Percheziţii la sediul Ministerului Sănătăţii şi la mai multe spitale din Capitală privind achiziţiile publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) efectuează luni dimineaţă percheziţii la sediul Ministerului Sănătăţii precum şi la sediile mai multor spitale publice din Capitală. Concret, descinderi au loc la 20 de adrese din Bucureşti, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de funcţionari publici, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe.

Procurorii DNA fac percheziţii, în dosarul care vizeză fapte de corupţie privind achiziţii, la Ministerul Sănătăţii, Spitalul Cantacuzino şi Asociaţia de Neonatologie. Percheziţiile în acest dosar vizează şi achiziţii pentru programul de neonatologie, în valoare de 60 de milioane de euro.

Surse din cadrul Ministerului Sănătăţii au precizat pentru adevarul.ro că procurorii au venit încă de la primele ore la sediul instituţiei şi că, în acest moment, verifică documentele referitoare la achiziţii. Angajaţii ministerului nu au voie să intre în birouri până când anchetatorii nu ridică toate documentele de care au nevoie. „Este vorba de proiectul cu Banca Mondială, de dotare a maternităţilor, dar şi despre achiziţii privind dispozitivele medicale”, au explicat surse medicale.

Potrivit surselor citate, vizate sunt Departamentul Achizitii, Unitatea de Management a Proiectelor Bancii Mondiale si Departamentul de Dispozitive Medicale.

Contracte cu dedicaţie

Ancheta DNA, făcută în colaborare cu autorităţi din Marea Britanie şi din Olanda verifică modul în care o firmă olandeză din domeniul medical ar fi oferit bunuri şi servicii unor funcţionari publici, pentru atribuirea de contracte.

Mai exact, anchetatorii susţin că funcţionari publici şi medici care au făcut parte din comisii de atribuire a unor contracte ar fi dat preferenţial contracte finanţate din fonduri de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii.

În ancheta DNA ar fi vizaţi mai mulţi funcţionari publici, dar şi „medici de renume”, aceştia fiind cooptaţi în comisiile de licitaţii„pentru a da greutate deciziilor care se luau”.

Subsecretar de stat în MS: „Nu ştiam că există nereguli!”

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Radu Vulcănescu, a precizat că sesizarea a venit din partea unui organism internaţional şi că, momentan, anchetatorii nu le-au oferit foarte multe informaţii.

„Este vorba despre achiziţia de echipamente pe aparatură medicală din perioada 2007 - 2008. Nu cunoaştem încă valoarea contractelului. Deocamndată e un control în derulare şi punem la dispoziţie documentele necesare. Concret, sunt verificate mai multe licitaţii, dar nu vă pot spune dacă au fost contracte oferite cu dedicaţie pentru că vorbim despre o achiziţie derulată în urmă cu şapte ani de zile. Percheziţiile se fac la departamentul Băncii Mondiale. Noi nu am avut informaţii cum că ar fi fost nereguli la aceste licitaţii”, a explicat Radu Vulcănescu.

Percheziţii în cabinetul şefului Clinicii de Neonatologie de la Cantacuzino

Conferenţiarul Iulian Brezean, directorul Spitalului Cantacuzino, a declarat că procurorii DNA verifică în cadrul unităţii sanitare strict documentele legate de programul naţional de neonatologie, percheziţii fiind făcute la cabinetul şefului Clinicii de neonatologie. Procurorii vor ridica şi computerul acestuia.

Şeful Clinicii de neonatologie, dr. Adrian Crăciun, a fost chemat luni dimineaţă la Spitalul Cantacuzino, pentru a fi prezent la percheziţii, a precizat Iulian Brezean. Vizate mai sunt spitalele Polizu şi C.C. Iliescu.

Urmărire penală faţă de fapte, nu faţă de persoane

Procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează „suspiciunea săvârşirii, în perioada 2008-2011, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, de către funcţionari publici, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri externe”, se arată în document.

Potrivit procurorilor, în acest moment se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană.

Procurorii beneficiază de sprijin din partea Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) din cadrul Comisiei Europene, DLAF, precum şi de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Ştire în curs de actualizare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite