Percheziţii ale procurorilor DIICOT la afaceristul Hirsch Ady, CEO al grupului Alka, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT fac percheziţii în această dimineaţă la domiciliul afaceristului Hirsch Ady, CEO al grupului Alka, potrivit unor surse judiciare. În acest caz sunt vizate 45 de persoane, care urmează să fie aduse la audieri, dosarul este deschis pentru posibile infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Afaceristul Hirsch făcea parte, se pare, dintr-un grup organizat care a prejudiciat statul cu peste 50.000.000 de lei.

UPDATE „În perioada 2014–2016, membrii grupării ar fi folosit în activitatea infracţională mai multe firme inactive, iar pentru a îngreuna tragerea la răspundere penală, ar fi numit ca administratorii de drept ai societăţilor controlate persoane cu situaţie materială precară şi fără pregătire în domeniu, în schimbul unor sume modice”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.

Prin intermediul agenţilor economici controlaţi, cei în cauză ar fi emis numeroase facturi fiscale fictive pe numele unor firme interesate din ţară.

„Contravaloare acestora era ulterior achitată în întregime sau în parte, iar sumele obţinute ar fi fost redirecţionate către societăţile cu comportament inadecvat, retrase în numerar şi restituite plătitorilor, după reţinerea unui comision anterior negociat. În fapt, lucrările de construcţii sau serviciile de publicitate înscrise în facturile fiscale fictive nu ar fi fost efectuate sau ar fi fost efectuate în regie proprie ori «la negru» de către beneficiarii facturilor”, se mai arată în comunicat.

Prejudiciul total cauzat prin intermediul circuitului artificial conceput pentru a crea aparenţa deducerii legale de TVA şi diminuarea masei impozabile a fost estimat la 20.238.000 de lei, iar valoarea sumei care ar fi făcut obiectul infracţiunii de spălarea banilor depăseşte 29.000.000 de lei.

Percheziţiile

Potrivit surselor citate, cele 23 de percheziţii vizează  două grupări infracţionale bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 50.000.000 de lei prin evaziune fiscală şi spălare de bani.  Producătorul de dulciuri Alka ar fi implicat în această investigaţie. Perchezitii  sunt în Bucuresti, Ilfov,Suceava, Ialomiţa, Vrancea, Constanta şi Harghita. Până în prezent, la percheziţii au fost descoperiţi 480.000 de lei, 120.000 de euro şi 2.700 de dolari.

Surse judiciare au explicat că printre imobilele unde se fac percheziţii se numără domiciliul lui Hirsch Ady, CEO al grupului Alka şi la sediul SC International Cash Services IFN.

Potrivit unor surse judiciare, din cercetări a reieşit că, în perioada 2014 – 2016, membrii grupării ar fi folosit în activitatea infracţională mai multe firme inactive, iar pentru a îngreuna tragerea la răspundere penală, ar fi numit ca administratori de drept ai societăţilor controlate persoane cu situaţie materială precară şi fără pregătire în domeniu, în schimbul unor sume modice de bani.

„Prin intermediul agenţilor economici controlaţi, cei în cauză ar fi emis numeroase facturi fiscale fictive, pe numele unor firme interesate din ţară. Contravaloarea acestora era ulterior achitată în întregime sau în parte, iar sumele obţinute ar fi fost redirecţionate către societăţile cu comportament inadecvat, retrase în numerar şi restituite plătitorilor, după reţinerea unui comision anterior negociat. În fapt, lucrările de construcţii sau serviciile de publicitate înscrise în facturile fiscale fictive nu ar fi fost efectuate, sau ar fi fost efectuate în regie proprie ori ,,la negru”, de către beneficiarii facturilor”, explică sursele citate.

Prejudiciul total cauzat prin intermediul circuitului artificial conceput pentru a crea aparenţa deducerii legale de T.V.A. şi diminuarea masei impozabile a fost estimat la 20.238.000 de lei, iar valoarea sumei care ar fi făcut obiectul infracţiunii de spălarea banilor depăseşte 29.000.000 de lei.

Potrivit presei economice, Ady Hirsch, de profesie expert contabil, este absolvent al Facultatii de studii economice din cadrul Universitatii din Haifa, Israel, si a unui MBA la Universitatea He¬riot-Watt din Marea Britanie. Cu o experienta de 20 de ani in management, dintre care 11 in Israel, Ady Hirsch a venit in Romania in 2005 si a inceput sa lucreze pentru URBB, iar din 2009 pentru Alka, ocupand functia de CEO al acestei companii din 2010.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite