Persoanele cu dizabilităţi protestează marţi în faţa Ministerului Muncii pentru că le-au fost desfiinţate locurile de muncă: ,,E măsura umilinţei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marţi va avea loc un protest al persoanelor cu dizabilităţi în faţa Ministerului Muncii.
Marţi va avea loc un protest al persoanelor cu dizabilităţi în faţa Ministerului Muncii.

Zeci de persoane cu dizabilităţi şi-au anunţat prezenţa la un protest ce va avea loc marţi în faţa Ministerului Muncii pe motiv că instituţia a desfiinţat un sector de pe piaţa muncii unde sunt angajate peste 2.000 de persoane cu dizabilităţi: unităţile protejate.

,,Întreprinderile sociale care sunt unităţi protejate autorizate ne cheamă marti la ora 12 să ne alăturăm protestului lor. Angajaţii persoane cu dizabilităţi, sunt momiţi cu indemnizaţii mărite, să accepte statutul de asistat social- aceasta e măsura umilinţei oamenilor din România. Persoanele cu dizabilităţi greu angajabile au nevoie de aceste locuri de muncă protejate şi de sprijin pentru integrarea pe piaţa liberă a muncii", se arată pe pagina de Facebook a evenimentului unde zeci de persoane şi-au anunţat prezenţa.

Motivul care îi scoate în stradă este o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului publicată la începutul lunii august, prin care ar putea fi desfiinţat un întreg sector în care sunt angajate peste 2.000 de persoane cu dizabilităţi. Veteranii din branşă spun că ceea ce s-a întâmplat e un fel de #noapteacahoţii, dar în domeniul întreprinderilor sociale, scrie pressone.

Pe scurt, potrivit vechilor prevederi, toate firmele şi companiile cu mai mult de 50 de angajaţi aveau obligaţia de a avea 4% din angajaţi persoane cu dizabilităţi. Companiile care nu îndeplineau acest criteriu aveau posibilitatea de a cumpăra servicii sau consumabile de la Unităţi Protejate, adică entităţi în care lucrează persoane cu dizabilităţi. În caz contrar, companiile erau obligate să plătească o taxă statului.

Acum însă, prin ordonanţa menţionată mai Guvernul a retras sprijinul major care venea dinspre companii către Unităţile Protejate şi a instituit o taxă dublă pentru mii de companii.

Proiectul Ordonanţei a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic şi Social (CES), dar asta nu a împiedicat Guvernul să aprobe documentul, ale cărui prevederi vor fi aplicate din luna septembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite