Percheziţii la Radio România. Surse: Mai multe contracte au fost date unor firme controlate de membri din Consiliul de Administraţie al postului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au descins joi dimineaţă la sediul Radio România, alături de ofiţeri de poliţie judiciară, într-o anchetă privind posibile fapte de abuz în serviciu. Cercetările în acest caz vizează încheierea unor contracte cu firme care ar fi controlate indirect de membri ai Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune. Prejudiciul produs în acest caz a fost estimat de anchetatori la 400.000 de lei.

UPDATE  11 persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune sunt cercetate în acest caz, potrivit Parchetului judecătoriei Sectorului 1. 

Aceştia sunt: Demeter Andras Istvan, Fugaru Mirela-Ioana, Voicu Mihai, Olaru Stejărel-Nicolae şi Moşneag Doina şi alte 6 persoane cu funcţii de conducere al căror nume încă nu a fost dat publicităţii. Acuzaţiile: abuz în serviciu.

Prejudiciu: 400.000 de lei

Potrivit unui comunicat al Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, procurorii au pus în executare un număr de 3 mandate de percheziţie domiciliară: „la sediul Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi la sediul şi punctul de lucru al unei societăţi comerciale cu care instituţia a desfăşurat relaţii comerciale, în vederea ridicării de înscrisuri şi de alte probe necesare soluţionării cauzei penale”. Totodată, au fost puse în aplicare 11 mandate de aducere pe numele persoanelor vizate, acestea urmând a fi audiate la sediul Poliţiei Române

„În cauză se efectuează cercetări faţă de mai multe persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, respectiv membri în Consiliul de Administraţie al acestei instituţii sub aspectul săvârşirii unor prezumtive infracţiuni de abuz în serviciu şi conflict de interese”, arată anchetatorii.

Potrivit procurorilor, s-a reţinut că membri din Consiliul de Administraţie (CA) ar fi participat la luarea unor decizii în urma cărora au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii obţinând în mod ilegal foloase patrimoniale.

Valoarea prejudiciului cauzat Societăţii Române de Radiodifuziune s-ar ridica la suma de aproximativ 400.000 lei.

Surse: Este vizată şi firma de turism Europoint

Concret, membri ai Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, întrucât ar fi participat la luarea unor decizii în urma cărora au fost încheiate ilegal mai multe contracte privind achiziţii de servicii de turism. Anchetatorii fac percheziţii la Societatea Română de Radiodifuziune şi la sediul şi un punct de lucru al firmei de turism Europoint, 

Cine sunt membrii CA al Radio România

Potrivit paginademedia.ro, Ovidiu Miculescu este preşedintele instituţiei, iar Consiliul de Administraţie este format din Maria Ţăghină, Mirela Ioana Fugaru, Ruxandra Săraru, Radu F. Alexandru, Alexandru Ducu Bertzi, Andras Istvan Demeter, Ana Florea, Alina Stanciu, Alexandra Dumitraşcu, Nicoleta Viorica Balaci, Adrian Doroş, Alexandru Muraru.

Tolo: Deplasări extravagante în străinătate

Recent, preşedintele director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, a făcut obiectul unor fabuloase dezvăluiri de presă privind o serie de deplasări extravagante în străinătate. Dezvăluirile de pe tolo.ro arată că Ovidiu Miculescu s-a deplasat în străinătate de 32 de ori, între 1 iulie 2014 şi 1 iulie 2016, cheltuind peste 110.000 de euro.

Ovidiu Miculescu ar fi fost de două ori în China, de două ori în SUA şi a ajuns în Australia, Myanmar, Cuba, Canada, India, Brazilia, Norvegia şi Malaezia. A zburat la business nu doar pe destinaţiile lungi, la preţuri de peste 5.000 de euro, de la 4 ori la 8 ori mai mari decît cele de la economic. Tot la business a zburat şi în zboruri de o oră şi ceva, spre Turcia, Cehia sau Polonia, cu bilete de 900 de euro. Practic, în doar doi ani, şeful radioului public a bifat, cu excepţia Africii şi a Antarcticii, toate continentele: America de Nord, America de Sud, Europa, Asia şi Australia şi Oceania.
 
În primăvara aceasta, Miculescu s-a deplasa în interes de serviciu la Basel, pentru o conferinţă EBU, sub sloganul ”Maximizing contribution by public service media to society”. A călătorit tot la business, spre deosebire de omoloaga sa de la BBC Radio, Helen Boaden, care nu doar a ales să zboare economic, ci a optat pentru o cazare de trei ori mai ieftină. În Japonia a fost însă cu mult mai scump. Contribuabilul a plătit pentru deplasarea lui Miculescu în Ţara Soarelui răsare, 38.793 de lei,  aproximativ 8.600

Mediasind: „Bani cheltuiţi cu case de avocatură”

Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind a transmis, pe 14 iulie, că a fost confirmat faptul că ”administraţia Ovidiu Miculescu a Societăţii Române de Radiodifiziune (SRR) a cheltuit abuziv sume imense de bani cu case de avocatură”, în procese îndreptate împotriva propriilor angajaţi.
 ”În urma acţiunii formulate în instanţă de FRJ MediaSind pentru a obliga conducerea Societăţii Române de Radiodifiziune-SRR să respecte Legea 544/2001 şi să furnizeze informaţii de interes public, în baza sentinţei Curţii de Apel Bucureşti pronunţată în data de 9 iunie 2016, administraţia condusă de Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general, a transmis astăzi, 14.07.2016, informaţiile privind sumele cheltuite cu casele de avocatură în anul 2013”, au transmis reprezentanţii MediaSind.

Conform adresei primite din partea SRR, instituţia publică a plătit 109.949 lei pe diverse case de avocatură, din care Societatea Civilă de Avocaţi Udangiu Mustăciosu a încasat 55.128 de lei, 74.859,28 lei au reprezentat cheltuieli juridice altele decât casele de avocatură şi 1.098.311 lei au constituit cheltuieli cu salarizarea personalului propriu de specialitate juridică.

Ordonanţa Guvernului nr. 26/2012 interzice autorităţilor şi instituţiilor publice să contracteze servicii juridice dacă au în componenţă un compartiment juridic, au menţionat reprezentanţii MediaSind.

”Acest răspuns confirmă ceea ce FRJ MediaSind împreună cu sindicatele afiliate din SRR, au susţinut, şi anume că, în ultimii ani, administraţia Miculescu a cheltuit abuziv sume imense de bani cu case de avocatură, în procese îndreptate împotriva propriilor angajaţi”, au mai transmis ei.

Reprezentanţii MediaSind au dat exemplu cazul concedierii preşedintelui Sindicatului Unit al Salariaţilor Radio România, Adrian Moise, în care SRR a cheltuit peste 10.000 de euro.

Potrivit sindicatului, acesta nu este singurul proces în care este implicată administraţia SRR pentru nerespectarea Legii nr. 544/2001 privind informaţiile de interes public. Există mai multe sentinţe, rămase definitive, prin care conducerea SRR a fost obligată să pună la dispoziţie informaţiile solicitate.

”Aceste procese produc importante pagube pentru instituţie, sume plătite din bani publici şi pentru care nimeni nu răspunde civil sau penal”, au notat sindicaliştii.

Potrivit lor, o situaţie similară se află şi la Societatea Română de Televiziune- SRTV, întrucât şi în această instituţie banii publici sunt cheltuiţi în mod discreţionar şi netransparent.

”Conducerea SRTV se află în proces cu FRJ MediaSind întrucât a refuzat să facă publice sumele cheltuite cu casele de avocatură contractate în procesele demarate împotriva propriilor salariaţi”, au mai transmis reprezentanţii MediaSind.

”Din nefericire, aceste abuzuri întârzie să fie anchetate de către comisiile de specialitate din Parlamentul României şi de către instituţiile abilitate ale statului. Să nu uităm că atât Ovidiu Miculescu, preşedintele-director general al SRR, cât şi Irina Radu, preşedintele-director general al SRTV, sunt susţinuţi politic în funcţii publice, iar acţiunile acestora, desfăşurate în dispreţul legii, se răsfrâng negativ asupra salariaţilor, dar, şi mai grav, afectează interesul public şi interesul cetăţeanului plătitor de taxă radio tv”, au adăugat aceştia.

Procesul cu ANI

În octombrie 2013, preşedintele-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), Ovidiu Miculescu, a fost găsit incompatibil de către ANI, după ce a ocupat simultan funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al SRR şi pe cea de manager în Societatea Română de Radiocomunicaţii, timp de doi ani.

ANI arată că persoanelor care exercită demnităţi publice şi membrilor Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune li se aplică regimul incompatibilităţilor prevăzut pentru miniştri şi, respectiv, secretari de stat, precum şi incompatibilităţile prevăzute în legi speciale.

Potrivit legii, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioada de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

La Curtea de Apel Bucureşti, Ovidiu Miculescu a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în încercarea de a anula raportul care-l declara incompatibil.Cazul este la Curtea Supremă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite