Declararea conturilor de pe reţelele sociale, necesară pentru viza de Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Începând cu această lună, Statele Unite ale Americii solicită persoanelor care vor să obţină viza pentru această ţară menţionarea conturilor de pe reţelele de socializare folosite în ultimii cinci ani de zile.

Este un demers prin care autorităţile de la Washington caută să întărească măsurile de securitate ce îi vizează în special pe imigranţi. Potrivit noilor reglementări impuse de Departamentul de Stat al SUA, aplicanţii vor trebui să ofere numerele de telefon, adresele de email şi conturile de pe reţelele de socializare folosite în ultimii cinci ani de zile.

Iniţiativa a fost propusă anul trecut şi va fi aplicată începând cu această lună, în baza unui ordin, semnat în 2017 de preşedintele Donald Trump. Anterior doar aplicanţii care ridicau anumite suspiciuni, precum faptul de a fi călătorit sau locuit în regiuni controlate de organizaţii teroriste, trebuiau să ofere aceste informaţii. Măsura viza circa 65.000 de persoane anual.

Acum, autorităţile americane estimează că aproximativ 14 milioane de turişti şi circa 710.000 de imigranţi care ajung anual în SUA vor fi afectaţi de această măsură. Casa Albă a motivat această măsură prin faptul că securitatea naţională este pe primul plan, afirmând că orice solicitant sau imigrant este oricum verificat inclusiv în ceea ce priveşte istoricul călătoriilor, informaţii despre membri familiilor, adresele unde a locuit. 

American Civil Liberties Union (ACLU), cunoscuta organizaţie non-guvernamentală ce apără libertăţile civile în Statele Unite, a criticat acest demers, susţinând că măsura este nu doar ineficientă, dar că poate crea „un mediu propice pentru discriminare”. „Nu există nicio dovadă că acest tip de monitorizare a activităţii on-line este eficientă sau corectă, singurul efect fiind acela că îi va face pe oameni să se autocenzureze”, au declerat reprezentanţii ACLU, citaţi de BBC News.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite