FOTO Marii actori ai scenei româneşti, despre regizorul Geo Saizescu. Mircea Diaconu: „Se duc, se duc şi parcă nu vine destul din urmă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geo Saizescu. FOTO: Mediafax
Geo Saizescu. FOTO: Mediafax

Moartea regizorului Geo Saizescu a fost o ştire răspândită rapid în spaţiul public, mai mulţi actori, colegi de breaslă, acordând declaraţii luni seară despre activitatea fostului cineast, dar şi despre Saizescu văzut ca prieten.

Actorul Mircea Diaconu a declarat la aflarea veştii că Geo Saizescu a decedat că principala caracteristică a regizorului a fost aceea de prieten, fiind un om „cald şi bun”. Acesta a adăugat că a fost apropiat de Saizescu, jucând alături de fostul regizor şi actor în filmul "Buletin de Bucureşti" (1982), de Virgil Calotescu. "Am fost apropiaţi, ne-am văzut în toate împrejurările, un prieten chiar dacă vârsta era mai înaintată. A fost un grup de oameni care chiar am fost foarte apropiaţi, chiar dacă vârstele erau diferite şi, din păcate, puţini mai trăiesc din acel grup de oameni de generaţia lor, din păcate prea puţini mai trăiesc", a declarat Mircea Diaconu pentru agenţia de ştiri Mediafax.

„El era un prieten, era un om cald, un om bun, chiar un prieten şi, din păcate, publicul care, în general, percepe dispariţia destul de importantă a actorilor, a oamenilor de artă, în ultima vreme parcă mai mult ca niciodată, cred că au dreptate. Se duc, se duc şi parcă nu vine destul din urmă", a adăugat actualul membru liberal, reprezentant al legislativului din România.

Criticul de film Irina Nistor  a subliniat, de asemenea, că Geo Saizescu "a fost un regizor de comedie strălucit, mai cu seamă într-o perioadă în care era o cenzură acerbă şi a reuşit să facă nişte filme extrem de speciale şi de îndrăgite de publicul nostru, inclusiv în prezent, căutate de fiecare dată când mai sunt proiectate, cred că pe primul loc aflându-se „Păcală” şi după aceea „Astă seară dansăm în familie”", într-un interviu acordat Mediafax

”A dispărut un artist remarcabil. Te cutremuri în faţa acestui fenomen inexorabil care ne aşteaptă pe toţi. Mai ales când e vorba de cineva apropiat. Nu m-am aşteptat. Am lucrat mult împreună şi l-am respectat imens şi l-am iubit pe măsura respectului pe care l-am avut. E o pierdere pentru filmul românesc. A fost un om iubit de actori.”, a declarat actorul Ion Besoiu despre fostul cineast român.

Actriţa Rodica Popescu Bitănescu a declarat marţi, pentru Mediafax, că era un regizor atât de cald şi plin de rafinament, adăugând că nu va putea uita niciodată ajutorul pe care acesta i l-a acordat de-a lungul vieţii.

"Noi am fost prieteni şi colegi, adică eu eram în anul I la facultate, el termina facultatea de film, termina regia, a asistat întotdeauna la examenele mele şi la colocviile de la clasă şi mă aprecia foarte mult ca actriţă şi el m-a ajutat în perioada aceea când eram studentă, pentru că tatăl meu era într-o situaţie anume, adică era deţinut politic, făcea puşcărie la Piteşti ca ţărănist. O duceam foarte rău cu familia, nu aveam.... pur şi simplu nu aveam ce să mâncăm, era o tragedie. Nu aveam căldură. (...) Şi acest om, spre exemplu, m-a ajutat chiar financiar. Atunci când mama nu avea bani să se ducă la vorbitor la Piteşti, el ne-a împrumutat nişte bani, pe care i-am dat foarte târziu. A făcut nişte gesturi pe care nu pot să le uit", a declarat Rodica Popescu Bitănescu.

De asemenea, actriţa a subliniat că Geo Saizescu era un regizor plin de fineţe şi rafinament, fiind o plăcere să lucrezi cu el pe platoul de filmare.

"În perioada studenţiei, când noi muream de foame, pentru că mama nu se putea angaja nicăieri, pentru că, atunci când ai pe cineva închis politic, nu te angajează nimeni, în perioada aceea. Noi nu aveam ce să mâncăm şi trăiam din bursa mea care era foarte mică şi Geo ne-a făcut rost de nişte bonuri şi mâncam la o cantină, eu şi cu mama şi cu fratele meu aproape gratis, adică eu nu am să uit aceste lucruri pe care le-a făcut Geo pentru mine. Când am devenit actriţă şi el a devenit regizor de film, am jucat în foarte multe filme ale lui, «Eu, tu şi Ovidiu», «Harababura», «Sosesc păsările călătoare», «Secretul lui Nemesis», în foarte multe, adică profesional m-a ajutat foarte mult. Era o plăcere să lucrezi cu Geo, pentru că era un regizor de o fineţe, de un rafinament, era atât de bun, de cald când îţi dădea indicaţii. El nu putea să jignească pe cineva. Era un om deosebit, o plăcere să lucrezi cu el. Şi pentru mine a fost o mare lovitură când am auzit azi-noapte că a dispărut dintre noi. (...) Pentru mine şi cred că pentru foarte mulţi colegi, toţi actori şi actriţele care au lucrat cu el, îl regretă şi îl regretă şi spectatorii, telespectatorii şi oamenii care au fost în sălile de cinematograf la filmele lui. Nişte filme care sunt atât de tonice, de optimiste, atât de comice. Este o mare pierdere pentru noi", a mai spus actriţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite