Coordonatorul Poliţiei Locale a Sectorului 1, Emanoil Bocean, reţinut de DNA pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Coordonatorul Poliţiei Locale a Sectorului 1, Emanoil Bocean, consilier personal al primarului Andrei Chiliman, a fost reţinut, marţi după-amiază, de procurorii DNA Ploieşti, după aproape trei ore de audieri, pentru trafic de influenţă în formă continuată, potrivit news.ro.

UPDATE  Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Emanoil Bocean, pentru trafic de influenţă în formă continuată.

În perioada 2009 - 2014, Emanoil Bocean a fost consilier al primarului Sectorului 1, pe sectorul de ordine publică, fiind coordonator al Poliţiei Locale a Sectorului 1, instituţie subordonată primăriei, având ca atribuţii, printre altele, urmărirea modului în care s-au îndeplinit prevederile hotărârilor Consiliului Local, dispoziţiile primarului şi dacă s-au respectat prevederile reglementate prin procedurile operaţionale specifice activităţii pe care o desfăşoară Poliţia Locală.

Acuzaţiile DNA

Potrivit DNA, Emanoil Bocean a pretins şi primit de la oameni de afaceri sume de bani sub forma unor “comisioane”, în cuantum total de 2.256.000 lei, pentru ca, în schimb, să îşi exercite influenţa asupra persoanelor cu putere de decizie din Poliţia Locală şi Primăria Sectorului 1, astfel încât, prin licitaţii trucate sau prin atribuire directă, firmele oamenilor de afaceri respectivi să obţină contracte de lucrări publice de la instituţiile menţionate.

”Contractele aveau ca obiect ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar, lucrări de curăţenie a imobilelor aparţinând Poliţiei Sector 1 Bucureşti, demolare a garajelor amplasate ilegal în sectorul 1, lucrări de îndepărtare graffiti de pe suprafeţele multiple aparţinând sectorului 1, lucrări de demontare a construcţiilor metalice amplasate ilegal, livrarea de produse de curăţenie”, precizează DNA.

În realitate, arată DNA, lucrările de demolare a garajelor amplasate ilegal, de îndepărtare graffiti, de demontare a construcţiilor metalice amplasate ilegal sau lucrările suplimentare de curăţenie a imobilelor aparţinând Poliţiei Sectorului 1, inclusiv livrările de produse curăţenie, nu au fost prestate niciodată, fiind consemnate doar scriptic. Emanoil Bocean urmează să fie prezentat Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Descinderi şi la Năvodari

Emanoil Bocean a fost dus cu mandat la sediul DNA Ploieşti. Surse judiciare au precizat că percheziţiile de marţi îl vizează şi pe Răzvan Iordan, fost director de inspecţie la Primăria Sectorului 1. Astfel, procurorii au descins la o locuinţă a lui Răzvan Iordan din Năvodari.

Nouă percheziţii au loc marţi în Bucureşti şi în judeţul Constanţa, la sediul unei instituţii publice, sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Surse judiciare au precizat că instituţia publică vizată este Poliţia Locală Sector 1, de unde procurorii vor ridica mai multe documente care îl vizează pe consilierul personal al fostului primar Andrei Chiliman, Emanoil Bocean, care este şi coordonator al Poliţiei Locale a Sectorului 1.

Potrivit unui comunicat de presă emis matţi de DNA, în acest caz se fac cercetări privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie comise în perioada 2009 - 2014.

Andrei Chiliman, trei dosare penal într-un singur an

Andrei Chiliman, primarul suspendat al Sectorului 1,  este implicat în trei dosare penale. Edilul suspendat al Sectorului 1 este cercetat pentru fapte de corupţie, alături de consiliera personală a acestuia, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad, în dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care aceştia ar fi primit „comisioane“ de 10% din valoarea contractelor încheiate.

De asemenea, într-un alt dosar, Chiliman a fost pus sub urmărire penală pentru de abuz în serviciu în formă continuată şi complicitate la distrugere. El este acuzat că a contribuit la punerea la pământ a anexelor Palatului Ştirbei, pentru a face loc unui mall.

Andrei Chiliman s-a prezentat marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde anchetatorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

Procurorii spun că Andrei Chiliman, cu bună ştiinţă, a semnat, deşi Primăria Sectorului 1 nu era autoritatea competentă,un certificat de urbanism şi o autorizaţie de desfiinţare a construcţiilor, prin care a autorizat demolarea ilegală a unor anexe ale Palatului Ştirbei. Acţiunea a pus în pericol monumentul istoric şi vestigiile subterane care, astfel, au fost şi ele distruse.

„Concret, între construcţiile distruse se află pivniţa Palatului Ştirbei, împrejmuirile şi remiză (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum şi toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obţinut niciun aviz sau autorizaţie de descărcare de sarcină arheologică. Acţiunea de demolare a pus în pericol bunul imobil Palat Ştirbei (monument istoric) şi vestigiile subterane care, astfel, au fost şi ele distruse”, susţin procurorii.

Scandalul mall-ului din Centrul Capitalei

Palatul Ştirbei a fost cumpărat, în 2005, de omul de afaceri Ovidiu Popescu. Preţul tranzacţiei a fost de aproape 11 milioane de euro. Un imens scandal a izbucnit atunci când s-a aflat că afaceristul vrea să construiască, lipit de Palatul Ştirbei, monument istoric de inestimabilă valoare, un complex  rezidenţial şi comercial de lux, de două ori mai înalt decât palatul.

Ca sa elibereze curtea palatului, Popescu a demolat anexele clădirii, şi ele declarate monument istoric. Ajutorul a venit de la Andrei Chiliman, care a autorizat desfiinţarea construcţiilor.

Ovidiu Popescu a murit în 2011, dar controversatul proiect a fost continuat însă de fiul său, Alexandru Popescu.

Proiectul mall-ului a primit, rând pe rând, aproape toate avizele necesare. Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul“ a atras atenţia asupra ilegalităţilor. „Proiectul este ilegal din două motive: partea din spate depăşeşte CUT-ul (Coeficient de Utilizare a Terenului - n.r.) prevăzut de regulamentul acelei zone cu mult mai mult decât permite legea. A doua problemă este reprezentată de locurile de parcare de aici, care nu sunt suficiente“, declara, pentru „Adevărul“, preşedintele asociaţiei, Nicuşor Dan.

Chiliman, judecat pentru abuz în serviciu

Într-un alt dosar, Andrei Chiliman a fost trimis în judecată în octombrie 2015 sub acuzaţia de abuz în serviciu. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1. În această cauză au mai fost trimişi în judecată şi doi angajaţi ai Direcţiei Utilităţi Publice din cadrul primăriei.

Cei trei sunt acuzaţi că ar fi emis, cu încălcarea legii, o autorizaţie de funcţionare pentru o terasă amplasată pe un teren privat din sector, deşi vecinii s-au opus emiterii documentului, iar legea prevede acordul expres al vecinilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite