Două persoane au fost reţinute după percheziţiile în dosarul prejudicierii a şapte multinaţionale cu şase milioane de dolari şi trei milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două persoane au fost reţinute după percheziţiile în dosarul prejudicierii a şapte multinaţionale  FOTO Adevărul
Două persoane au fost reţinute după percheziţiile în dosarul prejudicierii a şapte multinaţionale  FOTO Adevărul

Doi suspecţi au fost reţinuţi în urma percheziţiilor făcute joi, în Capitală, într-un dosar privind prejudicierea a şapte companii multinaţionale, cu şase milioane de dolari şi trei milioane de euro.

„În urma percheziţiilor efectuate, au fost descoperite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor dispozitive tip token, paşapoarte şi acte de identitate false, 12.000 de euro, documente ale unor companii off-shore utilizate în transferul sumelor de bani, telefoane mobile, unităţi de calculator, documente şi carduri bancare, facturi falsificate“, se precizează în comunicatul Poliţiei Române.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2011 - 2013, „gruparea ar fi prejudiciat şapte companii multinaţionale, cu şase milioane de dolari şi trei milioane de euro, după ce au folosit acte de identitate false, documente privind înfiinţarea unor companii false, folosite la autorităţile elveţiene, israeliene, belgiene şi române, precum şi dispozitive de tip token, folosite pentru accesarea mai multor conturi din România“.

Poliţiştii şi procurorii au făcut, joi, şase percheziţii, în urma cărora au fost ridicate paşapoarte şi acte de identitate false, 12.000 de euro, documente ale unor companii off-shore folosite în transferul sumelor de bani, telefoane mobile, unităţi de calculator, carduri bancare şi facturi false.

Infractorii se recomandau ca fiind patroni

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, suspecţii aveau mai multe moduri de operare. Astfel, aceştia se recomandau reprezentanţilor firmelor înşelate ca fiind patroni ai companiilor care deţineau controlul activităţii comerciale şi financiare asupra acestora şi le cereau bani pentru investiţii.

„Suspecţii s-au recomandat în mod mincinos faţă de reprezentanţii părţilor vătămate străine, ca fiind patroni, proprietari ai companiilor care deţineau controlul activităţii comerciale şi financiare asupra părţilor vătămate, solicitându-le - prin folosirea unor documente false (facturi, contracte etc.) - virarea unor sume importante de bani în conturile unor societăţi comerciale înfiinţate în România de către suspecţi în acest scop, cu motivarea «efectuării unor investiţii“,  a precizat Parchetul Capitalei.

Suspecţii şi-au înfiinţat în România mai multe firme cu denumiri similare celor aparţinând părţilor vătămate

De asemenea, infractorii şi-au înfiinţat în România mai multe firme cu denumiri similare celor aparţinând părţilor vătămate şi au contactând clienţii acestora, spunând că a fost schimbat contul bancar şi trebuie să vireze bani în noile conturi.

Banii ajungeau astfel în conturile societăţilor comerciale înfiinţate în România, au mai arătat anchetatorii.

O parte din bani au fost transferaţi de suspecţi în conturile unor societăţi comerciale din străinătate de tip „offshore“ şi redirecţionate ulterior în conturile unor persoane fizice şi juridice din Israel.

Procurorii au colaborat în acest caz cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Investigare a Fraudelor şi Serviciul de Investigare a Fraudelor Bucureşti, Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite