Permisele de arme, la control!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 15 septembrie, poliţiştii demarează o acţiunea vizare a permiselor de armă de pe teritoriul României, iar deţinătorii vor fi verificaţi "la sânge".

Controalele vor dura două luni, timp în care vor fi vizate peste 2.200 de permise care atestă dreptul de deţinere, port şi folosire a armelor, eliberate sau vizate în anul 2005.

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, scopul acţiunii, care se va încheia la data de 15 noiembrie, este asiguarea legalităţii deţinătorilor de armament şi verificării îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza acordării autorizării persoanelor fizice să deţină, să poarte şi să folosească arme letale şi neletale supuse autorizării.

Înaintea vizării permisului, poliţiştii vor face verificări, persoanelor care deţin arme. Astfel, posesorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
-să nu fi fost condamnaţi, prin hotărâre judecătorească definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate, mai mare de un an, pentru infracţiuni comise cu intenţie;
-să nu fi fie învinuiţi sau inculpaţi în cauze penale,pentru fapte săvârşite cu intenţie, pentru care legea prevede o pedeapsă al cărei maxim special este mai mare de 1 an;
-să fie apţi din punct de vedere psihologic şi medical;
-să nu prezinte pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor, conform datelor şi informaţiilor existente la organele competente, din Legea nr.295/2004 de către persoanele fizice care deţin şi folosesc arme letale şi neletale supuse autorizării, precum şi posesorii de atestate de colecţionar.

Organele de control vor avea în vedere şi identificarea cazurilor la care se aplică prevederile articolelor 30, 46 şi 47 din Legea 295/2004, adică încetarea şi suspendarea dreptului de deţinere, de port şi folosire, revocarea şi anularea dreptului de port şi folosire a armelor letale. Vor fi controlate şi armele, pentru a se stabili dacă există concordanţă între datele înscrise în permis şi cele de pe pistoale, puşti de vânătoare sau alte arme. În cazul constatării unor erori, acestea vor fi corectate.
 Cu acest prilej vor fi actuaşizate şi datele aflate evidenţele cuprinse în Registrul Naţional al Armelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite