care şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, au asistat, sâmbătă la prânz, la slujba de Rusalii oficiată pe Muntele Şumuleul Mic din Harghita, alte zeci de mii de credincioşi continuând să urce spre tradiţionalul loc de pelerinaj

UPDATE 19.15 Un bărbat de 74 de ani din Baia Mare a murit, sâmbătă, în timpul pelerinajului de Rusalii de la Şumuleu Ciuc, iar alte 161 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală, fiind vorba în special despre leşinuri provocate de căldură şi efort, potrivit şefului Serviciului de Ambulanţă Harghita.

UPDATE 17.29 Preşedintele Ungariei, Ader Janos, a declarat, sâmbătă, după slujba de Rusalii de pe Muntele Şumuleul Mic, judeţul Harghita, că a fost încântat de predică, spunând că aceasta a transmis un mesaj clar credincioşilor, despre cinste, datorie şi păstrarea tradiţiilor. "Pentru mine a fost important mesajul predicii, a fost vorba despre cinste, despre datoria de a ne ajuta unii pe alţii, despre importanţa păstrării tradiţiilor comunităţii şi despre importanţa credinţei. Cred că nu poate exista un mesaj mai clar de aici, de la Şumuleu", a spus Ader Janos, după ce a asistat la slujba de Rusalii de pe Muntele Şumuleul Mic.

El a afirmat că adevăratele valori creştine trebuie păstrate de biserică, dar şi de societatea laică. "Cu toţii avem de învăţat din cele spuse şi cei care au participat la slujbă au găsit aici gânduri folositoare, să căutăm binele unii în ceilalţi şi să căutăm în noi înşine binele pe care îl putem pune în slujba comunităţii. Cred că acesta a fost cel mai important mesaj al Liturghiei şi cei care au rezistat până la finalul slujbei pe căldura aceasta sunt convins că au plecat cu sufletul mai bogat", a afirmat el.

Ader a spus că, dacă în perioada comunistă oamenii veneau la Şumuleu cu speranţa de a participa, cândva, liberi la pelerinajul de Rusalii, acum vin cu speranţa ca maghiarimea să supravieţuiască.

"Pe vremuri, alte gânduri i-au adus aici pe mii de oameni, speranţa că odată şi odată se pot aduna liber, fără să se teamă de sancţiuni. Acum vin cu speranţa supravieţuirii comunităţii, a acestei comunităţi care s-a adunat aici, că va supravieţui comunitatea maghiară din Ardeal şi cea a maghiarilor de pretutindeni. Acum cred că această speranţă îi aduce aici pe maghiarii din Ardeal, din Ungaria şi din toate colţurile lumii. Am văzut pancarte din America, din Canada, din Australia, din foarte multe ţări ale lumii au venit maghiarii astăzi (sâmbătă - n.r.) aici. Aşa se întâmplă de ani buni şi eu cred că acesta este un lucru foarte bun", a conchis Ader.

Liturghia de Rusalii de pe Muntele Şumuleul Mic a fost oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, Jakubinyi Gyorgy, iar invitatul care a ţinut un discurs a fost preotul decan de Mureş şi Târnave, Olah Denes.

UPDATE 13.25 În jurul orei 10.30, din Catedrala franciscană de la Şumuleu-Ciuc a fost scos stindardul purpuriu al localităţii, numit "labarum", care are o greutate de 25 de kilograme. Conform tradiţiei, el a fost purtat, pe rând, până la altarul triplu de pe Muntele Şumuleul Mic de cei mai merituoşi doi elevi ai Liceului Teologic Romano-Catolic "Segito Maria" din Miercurea Ciuc.

Cu preoţii în frunte, pelerinii au pornit către altarul triplu, unde la ora 12.30 a început slujba de Rusalii, oficiată de Jakubinyi Gyorgy, arhiepiscop de Alba Iulia. Singurul invitat al slujbei este preotul decan paroh Olah Denes, care va ţine discursul festiv.

Până sâmbătă la prânz, peste 100.000 de persoane au urcat pe Muntele Şumuleul Mic, unde se desfăşoară Liturghia de Rusalii, printre pelerini aflându-se şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, împreună cu soţia, şi mai mulţi reprezentanţi ai Parlamentului de la Budapesta, aflaţi în vizită privată.

Unii credincioşi au urcat în genunchi şi pe coate, desculţi, pe coasta abruptă a muntelui, numită "Drumul Crucii" şi marcată de 14 cruci din piatră, care simbolizează popasurile făcute de Iisus spre Dealul Golgotei. La fiecare dintre ele pelerinii s-au oprit, s-au rugat şi au cântat imnuri religioase.

Moto-ul pelerinajului de Rusalii din acest an, "Fericit este pântecele care Te-a purtat", provine din Evanghelia după Luca.

La ora transmiterii acestei ştiri, alţi zeci de mii de pelerini urcă muntele spre locul de pelerinaj.

UPDATE Peste 3.500 de pelerini din Ungaria au ajuns, cu patru trenuri, la Miercurea Ciuc, pentru a participa la procesiunea de Rusalii de la Şumuleu, ei fiind întâmpinaţi cu aplauze, flori şi steaguri de sute de localnici.

Despre Şumuleu, fosta reşedinţă executivă a scaunelor Ciuc, Gheorgheni şi Casin până în 1876, în prezent un cartier al oraşului Miercurea Ciuc, se spune că a devenit locul celui mai mare pelerinaj al lumii catolice din Europa Centrală şi de Sud-Est, închinat Fecioarei Maria, transmite Mediafax.

Dacă înainte de 1990 majoritatea celor care veneau în procesiune la Şumuleu erau de religie romano-catolică, în ultimul deceniu pelerinajul a căpătat o amploare fără precedent, transformându-se într-un eveniment al creştinătăţii. Anul acesta organizatorii aşteaptă peste 150.000 de pelerini.

Locurile de cazare, rezervate pe o rază de 50 de kilometri încă de anul trecut. Trei trenuri vor aduce sute de pelerini din Ungaria

La hotelurile şi pensiunile din Miercurea Ciuc, precum şi pe o rază de 50 de kilometri în jur, nu mai există nicio cameră liberă. Ca să fie siguri că au cazare în perioada Rusaliilor, turiştii care vor participa la pelerinaj, în special cei din străinătate, şi-au făcut rezervări încă de anul trecut şi au plătit chiar şi un avans.

"La noi s-au făcut rezevări începând din septembrie 2013 şi majoritatea oaspeţilor nostri, care sunt din Ungaria, vor ajunge în cursul zilei de vineri. Sincer, nu mai avem nici măcar un pat liber, iar cei care nu şi-au făcut rezervări, nu au nicio şansă să găsească vreun loc liber în oraş sau în zonele adiacente", a declarat Püsök Lorand, şeful departamentului comercial al celui mai mare hotel din Miercurea Ciuc.

La rândul său, şeful "Patronatului Român" filiala Harghita, Márk Dezso Sorin, a afirmat că "de la Băile Tuşnad până la Gheorgheni sau Odorheiu Secuiesc" toate locurile disponibile au fost rezervate de câteva luni pentru sărbătoarea Rusaliilor.

"Am fost informat de la hotelieri şi administratorii de pensiuni că în Miercurea Ciuc capacitatea de cazare este ocupată sută la sută. Mulţi au găsit cazare la 40-50, chiar 60 de kilometri depărtare şi sâmbătă, duminică, unii şi luni, vor veni în fiecare dimineaţă cu autocare închiriate până la Miercurea Ciuc, iar seara se vor întoarce la hotel sau la pensiune, altă soluţie nu au", a precizat Márk.

Primul din cele trei trenuri care vor aduce pelerini din Ungaria în Harghita, de Rusalii, a ajuns joi seară la Gheorgheni. Garnitura, în care călătoresc 600 de persoane şi care poartă numele de "Boldogasszony zarándokvonat" (trenul Sfintei Maria), a fost aşteptată în gara din Gheorgheni cu pălincă şi kürtos kalács de către localnici îmbrăcaţi în costume tradiţionale secuieşti.

Celelalte două trenuri ale căilor ferate maghiare (MAV) - "Székely Gyors" (Rapidul Secuiesc) şi "Csiksomlyó Expressz" (Expresul de Şumuleu), tractat de locomotiva de epocă Nohab 017, care poartă stema Ungariei Mari, vor ajunge în judeţul Harghita vineri seară.

Szanto Zsolt, un bărbat de 44 de ani din Budapesta, este primul pelerin care a ajuns la Şumuleu-Ciuc, la pelerinajul de Rusalii. El a plecat, în a doua zi a lunii mai, din Budapesta, din zona numită "Câmpul Anei", pe un cal roib în vârstă de 14 ani, urmând "Drumul Mariei", traseul spiritual de pelerinaj care se întinde de la Mariazell, un mic oraş din Austria, până la Şumuleu-Ciuc, străbătând Ungaria.

"Drumul nu a fost plăcut deloc, este pentru a treia oară când îl parcurg, dar anul acesta vremea a fost extrem de neprietenoasă. Am pornit pe ploaie şi a plouat pe tot parcursul drumului", povesteşte Szanto Zsolt.

Szanto Zsolt a spus că a făcut acest pelerinaj călare "pentru Ţinutul Secuiesc şi pentru caracterul sacru al Şumuleului", al cărui hram de Rusalii a depăşit graniţele ţării şi s-a transformat într-o "manifestare a maghiarilor de pretutindeni".

Preoţii pensionari, convocaţi să dea "o mână de ajutor" la spovedanii, în timp ce localnicii vor "omeni" pelerinii

La Şumuleu este o activitate febrilă, organizatorii fac ultimele pregătiri, pentru ca procesiunea să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. În biserica franciscană se împrospătează zilnic florile de la altare - crini, gerbera şi trandafiri albi - iar traseul pelerinajului a fost marcat cu săgeţi indicatoare. Zeci de oameni cosesc iarba înaltă crescută pe spaţiile verzi, chiar şi de pe Drumul Crucii - latura abruptă a muntelui Şumuleul Mic, marcată de 14 cruci din piatră - pe care cei mai înfocaţi credincioşi îl urcă în genunchi şi pe coate.

pelerinaj sumuleu rusalii foto mediafax raul stef

FOTO Mediafax

De asemenea, preoţii pensionari au fost convocaţi să dea o mână de ajutor la spovedanie.

"Sunt atât de mulţi pelerini, încât zilele acestea a trebuit să rugăm preoţi pensionari să vină să ne ajute să facem faţă, fiindcă se spovedesc foarte mulţi. Cam patru - cinci ore stăm în scaunul de spovadă, nouă preoţi, plus unul care face liturghia cu predică", a explicat părintele franciscan Bőjte Mihály, superiorul mănăstirii din Şumuleu.

Vineri, în zori, potrivit obiceiului, grupuri de credicioşi din judeţ, în special din bazinul Odorhei, fiecare având steagul bisericesc al localităţii de provenienţă, vor porni în pelerinaj pe jos, cale de 50 - 60 de kilometri, aşa cum au procedat părinţii şi străbunii lor. Seara, osteniţi, vor ajunge la Fântâna Inului, un loc de popas unde sătenii din Lueta orânduiesc, în fiecare an, patru şure cu fân proaspăt pentru odihna pelerinilor veniţi de departe.

Şi în sate este forfotă, localnicii îşi deschid larg porţile gospodăriilor şi le oferă găzduire pelerinilor care nu vor avea unde să îşi petreacă nopţile. Întotdeauna se găsesc, de Rusalii, o bucată de pită de casă, slană cu ceapă roşie şi un gulaş picant şi fierbinte pentru călători.

Statuia Fecioarei Maria, înaltă de peste doi metri, din lemn de tei, stă în centrul pelerinajului de la Şumuleu

Fanfarele îşi lustruiesc alămurile, ca să îşi întâmpine oaspeţii cu voie bună, iar sătenii îşi scot portul strămoşesc pus la păstrare. Gătiţi de sărbătoare trebuie să stea în faţa Fecioarei Maria făcătoare de minuni, Sfânta aflată în centrul pelerinajului.

Este cunoscută ca "Femeia îmbrăcată în Soare", i se mai spune "Madona care plânge", iar ceangăii o numesc "Babba Maria".

Statuia Fecioarei Maria de la Şumuleu, sculptată în lemn de tei, are o înălţime de 2,27 metri şi este cea mai mare statuie din lume a Fecioarei. Este madonă şi regină deopotrivă, în mâna dreaptă ţine un sceptru, iar pe braţul stâng îl poartă pe Pruncul Iisus. Pe cap poartă o tiara, înconjurată de o coroană formată din 12 stele, sub picioarele ei se află luna şi de sus până jos este învăluită în razele soarelui.

Sute de vindecări miraculoase şi de dorinţe împlinite sunt puse pe seama statuii Fecioarei Maria. Dovadă stau numeroase obiecte din metal, din aur şi din argint, donate de persoanele ale căror rugăciuni au primit ascultarea divină.

Clerici şi mireni deopotrivă consideră însă că cel mai mare miracol al Fecioarei este pelerinajul din sâmbăta Rusaliilor catolice, când, an de an, sute de mii de oameni de pe cele cinci continente, nechemaţi de nimeni şi fără vreo organizare prealabilă, vin la Şumuleu să îşi manifeste devotamentul faţă de "Maica Sfântă a Tuturor".

Preşedintele Ungariei, Ader Janos, aşteptat la Pelerinajul de la Şumuleu

Credinţa trainică îi determină pe oameni să urce Munţii Şumuleului an de an, de Rusalii, anul acesta pentru a 447-a oară.

În 1567, după ce au ieşit victorioşi în lupta cu armatele principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care a încercat să le impună religia unitariană, credincioşii catolici au făcut legământ că în sâmbăta dinaintea Rusaliilor se vor întoarce să îşi exprime recunoştinţa. Şi an de an au venit tot mai mulţi, harghitenilor li s-au alăturat alţi credincioşi (reformaţi, unitarieni, chiar şi ortodocşi) de pretutindeni, până când biserica a devenit neîncăpătoare, apoi nu a mai fost loc destul nici în jurul ei, iar liturghia s-a mutat pe Muntele Şumuleul Mic, unde se oficiază şi în prezent.

Vineri, misa de la ora 19.00 deschide pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu. Slujba va fi urmată de "Noaptea de Veghe", iar sâmbătă dimineaţă, de la ora 10.30, cordonul care însoţeşte preoţii şi labarumul - considerat simbolul pelerinajului şi al bazilicii mici - porneşte din faţa bisericii franciscane spre locul slujbei de sărbătoare, la altarul triplu aflat la şaua dintre munţii Şumuleul Mic şi Şumuleul Mare.

Slujba religioasă de hram va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de IPS dr. Jakubinyi György, Arhiepiscop de Alba Iulia. Discursul festiv va fi ţinut de Oláh Dénes, preot decan paroh de Mureş şi Târnave, singurul invitat al slujbei de hram de Rusalii.

La pelerinajul de la Şumuleu sunt aşteptaţi să sosească şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, precum şi alţi membri ai Parlamentului de la Budapesta.

De altfel, preşedintele Ungariei, Ader Janos, vicepremierul Semjen Zsolt şi alţi parlamentari din ţara vecină au participat, şi anul trecut, la pelerinajul de Rusaliile catolice de la Şumuleu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite