Percheziţii la o grupare de evazionişti condusă de doi chinezi care au afaceri în domeniul construcţiilor şi în comerţul cu haine; prejudiciu de 8 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează, miercuri dimineaţa, şapte percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani.

 Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2008 — 2014, cetăţeni chinezi şi români, reprezentanţi ai unor societăţi comerciale din România şi Republica Moldova, au constituit un grup infracţional organizat ce şi-a desfăşurat activitatea în domeniul construcţiilor şi al comerţului cu haine săvârşind infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare a banilor, prin evidenţierea de cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

În fapt, în contabilitatea acestor societăţi au fost înregistrate facturi emise de "societăţi-fantomă" (care nu au funcţionat niciodată la sediul declarat, nu au avut angajaţi sau mijloace logistice necesare susţinerii unei activităţi comerciale), precum şi documente de plată a contravalorii acestora. Cea mai mare parte din sumele de bani achitate erau retrase ulterior, în numerar, din conturile bancare ale "societăţilor-fantomă", se arată în comunicat.

Procurorii susţin că activitatea grupării a fost coordonată de doi cetăţeni de origine chineză, care au locuit pe teritoriul României şi care au fost declaraţi indezirabili de autorităţi.

Vor fi puse în aplicare opt mandate de aducere, persoanele în cauză urmând a fi audiate la sediul DIICOT — Structura Centrală.

Prejudiciul adus bugetului consolidat al statului prin eludarea obligaţiilor fiscale aferente activităţii comerciale desfăşurate a fost estimat la peste 22.273.314 lei (circa peste 8 milioane de euro).

Acţiunea se derulează cu sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite