Percheziţii într-un dosar de luare şi dare de mită în universităţi de prestigiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe percheziţii au loc joi dimineaţă FOTO Adevărul
Mai multe percheziţii au loc joi dimineaţă FOTO Adevărul

Percheziţii de amploare la 18 adrese din Caraş-Severin şi Timiş într-un dosar de fraude la examene. Mai exact, procurorii de la Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu, luare şi dare de mită săvârşite de cadre didactice universitare şi studenţi.

Practic, anchetatorii îi suspectează pe profesori că au condiţionat promovarea examenelor de primirea unor sume de bani, chiar şi atunci când tinerii nu se prezentau la examen. 

Totodată, mai arată un comunicat al Ministerului Public, erau tranzacţionate lucrări de licenţă elaborate sau susţinute în anii anteriori contra unor sume de bani care variau între 300 şi 400 de euro pe lucrare.

Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, vizată de percheziţii 

Percheziţiile au loc la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, unde decanul Facutlăţii de Ştiinţe Sociale ar fi fost prins în flagrant când lua 300 de euro mită de la un student. Procurorii susţin că elevii care plăteau pentru a promova examenele, le susţineau chiar în cabinetul decanului. La conducerea universităţii amintite, care nu se află la primul scandal de acest gen, se află Doina Frunzăverde, nimeni alta decât soţia lui Sorin Frunzăverde. 

Peste 30 de mandate de aducere au fost emise de procurori, atât pe numele unor studenţi cât şi pe cel al unor profesori implicaţi în dosar. 

Autorizaţiiile pentru descinderi au fost emise de Tribunalul Bucureşti. Potrivit comunicatului de presă, procurorii au beneficiat de sprijinul SRI. 

Scandal similar în 2012 

Universitatea „Eftimie Murgu” a mai fost implicată într-un scandal similar în 2012, când un student a făcut un denunţ precizând că i s-au cerut bani în schimbul unei lucrări de licenţă. În urma denunţului, procurorii anticorupţie au descins la sediul universităţii, unde au ridicat calculatoare a două cadre didactice.

Potrivit unor studenţi ai universităţii, instituţia de învăţământ superior, care a avut probleme financiare mari, este o adevărată piaţă a lucrărilor de licenţă. Şi atunci, costurile vehiculate de studenţi, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, variau între 300 şi 400 de euro, în timp ce un examen putea fi cumpărat cu 50 de euro. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite