Pericolul la care se expun românii care pleacă în vacanţă într-o destinaţie exotică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii care pleacă în concediu în ţările calde pot contacta numeroase boli tropicale, printre care se numără şi virusul Zika, transmis de ţânţarul Aedes Aegypti. Acest virus este extrem de periculos pentru femeile însărcinate, putând provoca numerose malformaţii congenitale ale fătului.

Tot mai mulţi români aleg să plece în călătorie într-o destinaţie exotică, conform agenţiilor de turism. Printre cele mai căutate destinaţii se numără Thailanda, Cambodgia, Republica Dominicană, Maldive, insulele din Oceanul Indian, zona Caraibelor şi Tanzania.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii informează că persistă infectarea cu virusul Zika în peste 87 de ţări la nivel mondial. Drept urmare, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a lansat un avertisment pentru românii care călătoresc în aceste ţări

Până acum, 87 de ţări au raportat infecţii cu virusul Zika. Printre acestea se numără: Angola; Burkina Faso; Burundi; Cabo Verde; Camerun; Republica Centrafricană; Côte d'Ivoire; Etiopia; Gabon; Guineea-Bissau; Nigeria; Senegal; Uganda 13 AMRO / PAHO Anguilla; Antigua si Barbuda; Argentina; Aruba; Bahamas; Barbados; Belize; Bolivia (Statul pluralist); Bonaire, Sint Eustatius şi Saba; Brazilia; Insulele Virgine Britanice; Insulele Cayman; Columbia; Costa Rica; Cuba; Curaçao; Dominica; Republica Dominicană; Ecuador; El Salvador; Guyana Franceză ; Grenada; Guadelupe; Guyana; Haiti; Honduras; Isa de Pascua - Chile; Jamaica; Martinica; Mexic; Montserrat; Nicaragua; Panama; Paraguay; Peru; Puerto Rico; Sfântul Bartolomeu; Sfântul Kitts şi Nevis; Sfânta Lucia; Saint Martin; Sfântul Vincent şi Grenadine; Sint Maarten; Surinam; Trinidad şi Tobago; Turcii şi Caicos; Statele Unite ale Americii; Insulele Virgine Americane; Venezuela (Republica Bolivariană), Bangladesh; India; Indonezia; Maldive; Myanmar; Tailanda, Samoa Americană; Cambodgia; Insulele Cook; Fiji; Polinezia Franceză; Republica Populară Democrată Laos; Insulele Marshall; Malaezia; Micronezia (Statele Unite ale Americii); Noua Caledonie; Palau; Papua Noua Guinee; Filipine; Samoa; Singapore; Insulele lui Solomon; Tonga; Vanuatu; Vietnam

Recomandări pentru cetăţenii români care călătoresc în zonele cu risc de infectare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor care călătoresc în ţările cu risc de infectare cu virusul Zika să consulte un medic specializat în boli infecţioase înainte de a pleca din ţară. De asemenea, în timpul călătoriei este recomandată practicarea abstinenţei sau a contactelor sexuale protejate, pentru a preveni infecţia cu virusul Zika, cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) sau alte infecţii cu transmitere sexuală, menţionează comunicatul transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). „Căile de transmitere sunt cele prin vectori, care sunt şi cele preponderante. Şi se mai poate transmite pe cale sexuală, de la un partener care a fost infectat” precizează medicul primar Boli Infecţioase de la Spitalul Monza, Simin Florescu.

Printre măsurile de prevenire a înţepăturilor de ţânţari în timpul călătoriei se numără purtarea unor haine adecvate, pantaloni lungi, cămăşi şi bluze cu mânecă lungă. „Recomand persoanelor care călătoresc în ţările în care se pot infecta cu virusul Zika să fie foarte atente la vestimentaţie, să se îmbrace cu pantaloni lungi şi cu cămăşi cu mânecă lungă. Să stea într-o casă în mijlocul oraşului, că ţânţarii vin de obicei de la marginea localităţii” precizează medicul primar în Boli Infecţioase, de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, Emanoil Ceauşu.

De asemenea, persoanele expuse la virus ar trebui să utilizeze repelente de tipul DEET (dietiltoluamida), IR 3535 (ester etilic al acidului 3 – [N-butil-N-acetil], aminopropionic) sau KBR3023 (denumit şi Icaridin sau Picaridin), în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă. În locuinţe, e important ca aceste persoane să utilizeze plase împotriva ţânţarilor, mai ales în jurul paturilor, pentru ca atunci când se odihnesc să nu rişte să fie înţepaţi. Ţânţarii Aedes care transmis virsul Zika sunt cei mai activi în timpul zilei. În zona locuibilă este recomandat ca uşile şi ferestrele să fie închise şi plasele de la uşi şi ferestre să fie îmbibate în substanţe insecticide. „În momentul de faţă nu există vaccin şi nici un tratament specific pentru virusul Zika”, a mai precizat medicul Emanoil Ceauşu.

Care sunt simptomele infectării cu virusul Zika

Simptomele virusul Zika sunt asemănătoare simptomelor unei gripe. Persoana infectată poate dezvolta  infecţii la nivelul pielii, cum ar fi o erupţie cutanată, poate avea febră, ochi roşii şi dureri articulare. Persoanele care manifestă simptome de acest tip trebuie să se adreseze de urgenţă medicului. „În ţările tropicale avem Zika, avem malaria, avem zenga, febră galbenă, toate aceste boli sunt transmise de ţânţari. Zika se manifestă exact ca o gripă uşoară, de multe ori infecţia nu prezintă simptome, cum sunt multe boli virale. Pacienţii infectaţi cu Zika pot manifesta febră, dureri, musculare, articulare, uneori şi o erupţie, asemănătoare rujeolei, care durează câteva zile” precizează medicul Ceauşu.

Virusul Zika este extrem de periculos pentru femeile însărcinate

Ministerul Afacerilor Externe recomandă femeilor însărcinate să nu călătorească în zonele cu potenţial de transmitere a virusului Zika. Acest virus provoacă malformaţii ale creierului bebeluşilor născuţi de mame infectate, acesta putând să declanşeze şi tulburări neurologice grave, inclusiv paralizie.„Virusul este extrem de periculos pentru femeile gravide. Este dovedită posibilitatea transmiterii transplacentare a virusului, de la mamă la făt, cu urmări periculoase – dezvoltarea la acesta a microcefaliei, atunci copilul se naşte cu un cap mai mic sau capul se opreşte din creştere. Această anomalie gravă în dezvoltarea creierului la nou-născuţi poate duce la deces” susţine medicul Emanoil Ceauşu.

Bebeluşii care se nasc cu microcefalee, în urma contactării virusului, trebuie să urmeze un program de recuperare neuro-motorie, la fel cum se face şi pentru un nou-născuţii care se nasc cu tulburări neuro-psihice, care nu sunt declanşate de virusul Zika. „Însă, odată ce o parte din creierul bebeluşilor a fost afectată de virus, aceasta nu se mai reface” completează medicul Ceauşu.

Primul caz de infectare cu Zika a fost înregistrat în Nigeria. Transmis de ţânţari, virusul s-a răspândit, mai întâi, în Malaesia, Indonezia şi Pakistan, între anii 1977-1978,  după care, în 2007, a fost semnalat pe insula Yap, din Micronesia, iar în 2013 în Polinesia. Epidemia cu Zika „a explodat” în 2016, traversând Caraibele şi America Latină. Brazilia este astăzi ţara cea mai afectată din lume de izbucnirea epidemiei de Zika, cu 1,5 milioane de pacienţi contagiaţi, urmată de Columbia cu peste 23.000 de cazuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite