Pericol în trafic. Jumătate din maşinile înmatriculate în România au probleme tehnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Registrul Auto Român (RAR) a verificat, anul trecut, în trafic din punct de vedere tehnic 67.807 vehicule, în toată ţara, şi a constatat că aproape jumătate dintre acestea erau au adevărat pericol în trafic, informează un comunicat al autorităţii. Mai grav este că din acestea peste 3.500 de vehicule prezentau pericol iminent de accident.

Cele mai multe probleme au fost descoperite la instalaţia electrică de iluminare şi semnalizare, sistemul de reducere a emisiilor poluante, punţi, jante, anvelope şi suspensie, vizibilitate precum şi la sistemele de frânare şi direcţie. La nivel naţional, aproximativ una din 10 maşini trase pe dreapta şi verificate poluau peste limita legală admisă.

Două din o sută de ITP-uri erau false

Aproximativ 2% dintre vehicule prezentau probleme legate de inspecţia tehnică periodică - ITP fals, expirat sau anulat. În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, în anul 2018 au fost aplicate aproape 23.000 de amenzi contravenţionale, au fost retrase 17.678 de certificate de înmatriculare şi reţinute aproape 500 de permise de conducere.

Totuşi, precizează RAR, rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.

Parcul auto îmbătrânit

Starea tehnică a maşinilor aflate în trafic poate fi explicată şi de vârsta acestora. Astfel, în România, parcul auto, care totalizează 6 milioane de maşini, are o vârstă destul de înaintată. Concret, în medie, autoturismele au 16,2 ani, vehicule comerciale uşoare au trecut de 14,5 ani, iar vehiculele comerciale grele au peste 15 ani.

Cu toate că nu este aşa accentuată, îmbătrânirea parcului auto se poate constata şi în Capitală. Astfel, din cele peste 1,4 milioane de maşini înregistrate, anul trecut, în Bucureşti, puţin peste un milion de exemplare reprezentau autoturisme. În Capitală, majoritatea vehiculelor se încadrau, , în categoria de vechime 6-10 ani (346.594 unităţi), urmată de cele mai vechi de 11-15 ani (301.648 unităţi) şi de cele cu peste 20 de ani uzură (195.666 unităţi). În schimb, parcul autovehiculelor considerate noi, cu o vechime de până în doi ani, se situa în Bucureşti la 134.322 de unităţi, iar 104.068 dintre acestea făceau parte din categoria “Autoturisme”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite