Pericol pe şosele. 5% dintre şoferi stau pe Facebook, iar 1% se filmează la volan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape o jumătate dintre şoferi au recunoscut că, în timp ce erau la volan, au vorbit la telefon fără a folosi hands-free au trimis de SMS-uri, au verificat reţelele sociale sau au utilizarea aplicaţiile telefoanelor mobile.

Mai grav, o parte dintre aceştia au recunoscut că au filmat în timp ce conduceau, se arată într-un studiul realizat de către compania de cercetare sociologică Cult Market Research şi Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, cu sprijinul Ursus Breweries.

Astfel, peste un sfert dintre şoferi (29%) au declarat că în ultimele 6 luni, în timp ce conduceau, au vorbit la telefon fără a folosi hands-free, 5% şi-au verificat contul de Facebook, Instagram etc., 4% au purtat o conversaţie pe Facebook sau  What's App şi 1% s-au filmat în timp ce conduceau.

Boală contagioasă

Ionel Simionca, psiholog, vicepreşedinte al Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihotrafiQ, a declarat pentru “Adevărul” că cifrele sunt reale şi, probabil, în creştere. “Este un fenomen îngrijorător şi din păcate se comportă ca o boală contagioasă. Cu cât creşte aglomeraţia în trafic cu atât se amplifică şi dependenţa de telefon. O privire lăsată în jos pentru câteva secunde şi şoferul nu vede un pieton. De aici până la accident, un simplu pas”, arată specialistul.

Simionca a explicat şi cum apare nebunia live-urilor pe Facebook. “Există persoane care au nevoia de a afişa o anumită imagine publică şi pentru asta folosesc, printre altele, platformele de socializare. Îşi aleg o anumită maşină pentru a se brand-ui şi continuă cu acte de bravură transmise live. Şi nimeni nu-i opreşte. Mai mult, ei consideră un simplu like dat postării ca pe o încurajare”, precizează psihologul.

Reamintim că nu de puţine ori au avut loc astfel de accidente grave provocate de  şoferi făceau live pe Facebook. Un ultim astfel de accident a avut loc cu ceva timp în urmă, la aproximativ 35 de kilometri de Timişoara, iar în urma acestuia şi-au pierdut viaţa două persoane, iar alte patru au ajuns la spital.

Cel care a provocat accidentul, Florin Muntean, un tânăr de 31 de ani, obişnuia să se laude prietenilor de pe Facebook cu performanţele maşinii sale. Aşa s-a întâmplat şi în seara accidentului, când Muntean conducea cu peste 180 de kilometri pe oră în timp ce făcea live pe Facebook, cu muzica dată la volum mare.

Un sfert din şoferi sunt agresivi

Agresivitatea în trafic continuă să fie o caracteristică a unei mari părţi a şoferilor români. Astfel, aproximativ trei sferturi dintre şoferii chestionaţi (71%) au declarat că au fost victime ale agresiunilor în trafic sub forma flash-urilor , claxoanelor sau gesturilor ameninţătoare sau obscene.

Conform studiului, tinerii cu vârste până în 25 de ani şi conducătorii unui autoturism cu o capacitate cilindrică de 2.000 cm3 sau mai mare sunt cei care declară că adoptă, în cea mai mare măsură, comportamente agresive îndreptate împotriva celorlalţi participanţi la trafic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite