Periculoasa retragere din Afganistan. Militarii aliaţi, inclusiv cei români, sunt extraşi din fieful talibanilor sub protecţia avioanelor de luptă americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii aliaţi sunt retraşi din Afganistan după o planificare bine pusă la punct FOTO: United States Air Force/Tech. Sgt. Matthew Lotz
Militarii aliaţi sunt retraşi din Afganistan după o planificare bine pusă la punct FOTO: United States Air Force/Tech. Sgt. Matthew Lotz

Retragerea din Afganistan a trupelor angajate în misiunea NATO „Resolute support'” a început în mod „coordonat” şi au fost luate toate măsurile pentru a le asigura securitatea, a declarat un oficial al Alianţei. Pentagonul a adus în bombardiere B-52 „Stratofortress” în Golf şi a prelungit misiunea în regiune a portavionului USS Eisenhower.

„Retragerea a început. Va fi un proces ordonat, coordonat şi deliberat. Siguranţa trupelor noastre va fi o prioritate absolută în fiecare etapă a procesului şi luăm toate măsurile necesare pentru a ne pune personalul la adăpost”, a precizat responsabilul citat de agerpres.ro. Acest oficial, care a solicitat anonimatul, nu a precizat însă numărul de soldaţi sau calendarele concrete pentru fiecare dintre ţările implicate.

„Orice atac al talibanilor în timpul retragerii va face obiectul unui răspuns puternic”, a declarat el. „Ne aşteptăm ca retragerea noastră să fie finalizată în câteva luni”, a menţionat sursa citată.

Reamintim că România va retrage forţele din Afganistan coordonat cu membrii de coaliţie, iar acest proces a fost discutat şi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). „A fost analizată şi aprobată redislocarea în România a contingentului militar din Afganistan, la încheierea misiunii «Resolute Support», conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliţie. Redislocarea va fi etapizată şi se va derula pe parcursul următoarelor luni. România va retrage forţele din Afganistan coordonat cu membrii de coaliţie NATO începând cu 1 mai 2021. Toţi cei 615 militari şi peste 80 de tone de materiale şi elemente de logistică vor fi extrase cu aeronave militare naţionale şi ale coaliţiei”, a anunţat instituţia. 

Evacuare sub protecţie aeriană americană

Conform unor surse militare, în perioada imediat următoare, o aeronavă Hercules C-130 a Forţelor Aeriene Române (ROAF) va face un prim zbor pentru a începe repatrierea militarilor români. Aceleaşi surse susţin că ultima fază a retragerii din Afganistan va fi şi cea mai sensibilă, pentru că atunci numărul militarilor aliaţi din baze va fi mult mai mic, iar riscul unui atac al talibanilor va creşte exponenţial. Din acest motiv, ultimii militari aliaţi - probabil câteva mii - vor părăsi Afganistanul aproape simultan. Totul sub protecţia piloţilor militari americani, după ce Pentagonul a trimis încă două bombardiere B-52 „Stratofortress” în Golf şi a prelungit misiunea în regiune a portavionului USS Eisenhower.

În plus, instituţia nu a exclus că ar putea fi trimise şi alte întăriri pentru a participa la uriaşa operaţiune logistică reprezentată de retragerea din Afganistan. „Este rezonabil să ne gândim că ar putea exista măsuri suplimentare temporare pentru protejarea forţelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, care a mai menţionat că dacă autovehiculele blindate cele mai sofisticate vor fi evacuate pe calea aerului, altele vor fi donate armatei afgane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite