UPDATE 15 persoane, printre care şi un poliţist al Secţiei 5, reţinute în dosarul furtului de maşini de lux.Francisc Radici, general în rezervă, audiat în acest caz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
35 de percheziţii au avut loc la hoţi de autoturisme FOTO Arhivă Adevărul
35 de percheziţii au avut loc la hoţi de autoturisme FOTO Arhivă Adevărul

Un număr de 15 persoane - printre care şi poliţistul Secţiei 5 - au fost reţinute de poliţişti în urma percheziţiilor efectuate luni dimineaţă în Bucureşti şi în cinci judeţe din ţară, pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în furturi şi înşelăciuni cu autoturisme. Printre suspecţi se numără generalul în rezervă, Francisc Radici, audiat în acest caz pentru favorizarea infractorului.


UPDATE 9.15  În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe documente de provenienţă ale autoturismelor suspectate a fi contrafăcute, atât din ţară, cât şi din străinătate, peste 70 de telefoane mobile, peste 10.000 de lei, 27 de chei de autoturisme şi un autoturism ce figura a fi sustras.


De asemenea, în urma activităţilor desfăşurate anterior de poliţişti au fost identificate alte nouă autoturisme care fac obiectul cercetărilor.


Un număr de 28 de persoane au fost conduse la audieri, iar la finalizarea acestora, în urma coroborării tuturor probelor existente, faţă de 15 persoane s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore.

UPDATE 14.20: Şeful Serviciului Furturi de Autovehicule, Marian Iorga, a declarat luni că furturile unor autoturisme de lux au fost comise printr-o metodă aparte pentru Capitală, după ce proprietarii au lăsat cheile în contact şi motorul pornit, dar sunt vizate şi fapte de înşelăciune cu maşini luate în leasing.

Comisarul de poliţie Marian Iorga a spus că în acest caz au fost probate până în prezent şapte plângeri de furt.

„Până în prezent am reuşit să administrăm probatoriu în şapte plângeri de furt, respectiv trei dosare penale, având ca obiect autoturisme achiziţionate în sistem leasing. Din cele şapte autoturisme am depistat şase, respectiv două din cele ale companiilor de leasing. Discutăm de gama de autoturisme străine considerate de lux, cu o valoare de piaţă în jur de 15.000-20.000 de euro”, a declarat Iorga.

Şeful Serviciului Furturi de Autovehicule a spus că acţiunea de luni a vizat destructurarea grupului infracţional suspectat de furturi de maşini, fiind o continuare a investigaţiei începute la sfârşitul anului trecut, împreună cu procurorii Parchetului Judecătoriei Sector 1.

Iorga a precizat că în acest caz se fac verificări pentru furt, înşelăciune, complicitate furt şi la înşelăciune, tăinuire şi favorizarea infractorului.

Printre persoanele verificate sunt şi unele părţi vătămate, suspectate că după ce depuneau sesizările privind furtul autoturismelor, plăteau o sumă de bani pentru a-şi recupera maşinile.

Întrebat cum comentează implicarea unui fost angajat al Armatei şi a unui poliţist în acest caz, comisarul Marian Iorga a spus că „aşa cum s-a demonstrat şi în alte sisteme, nu există pădure fără uscături. Cercetăm eventualele fapte săvârşite şi de aceste persoane, iar în final, în funcţie de probatoriul administrat, vom lua măsuri şi faţă de aceste persoane”.

Iorga a precizat că o parte dintre maşinile furate au fost recuperate cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română şi a ofiţerilor Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.

Şeful Serviciul Furturi de Autovehicule a adăugat că o parte din maşinile recuperate fuseseră vândute unor cumpărători de bună-credinţă.

UPDATE 11.30: Potrivit purtătorului de cuvânt al Serviciului Furturi Auto, Marian Iorga, până în prezent au fost depistate şase maşini fiecare valorând pe piaţă între 15.000 şi 20.000 de euro.

Generalul în rezervă Francisc Radici este suspectat de favorizarea infractorului, după ce ar fi intermediat recuperarea de către o persoană, contra unei sume de bani, a unui autoturism furat, precizează Mediafax.

Potrivit sursei citate, persoana căreia i-a fost furat maşina ţinea în torpedou toate actele maşinii. Atunci când s-a dus la firma de asigurări pentru a fi despăgubit, reprezentanţii firmei de asigurări i-au cerut talonul maşinii şi cheia de rezervă. Pentru că nu mai avea talonul, acesta a anunţat în mai multe medii că este dispus să ofere o sumă de bani pentru recuperarea maşinii furate.

Acesta ar fi fost sprijinit de Francisc Radici, care s-ar fi oferit să îl ajute. Fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei i-ar fi spus proprietarului maşinii furate ce sumă trebuie să achite, Radici luând un comision.

UPDATE 09.30: Gruparea infracţională suspectată de furturi de maşini de lux era formată din 26 de persoane şi luase loc grupării conduse de Sandu Geamănu.

Unul dintre liderii grupului era Liviu David, fratele lui Constantin David, condamnat în dosarul furtului maşinii lui Gigi Becali, precizează Mediafax.

„Hoţii îi urmăreau pe proprietari până când opreau fie să scoată bani de la ATM, fie să facă mici cumpărături. Dacă şoferii lăsau cheile în contact, în câteva secunde rămâneau pietoni”, au spus surse din cadrul Poliţiei.

Poliţiştii au adus la sediul Serviciului Furturi Auto şi două dintre presupusele victime ale hoţilor, care ar fi plătit sume de bani pentru a-şi recupera autoturismele şi nu au depus plângere la Poliţie. Întrebaţi de anchetatori, aceştia au spus că nu ştiu nimic despre hoţi, fapt pentru care pe numele lor au fost deschise dosare penale pentru favorizarea infractorului, au mai spus sursele din rândul anchetatorilor.

Totodată, membrii grupării sunt acuzaţi şi de înşelăciune, pentru că ar fi achiziţionat mai multe maşini în leasing, după care le-ar fi falsificat actele şi le-ar fi vândut unor cumpărători de bună-credinţă.

UPDATE 09.10: În acest dosar este audiat şi fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, generalul Francisc Radici, care este suspectat că ar fi favorizat infractorul. De asemenea, şi un poliţist al Secţiei 5 din Capitală este audiat.

Poliţiştii au de pus în executare 26 de mandat de aducere.

UPDATE 08.50: Membrii grupării infracţionale ar fi apropiaţi ai interlopului Sandu Geamănu, precizează surse din Poliţie.

Peste 25 de suspecţi au fost duşi la audieri, însă poliţiştii caută şi alte persoane care pot oferi date despre această grupare, a precizat purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Române, Raluca Seucan.

În această dimineaţă au loc 32 de percheziţii domiciliare în Capitală (19) şi cinci judeţe, respectiv Galaţi (1), Sibiu (1), Iaşi (3), Alba (1), Ilfov (7), efectuate de poliţiştii Serviciului Furturi Auto, împreună cu poliţişti judiciarişti şi luptători S.A.S. din cadrul Poliţiei Capitalei şi ai celor din judeţele în care au loc percheziţii. La acţiune participă şi ofiţeri specialişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. şi luptători S.I.A.S.- I.G.P.R.. 

Acţiunea vizează destructurarea unei grupări specializate în infracţiuni de furt, în special de autoturisme, şi înşelăciuni. 

Gruparea era monitorizată din noiembrie 2012, prejudiciul creat până în prezent ridicându-se la 200.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite