Angajaţii companiei miliardarului Mihai Miron, acuzaţi că spălau bani prin contul Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stareţa mânăstirii a fost audiată în acest dosar FOTO Adevărul
Stareţa mânăstirii a fost audiată în acest dosar FOTO Adevărul

Compania Ropharma deţinută de miliardarul Mihai Miron, unul dintre cei mai bogaţi români, care apare în Topul Forbes ca al doilea cel mai bogat braşovean, a intrat în atenţia procurorilor mureşeni pentru că angajaţii acesteia ar fi spălat bani prin intermediul Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea.

Joi, încă de la primele ore ale dimineţii, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au efectuat 23 de percheziţii în şapte judeţe, între care Mureş, Bacău, Braşov şi Iaşi, la persoane suspectate de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală. 

„Cercetările în acest dosar au început în iunie anul trecut, iar cei anchetaţi fac parte dintr-un grup organizat de spălare de bani. Printre cei vizaţi se numără şi 17 angajaţi ai companiei Ropharma, care sunt suspectaţi că ar fi virat bani pe post de sponsorizare unei mănăstiri din Oradea, iar ulterior sumele de bani s-ar fi întors la aceştia. Mai departe, salariaţii firmei scoteau  banii din conturile lor şi îi aduceau din nou în firmă. Când încasau banii din contul instituţiei de cult, aveau indicaţii precum «achiziţie tablă», «cherestea», «contravaloare tablă», «contravaloare răsaduri», «contravaloare ceară», «contravaloare muguri de pin», «răşină» şi «lemn iconostas». Este vorba despre o sponsorizare de 914.000 de lei, dintre care suma de 781.895 de lei s-a întors în companie", au explicat surse apropiate anchetei.

În urma cercetărilor s-a stabilit că respectivul cont bancar a fost folosit doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul de «sponsorizare» şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice. 

În total ieri au avut loc nouă percheziţii în Târgu Mureş, trei în Bacău, câte două în Reghin, Braşov, Oradea şi Iaşi, iar în Iernut, Cluj Napoca şi Vaslui, câte una.

Printre cei duşi ieri la audieri se numără şi Mina, maica stareţă a mânăstirii Sfintei Cruci. Reprezentanţii episcopiei au refuzat să comenteze situaţia. 

Miron: „Este o vânătoare de vrăjitoare”

Mihai Miron, preşedintele Consiliului de Administraţie al Ropharma spune că acuzaţiile sunt nişte aberaţii. Miliardarul crede că este ciudat că percheziţiile au fost făcute după ce el al criticat atitudinea Ministrului Sănătăţii cu privire la spitalele private. Ropharma deţine  o treime din Spitalul Sf Constantin, unitate privată din Braşov. 

„Noi la Braşov plătim taxe mai mari la spital decât ceea ce ni se întoarce de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Noi, Ropharma, plătim trei milioane de lei lunar statului sub formă de taxe, iar în acest context să verifici o sponsorizare de 50.000 de lei sau 80.000 de lei mi se pare aberant. Nu mi se pare o crimă să susţii religia, este o vânătoare de vrăjitoare“, a declarat Mihai Miron, pentru bizbrasov.ro.

Cine este miliardarul Mihai Miron

Mihai Miron este, potrivit topului Forbes pe locul doi în topul celor mai bogaţi braşoveni şi pe locul 97 la nivel naţional. Are o avere estimată la 48-50 de milioane de euro.

Mihai Miron are 52 de ani şi afaceri în industria farmaceutică, industria alimentară şi zootehnie , dar este cunoscut, în primul rând, pentru lanţul de farmacii Ropharma.

Împreună cu doi asociaţi, Floriean Firu şi Cristian Teodorescu, Miron a inaugurat în 2011 Spitalul „Sfântul Constantin" din Braşov, o investiţie de 20 de milioane de euro. Compania Ropahrma are un lanţ de 119 farmacii şi cinci depozite de medicamente. În 2012 compania a raportat un profit de 8,45 de milioane de lei. 

Suspecţii, cercetaţi în libertate

Cele 17 persoane audiate de procurorii DIICOT Mureş timp de aproximativ şapte ore, printre care şi stareţa Mănăstirii „Sfintei Cruci” din Oradea, sunt cercetaţi în libertate. 

„Încă nu s-a luat măsura reţinerii pentru niciuna din cele 17 persoane implicate. În zilele următoare vom aduce şi alte persoane la audieri, după ce terminăm verificările bancare. Trebuie să conturăm întregul grup”, a declarat şeful DIICOT, Alin Lazăr.

Potrivit acestuia, în timpul zilei de joiau fost ridicate mai multe documente bancare, acte contabile şi contracte, atât de la mănăstire, cât şi de la unităţi ale distribuitorului de medicamente Ropharma.

Mănăstirea Sfintei Cruci a luat fiinţă în 1992, fiind amplasată la aproximativ doi kilometri de municipiul Oradea. Aici locuiesc 75 de maici, în fruntea cărora se află maica stareţă Stavrofora Mina Bădilă şi părintele duhovnic Protosinghel Atanasie Paleu.

Stareţa mănăstirii a mai fost în atenţia presei locale în urmă cu mai mulţi ani, când s-a scris despre suspiciuni privind atribuirea unui teren lângă cel pe care se începuse construirea lăcaşului de cult. Presa locală a relatat că în 1994 primarul de atunci al Oradei, Petru Filip (fost PDL, în prezent senator PSD), a atribuit 9,03 hectare de teren Mănăstirii Sfintei Cruci, înfiinţate sub conducerea Maicii Mina, care a devenit în 2007 cetăţean de onoare al Oradei, la iniţiativa consilierilor PDL. 

Conform sursei citate, în 2005 proprietarul real al terenului, stabilit în Germania, a cerut anularea titlului de proprietate emis pe numele „cetăţeanului Mănăstirea Sfintei Cruci” şi a câştigat procesul, instanţa obligând Primăria să-i atribuie un teren în altă parte, în locul celui dat mănăstirii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite